Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo DOHODNINA- Zakaj me niso upoštevali kot vzdrževanega člana

DOHODNINA- Zakaj me niso upoštevali kot vzdrževanega člana

Prosim za nasvet. Od 1.5 naprej sem bila do konca leta zaposlena za 40 ur na mesec, moja plača je bila 155 evrov. Me lahko partner uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana? On me je v vlogo tudi napisal,, saj ne na mesečni ne na letni ravni ne presegam dohodka za vzdrževanega družinskega člana, vendar me niso upoštevali

Pozdravljeni,

Kot vzdrževani družinski član se upošteva oseba, ki ni zaposlena in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana.

Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Velja tudi oseba, ki je zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerij v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.

V vašem primeru gre za zaposlitev.

Pravico do ugovora zoper informativni izračun dohodnine lahko uveljavljate do 30.06.2016.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Verjetno je vaš partner uveljavljal posebno olajšavo za 12 mesecev, pripadala pa bi morda za 11 ali 10 ali 9 mesecev… – bi bilo treba izračunati, za koliko mesecev bi jo lahko uveljavljal (in sicer, za koliko mesecev ne morete sami uveljavljati svoje splošne olajšave zaradi prenizkih dohodkov). Ker v vlogi ni navedel pravilnega števila mesecev, mu FURS ni upošteval nič.

Enako se je zgodilo meni, ko sem brezposelno hčerko, prijavljeno na ZRSZ, uveljavljala 12 mesecev, ker nisem vedela, da so jo sredi leta izbrisali iz evidence brezposelnih. Nato mi je prinesla iz Zavoda potrdilo, od kdaj do kdaj točno je bila v njihovi evidenci, tako da sem z ugovorom na informativni izračun popravila napako (število mesecev), in so mi priznali olajšavo za toliko mesecev, kolikor je bila v evidenci. FURS sam tega števila mesecev ne popravlja, čeprav razpolagajo s podatki, iz katerih je razvidno, koliko mesecev nam pripada katera olajšava. Enostavno ne upoštevajo nič, če vloga ni pravilna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close