Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dojenje, dopust

Dojenje, dopust

Pozdravljeni!

1. Zanima me, ali mi kot doječi materi res pripada ena ura za dojenje med delovnim časom. Je ta pravica vezana tudi na dožino delovnega časa (kako je s tem, če delam po 4 oziroma 6 ur)?

2. Moj delodajalc trdi, da mi po poteku porodniškega dopusta in dopusta za nego otroka pripada le sorazmerni del letnega dopusta. Tako naj bi mi v primeru, da sem doma od januarja do novembra in nastopim z delom v decembru, pripadala samo ena dvanajstina letnega dopusta. Ali ima prav?

3. Kakšno obveznost ima do mene moj delodajalec, če se odločim, da po poteku porodniške ostanem eno leto doma? Me mora delovno mesto čakati?

Zahvaljujem se vam za odgovor ter vam želim srečno!

Adele

1. Da, vsaki doječi materi pripada najmanj ena ura odmora za dojenje (če dela s polnim delovnim časom, sicer sorazmerno manj). Težava pri tem odmoru je, da ga delodajalci sicer omogočijo, a ne plačajo (ker ni nikjer izrecno določeno, kdo je to dolžan plačati).

2. Ne, pripada vam celoten dopust, le v tem letu ga morate izrabiti vsaj dva tedna, sicer vam ta dva tedna propadeta. Ostalo lahko normalno koristite do 30.6. naslednje leto.

3. Ne, delodajalec vam ni dolžan “hraniti” delovnega mesta. Dolžan vam je kvečjemu omogočiti krajši delovni čas, če bi se tako odločili.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close