Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dojenček vročina

dojenček vročina

Pozdravljene!
mene pa zanima ali izvajate te mlačne kopeli, ko imajo vaši otroci vročino? V posvetovalnici so mi namreč dali eno knjižico Moj otrok ima vročino in so kot naravna sredstva omenjane mlačne kopeli, umivanje s krpico in zavijanje v mokro brisačo. moj 7 mesečni dojenček ima sedaj danes res vročino in me je kar malo strah tako narediti kot piše tam v knjigi?

Hvala in lp mojca

KOliko pa ima vročine?

38 – 38,5.

Pri 38,5 st se začne z zbijanjem temperature. Prej ni smiselno, razen če ste imeli v družini vročinske krče ali pa jih je že imel otrok.

Lepo brez skrbi lahko slediš nasvetom v knjigi.

Hlajenje z vodo je res najnaravnejša stvar za zbijanje temerature. Tudi pri dojenčkih.

Srečno.

Pri tem naj ima voda 1 ali 2 stopinji manj kot otrok

Če ima 38,5 in mrzle rokice in nogice(pomeni da bo vročina pe narastla) lahko daste sredstvo za zbijanje vročine in kopeli, če pa ima tople rokice ne bo več naraščala in ni nujno potebno zbijati.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Ko govorite o tem hlajenju z kopelmi itd…. me zanima;

Ali je že katera šla z 38,39 vročine v hladno kopel??? A ste nore, ali kaj?
Ubogi otroci.

Otroka manj obleci, ga ne pokrivaj z odejo, daj mu svečko, sirup, čaj(veliko tekočine)…

Ne vem kdo si je izmislil te šoke z vodo, ki ne pripeljejo do drugega rezultata, kot do pljučnice???

Draga brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Tako vročičnega otroka ne smeš NIKOLI dati v hladno vodo, voda mora vedno imeto približno 1-2 sropinje manj, kot ima otrok temperaturo, potem(ko je otrok že v vodi) pa pooočasi dodajamo hladno do normalne TT.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Ne vem no, ampak jaz grem z vročino še pod topel tuš z veliko težavo in odporom. Ko imam vročino najrajše spim, ne pa se namakam v vodi.

Mislim da je tako tudi z dojenčkom, le da “nočem” še ne zna povedati – ne glede na to ali ta kopel pomaga ali ne.

Mani pa prav tus pomaga,ce imam vrocino.In se prav pase malo shladiti z vodo.Otroka sem pa ze tudi kopala,ko je imel vrocino le da sem ga pustila notri malo dlje,da se je voda malo shladila.Pa se ni nikoli pritozeval,da mu to ne pase.

Hja, saj otrokom tudi marsikatero zdravilo ne paše, a če je treba je treba. In nekateri starši raje kot po sintetičnih pripravkih posežejo po naravnih metodah.
Drugače pa se mi zdi pametno upoštevati to kar je enkrat zapisala NinaP
“S hlajenjem smo lahko uspeši le tedaj, ko je temperatura že dosegla vrhunec in NE v fazi naraščanja. V fazi naraščanja temperature so žilice v koži maksimalno skrčene in živčni končiči vsako temperaturo tekočine, hladnejšo od nove programirane temperature v termoregulacijskem centru, zaznajo kot “mrzlo” in zato izdajo povelje “še bolj segrevati”. V fati naraščanja temperature lahko temperaturo zbijemo le z antipiretičnimi sredstvi.
Ko je temperatura že dosegla višek, lahko hladimo. Pravilno hlajenje pomeni, da hladimo predele kože, kjer opazimo razširjene krvne žilice (obraz, prsni koš, vrat, zapestja, gležnji, ..), skratka povsod tam, kjer je koža rdeča. Le tu smo s hlajenjem (bolje rečeno vlaženjem) lahko uspešni. Hlajenje temelji na principu “izhlapevanja vode” s površine kože, na ta način se toplota odvaja. Za hlajenje lahko uporabimo tekočino, ki ima temperaturo le kakšno stopinjo nižja od bolnikove- torej okoli 37°C. Poglejmo zakaj: če kožo hladimo s tekočino nižje temperature, živčni končiči v koži to zaznajo kot “mrzlo” in sporočijo termoregulacijskemu centru v možganih ukaz: “Ogrevaj!”, zato se temperatura še dvigne. Učinek je torej ravno nasproten od željenega.
Temperatura pri virusnih okužbah je lahko povišana več dni (pa tudi teden ali več). Zelo pomembno je, da človek, ki ima povišano temperaturo, čim več pije. Primerna je temperatura pijače, nekoliko nižja od telesne. Ko je temperatura že dosegla vrhunec, lahko bolnika delno ohlajami s pahlanjem, znižamo temperaturo zraka v sobi. Pazimo na dobro zračenje prostorov.
Običajno je, da sta frekvenca dihanja in srčna akcija ob temperaturi višji kot pri zdravem človeku.”

Tam do 38,5 se šteje, da se telo samo bori z virusi. Če temperatura ne narašča, ni nobene potrebe, da se zbija. Drugače je ob vnetjih ušesk, grla ipd., kar je običajno povezano s kar hudimi bolečinami. Takrat zbijaš temperaturo, ker se vnetja hitreje razvijajo ob višji temperaturi – sočasno pa so antipiretična sredstva tudi protibolečinska. Sicer pa lahko povišano TT učinkovito zbijaš s krompirjevimi obkladki. Surov opran krompir narežeš na cca. 0,5 cm debele rezine, ga podevaš po podplatih in do kolen, ter poviješ. Postopek nekajkrat ponoviš. Metoda je manj neprijetna od mokrih brisač, je pa ravno tako učinkovita. Baje pomaga tudi sveže zelje, kar pa pri nas nismo preiskusili.

New Report

Close