Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dohodnina-spet

dohodnina-spet

pozdravljeni!

jaz nisem dobila obrazcev za dohodnino (dvomim da bojo jutri).
vem, da mi je po starem nacinu nebi blo treba pisat, ker imam samo pokojnino po materi in zanemarljivo majhnega katastrskega, prek studenta pa v letu 2006 nisem delala (sem pa studentka s statusom).
imam pa hcerko, ki je otrok s posebnimi potrebami.
vem, da so za to posebne olajsave, zanima pa me, glede na moje dohodke (samo pokojnina, ker se otr.dodatki in prezivnina ne pisejo, kot jaz vem?) ali se mi splaca obrazec kupit in oddat? bom brezveze oddajala ali dobim kaj povrnjeno, tisto za hcerko?
se to me zanima, od junija 2006 jo bo dala v olajsavo moja sestra, ker jo je imela zaradi okoliscin v zacasnem rejnistvu, ali jo da za tisti cas vseeno tudi njen oce lahko v olajsavo? z njim trenutno nisva ravno v odnosih, da bi se pogovarjala o financnih zadevah (glede tega je precej vzkipljiv), pa me zanima, ali davcna to sama potem uredi ali naj mu vseeno recem, naj je ne da noter?

za odgovore se vam ful lepo zahvaljujem!
lahko noc

od pokojnine se akontacija dohodnine ne plačuje (na papirju se prikaže koliko bi se obračunalo), zato ti tudi če bi oddala prijavo dohodnine ne bi dobila ničesar povrnjeno.

sestra naj uveljavlja olajšavo za tisti čas, ko ima priznano odločbo, če jo bo za celo leto uveljavljal tudi mož bo davčna itak sama razdelila olajšavo na polovico, se pravi, da sestra izgubi samo en mesec.

sicer pa bi bilo mogoče pametno, da se z njim dogovorite, da jo uveljavlja v prvi polovici leta, sestra pa v drugi.

hvala za odgovor…
saj ravno to me zanima, ker od pokojnine itak ne placam nic akontacije, ampak ker imam otroka s posebnimi potrebami, ce to kaj steje?
in se to, nimam moza, sem samska, ce bi ga imela, nebi otroka dajala v rejnistvo=) ravno zato me je zanimalo, ali naj jo oba data v olajsavo, ker je on tudi podpisal rejnistvo, torej se ji za ta cas ‘odrece’, tako tudi temu, da jo da v olajsavo.
lp

dohodnino lahko dobiš vrnjeno samo, če si jo vplačal, ne moreš iti v minus.

če pa je oče podpisal rejništvo, potem za tisti čas ni plačeval preživnine? v tem primeru je ne more uveljavljat kot olajšavo. v primeru, da je preživnino plačeval, jo pa lahko, kolikor se meni dozdeva.

New Report

Close