Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dohodnina-olajšava otrok

Dohodnina-olajšava otrok

Zdravo!

Ker nimam veliko izkušenj me nekaj zanima:

otroka imam v oljašavi že čez leto, pa me zanima, če ga da lahko zdaj v olajšavo še mož.

Jaz sem ga dobila v doh. odločbi že vpisanega od 01-12.

Hvala za odgovore!

Istega otroka ne moreta imeti dva v olajšavi hkrati. Lahko ga ima pa eden eno obdobje, drugi pa drugo obdobje. Glede na to, da si ga imela med letom ti prijavljenega kot vzdrževanega člana in se odločita, da ga bo v letni napovedi uveljavljal mož (to je možno – pač popraviš svoje podatke, mož pa dopiše vzdrževanega člana), se moraš zavedati, da boš ti morala doplačati. Lahko se vama v skupnem obračunu (zate in moža) to še vedno splača (da bo on dobil več nazaj kot boš imela ti doplačila), ni pa nujno. Nujen je preračun.

mislm pa kaj še, kako lahko vprašaš kaj takega??? Če ga imaš med letom že ti, kako naj bi ga zdaj na koncu uveljavlja še mož??? Lahko pa si ga razdelita po mescih ali ponavadi ga ima tisti, ki ima večjo plačo, višji razred…

Lahko ga da sedaj mož, vendar preračunaj. Ti boš plačala okoli 300 – 350 EUR, mož bo pa dobil nazaj. Obvezno preračunaj, kaj se ti splača.
Odvisno je od višine OD.

Možev sodelavec je lani kar dobro plačal. Žena je imela otroka celo leto v olajšavi, on pa tudi. Pač računovodja je kar obračunal. Ob oddaji dohodnine se je pa pokazalo. Je na koncu plačal 98.000 SIT.

Seveda lahko!!!! Ti ga imaš čez leto v olajšavi in ga daš lahko spet v ojalšavo pri oddaji dohodnine; ne moreta pa ga dati oba!

Moj primer:
mož ima oba otroka čez leto v olajšavah, pri dohodnini pa si ponavadi deliva tako (vsakoletni izračun je pokazal, da je to za oba najboljša odločitev), da ima mož 11 mesece oba otroka, jaz pa 1 mesec oba otroka.

Tako počneva že 6 let, kar imava otroke in kolegica (DURS) pravi, da je vse OK!!!

Točno to delam jaz in dobiva oba skupaj nazaj več, kot če bi ju imela samo jaz prijavljena. Ampak preračunaj si.

kje lahko preračunam?

New Report

Close