Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek dojenje ponoči in še ena zmota po mojem mnenju

dojenje ponoči in še ena zmota po mojem mnenju

zanima me koliko vas je mamic, ki doji ponoči otroka, ki je že starejši od enega leta?

sama jih poznam ful. da se otroci ponoči zbujajo in da so lačni, pa jih potem dojijo tudi po petkrat na noč. jaz ne dojim več. moj ima 11 mesecev in se ne zbuja in ponoči ne je. pa mi zabrusijo, da je materino mleko pač bolj redko in lažje prebavljivo, zato je seveda logično, da so njihovi ponoči lačni.
hallloooo???
podnevi jejo krompir in zrezke in testenine in sadje in čokolešnik in mlečni riž in piškote in skuto in banane in špinačo in palačinke….kaj ima zveze lahko prebavljivo materino mleko??? razložite meni in morda tudi še kakšni mamici, kaj vi to res verjamete?

Moje mnenje je da ko čez dan je normalno hrano, tam od 11m naprej približno, potem ponoči ne porebuje več dojenja oz.dojenja sploh ne porebuje več. Moja 15m hči se je zbujala ponoči 5do7x samo zato ker se je hotela dojiti. KO sem uklinila dojenje je čez 1 teden začela normalno spati in prespati noč.

Tako zdej nej me pa popljuvajo vse velike zagovornice dojenja.

anja

Jaz se strinjam, da dojenje ni več potrebno, ko otrok je normalno gosto hrano. Vse naprej je crkljanje. To ponavadi delajo mame, ki enostavno niso sposobne prekiniti nepotrebne navezanosti na dojenje in normalno organizirati otrokovega in tudi siceršnjega družinskega življenja. Potem pa jamrajo, kako so neprespane, kako razvlečene prsi imajo, kakšno zgago jim dela otrok podnevi in ponoči. Sem že včeraj napisala pri eni temi, da se da ljubezen otroku izkazovati tudi drugače. Eno je hrana, drugo …

nova
Uredništvo priporoča

Naš fant se ni nikoli dojil ponoči, ker je vedno sladko spal, pa mu danes prav nič ne fali, pa še ponoči spi.

Eni otroci prespijo noč, eni pa pač ne. In ko otrok joka, mu mama prvo ponudi tisto, kar ji je najbližje in za kar misli, da otrok želi.
Ko se to ponavlja, pa naj se otrok navadi na čaj, mleko iz stekleničke ali dojenje, se večkrat zbuja in ker je navajen, je dejansko lačen oz. žejen.
Moja dva sta bila različna, kot sta še vedno. Hčere od 6 meseca nisem dojila, se je pa ona zbujala po 15 na noč, zaradi drugih težav (reflux) in ena izmed tolažilnih rešitev je bila tudi čaj, mleko, sok, karkoli, samo da je bila tiho.
Sin je spal cele noči, dojil se ni nikoli, ni imel ne tolažilne dude in ni hotel piti mleka takoj, ko je spoznal gosto hrano. Zvečer je popil malo čaja in zaspal za celo noč, seveda okoli enega leta. Prej tako jedo na 3-4 ure.

To je vse odvisno od otroka, kasneje pa tudi od tega, kiliko so pripravljeni starši potrpeti in mu ustrezati.
Nekateri naredijo hitro red, z odločnostjo. Nekateri takim otrokom, ki se ponoči zbujajo da so lačni, ponudijo samo vodo, pa še to vstane naprimer očka, da otrok ne more izsiliti dojenja od mame….

Otroci so si različni, tako kot smo si odrastli in ne poznam malo odrastlih, ki ponoči vsaj enkrat vstanejo, gredo pit in celo jest!

Zakaj nebi otrok tega počel? Če lahko?

ni stvar v temu, da otrok tega naj nebi počel, stvar je v temu, da se to prodaja kot normalno in da mame ki tega ne počnemo in otroka pustimo kdaj pojokat in mu ne strpamo takoj sise v usta, nismo dobre mame!
pač zame je normalna situacij ta, da se čez dan dela, igra, je in pije, ponoči se pa spi. možna so odstopanja, saj tudi odrasli ne spimo vedno dobro, toda neprestana tolažba z dojko še ne pomeni, da so zato boljše mame od mene.
ne mi zamerit, ampak taki komentarji včasih bolijo. (sem pač dobila to pod nos, zato sem znervirana)

eh dej dej … če si sama prepričana da je tako kot delaš prav zate in za tvojega otroka nimam pojma zakaj te podobni komentarji nervirajo.

mogoče pa le nisi tako zelo prepričana?

bistvo je da se ti nekaj odločiš in potem tako delaš. Naj te razni komentarji ne spravijo iz tira. Tako je pa konec.

zapomni pa si, da so otroci različni … tako na zunaj kot na znotraj, kot po potrebah in željah in … vsem.

bodi samozavestna pri vzgoji in se drži svojih načel pa bo!

malo več samozavesti!

