Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute dohodnina po novem

dohodnina po novem

mogoče malce prehitro, vendar me je spodbudilo razpravljanje na enem od sosednjih forumov.

v letu 2005 sva s partnerjem kupila stanovanje in v dohodnino vpisala 1/15 danega denarja ter seštevek vseh plačanih obrokov kredita. Ali je res, da po novem te olajšave ne bo več? Namreč, v navodilih je pisalo, da se dana sredstva “razmejujejo” na 15 let in sem (očitno naivno) upalka, da imam zdaj za 15 let rešen problem glede dohodnine in olajšav.. ali so po novem sploh predvidene še kakšne olajšave – dodatne?

Hvla za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

To ker je pišlo v javnost je predlog, ki ga je pripravala vlada. Ta predlog bo verjetno šel skozi proceduro v državni zbor, kjer so tri obravnave in lahko je še veliko sprememb. Kaj bo na koncu sprejeto, bomo videli. Predlog je za fizične osebe, če gledamo v celoti veliko ugodnejši, kot je sedanja davčna zakonodaja.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Novice o spremembah davčne zakonodaje so v takem obsegu, da iz njih ne morete ugotoviti, kakšni bodo dejanski ukrepi. Med vrsticami je zaslediti, da bo ukinjena olajšava za razne namene, kamor pa sodi tudi olajšava za nakup stanovanja oziroma graditev hiše (lastna sredstva, odplačilo kredita). Torej, če bodo to črtali in ne bodo “vpeljali” kakšne druge oblike olajšave za nakup stanovanja za rešitev prvega stanovanjskega problema, boste pač vsi ti davčni zavezanci na slabšem. In nič vam ne pomaga, da dosedanja zakonodaja omogoča razmejitev porabljenih lastnih sredstev za nakup stanovanja na 15 let. LP

Na spletnih straneh MF so objavljeni čisto vsi predlogi zakonov.

Kdor si jih je prebral oz. vsaj prebral povzetek za medije, je lahko čisto jasno ugotovil, da vse posebne olajšave, tako tiste za knjige, zdravila itd, kot “stanovanjske”, po 01.01.07 odpadejo, če bo zakon sprejet.

Seveda so možne spremembe, eno precej neprijetno, smo doživeli včeraj – povišanje davčne stopnje za tretji razred s 39% na 41%.

Prav tako se žal ne morem strinjati, da je predlog mnogo ugodnejši za fizične osebe.

Osebne z najnižjimi dohodki in osebe, ki uveljavljajo otroke kot vzdrževanje člane bodo na ISTEM. Osebe v novem drugem razredu bodo malenkostno pridobile, največ pa bodo pridobili tisti, ki so sedaj v najvišjem razredu, pa še ti ne toliko, kot morda pričakujejo. Kot je slikovito povedal Damijan, bodo najrevneši morda pridobili za kranjsko klobaso, bogati za mercedesa.

Zakaj? Ukinjajo se vse dodatne olajšave, ki s bile vezane na davčno osnovo. Res je, da je nova splošna olajšava višja, ampak marsikdo je z dodatnimi olajšavami “prihranil” več.

Poleg tega, je vlada z včerajšno potezo, t.j. objavo nepričakovanje spremembe na dan, ko so novinarji poročali le o Hotizi, nakazala, kaj vse nas lahko še spremeni in kako na hitro in tiho se bodo zgodile spremembe.

Jaz sem pričakoval bolj radikalne reforme. Sem pa mnenja, da gredo v pravo smer, predvsem zaradi poenostavitev. Sedaj so zelo visoke dohodninske stopnje in nato mnogo olajšav. Bolje je, da so dohodninske stopnje nižje in jih je manj, ter da ni veliko olajšav. Tisti, ki imajo znanja o dohodnini so dobili nazaj, povpračen državljan pa niti ni koristil vse olajšave, kot bi jih lahko in je v veliko primeri doplačal. Tako zakomplicirana dohodnina, kot je sedaj ni poštena. Ogromno jo ne zna niti osnovno izponiti, kaj šele jo izračunati in prijaviti vse olajšave. Po tej plati mi je predlog všeč. Druga prednost je, da najsposobnejšim ne pobere polovico prihodka država in dobijo spodbudo, da ustvarjajo in zaposljujejo v Sloveniji.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Se delno strinjam. Že naslednje leto, naj bi domov dobili delno izpolnjene obrazce, dopisali naj bi le manjkajoče (oljašave itd..). Dopolnjeno napoved bomo zavezani le podpisali in poslali na DURS.

V letu 2008 (če bo seveda sprejeta “dohodnina brez olajšav”), pa naj bi domov dobili izpolnjeno napoved, ki bi v 15 dneh postala tudi odločba. Nanjo pa bi bil možen ugovor.

Priznati moram, da sem na “davčno reformo” razočarana, ker sem pričakovala več od nje. Kdor si je prebral predloge zakonov in jih primerjal s sedaj veljavnimi, je lahko ugotovi, da so spremembe minimalne – temu bi torej res težko refkli reforma, prej popravek.

New Report

Close