Dojenje oz. krajši del.čas
Po porodniški imam namen koristiti eno ali oboje pravic po zakonu, zato vas bi prosila za pojasnila in svetovanje, kakšna bi bila razlika oz. kaj je bolj primerno da se uveljavlja: Pravica doječe matere ali Pravica do krajšega delovnega časa, ob predpostavki da bom dojila do otrokovega 3. leta in šla zopet na porodniško do otrokovega 2. oz. 3. leta?
Zanima me konkretno kako se bi poznalo na plači in plačevanju prispevkov, če imam namen biti na delovnem mestu 6 ali 7 ur dnevno.
Zanima me še naslednje glede Pravice doječe matere:
1. Kdaj med delovnim časom lahko koristiš pravico do odmora za dojenje – namreč ali je nujno da se v istem dnevu še vrneš na delovno mesto ali lahko odideš 1 uro prej, glede na to da sem iz oddaljenega kraja in bi potrebovala v primeru vrnitve na delovno mesto več kot 1 uro?
2. Glede na vaše odgovore in 193.člen ZDR mi ni jasno ali je res možno koristiti pravico, če ne delaš s polnim delovnim časom?
Zanima me še glede Pravice do krajšega delovnega časa: kdaj moraš uveljavljati pravico, ali takoj po porodniški ali lahko npr. najprej delaš nekaj tednov polni delovni čas in potem uveljavljaš pravico?
Hvala in lep pozdrav
Ana
Pravico do odmora za dojenje ima samo mati, ki dela s polnim delovnim časom. Odločiti se boste torej morali, ali boste delali s polnim DČ in koristili odmor za dojenje ali pa boste delali s krajšim delovnim časom. Odmor za dojenje je bil mišljen kot odmor med delom, seveda pa se lahko tudi dogovorite z delodajaclem, da na ta račun npr. pridete eno uro kasneje v službo ali pa eno uro prej odidete.
S krajšim delovnim časom pa lahko začnete delati kadarkoli do otrokovega dopolnjenega 3. leta.
Lep pozdrav,
Katarina
Spoštovani!
Na
delovno mesto se bom vrnila z polnim delovnim časom. Ker pa še mojega
otroka dojim bi rada koristila pravico do odmora za dojenje . Ker sama
nisem mobilna bi bila odvisna od javnega potniškega prometa, to pa
časovno ne bi bilo izvedljivo, potrebovala bi vsaj štiri ure. Zanima me
če si namesto podoja doma, lahko na delovnem mestu izbrizgam mleko, za
to bi potrebovala okrog eno uro in pri tem koristim pravico za dojenje.
Že vnaprej se mam zahvaljujem za vaš odgovor!
Lep pozdrav!
Suzana
Spoštovani!
Na delovno mesto se bom vrnila z polnim delovnim časom. Ker pa še mojega
otroka dojim bi rada koristila pravico do odmora za dojenje . Ker sama
nisem mobilna bi bila odvisna od javnega potniškega prometa, to pa
časovno ne bi bilo izvedljivo, potrebovala bi vsaj štiri ure. Zanima me
če si namesto podoja doma, lahko na delovnem mestu izbrizgam mleko, za
to bi potrebovala okrog eno uro in pri tem koristim pravico za dojenje.
Že vnaprej se mam zahvaljujem za vaš odgovor!
Lep pozdrav!
Suzana
Forum je zaprt za komentiranje.