Jaz nisem drugega otroka dojila nikoli, prvo pa malo in kratek čas, pa nikoli nisem pomislila, sa sem zato slaba mama!!

Tudi dojenje se bo izkazalo za ne tako zelo zdravo, ker materino mleko ne vsebuje več tistega, kar je vsebovalo pred 20-30 ali 40 leti. Danes se mame precej nezdravo prehranjujemo (po večini) in otroku ne more nič bolj koristiti mleko mame, ki se prehranjuje z “revno” prehrano in industrijsko pridelano in predelano, polno E-jev. Potem otroku za dodatek še obvezno kupijo skutke, frutke in vse te “zdrave” izdelke, mu kupimo bele štručke in namažemo kruh z nutello….pa čokolini in umetne kašice(najboljše mame kupijo kašico z gresom in jabolki kar v trgovini) ….

Jaz na tvojem mestu nebi imela slabe vesti!
Tiste mame ki jih ti omenjaš imajo predvsem zelo razvajene otroke!
Jaz sem bila tudi nevoščljiva mamam, katerih otroci so spali celo noč in da bi se potolažila, bi tudi rekla, da je pa zdravo, da se sprehodimo parkrat ponoči;)

Naj vsaka dela, tako kot ji paše oz. kot verjame, da je prav. Kaj pa vas druge briga, do kdaj in kako se drugi otroci dojijo ali drugače prehranjujejo. za svoje poskrbite, druge pa pustite na miru.

Ne morem mimo, da ne bi napisala komentarja. Jaz dojim tudi še ponoči pa kaj. A bom zdaj nehala dojiti, da tebi Batt ne bom zbujala slabe vesti. Moj mali nima dudke, nima flaške, ima pač prsi. Zbuja se ponoči pa se pockrlja, ja pa kaj. A naj ga pustim jokat? Tole leto bo še prehitro minilo. Glede mleka je pa takole. Ko je otrok samo dojen bo tisto kar veljalo, da je mleko lažje prebavljivo in se dojeni otroci bolj pogosto hranijo. Poleg tega sesajo enkrat malo bolj drugič manj in na ta račun se zveča število obrokov.
Midva z mojim sinčkom uživava v dojenju in bova še naprej. Za take komentarje kot jih imate nekatere se požvižgam. Mislim, da vam gre v nos, ker same niste dojile ali pa se vam ne da več dojiti in tako puščate svoje otroke, da se derejo v nedogled. To je vaš način vzgoje, druge pa imamo drugačne pristope.

Se sploh nisem mislila oglasiti, ker so te zadeve že davno za mano. Ampak doječa, tvoja vzvišenost supermame me je pa malček zbodla.
In poleg tega nobena ni napisala, da pušča otroka jokati v nedogled.

Battt, bodi vesela, da je ponoči mir, tako ali drugače, verjemi, da nisi naredila popolnoma nič narobe. Kolegica ima hčerko, pri kateri so se šli nočne vaje več let, tudi ko jo je že zdavnaj nehala dojiti. Pa čajček, pa vodo, pa to igračo pa ono igračo. Seveda, mali je bilo čisto fajn, malce je pojamrala in je nekaj dobila, in če ji tisto ni bilo po volji, je dobila nekaj drugega. Jaz bi tudi tako. Skratka, to je pa razvajenost in v teh časih, ko moraš biti na vseh področjih stoprocenten, je treba poskrbeti za to, da se ponoči naspiš. Pika. Saj preživiš, ampak nismo vsako leto mlajši in marsikateri napor te dohiti čez nekaj let. Nočno zbujanje po določeni starosti ni več stvar potrebe, ampak razvade.
Trikrat lahko ugibate, ali ima ta kolegica še kakšnega otroka.

Mirella to sem že zadnjič pisala, pa bom samo prilepla.

Kolikor jaz vem adaptirano mleko predelujejo iz kravjega. In ker sem doma iz kmetije vem da kravice ne papcajo samo travice po možnosti travice brez umetnih gnojil.
Če hoče kmet preživet, to pomeni da dajejo krave veliko mleka, jih mora hraniti tudi z raznimi krmili in umetnimi dodatki, tako da je vprašanje kaj je bolj zdravo.

Otroci so različni, mame smo različne. Naš kebrček (15M) se z dojenjem crklja. Ne mara dude, prstkov, ninice,… Dojenje je omejeno na večer in jutro. Kljub temu se še vedno ponoči večkrat zbuja, pa ga tolažim z zibanjem, božanjem, brundanjem. Zame bi bilo bolj enostavno dvignit majico, ga priklopit in spat naprej. Naredim pa tudi izjeme – ko je nazadnje ponoči imel vročino, sva se dojila popolnoma po njegovih željah.

Nasvet, vsaka čast za post :-))

Ne vem, zakaj te tako moti. Jaz sem mojo dojila do leta in pol, tudi ponoči, če se je zbudila, vendar se je redko. Je otrok, pri katerem skoraj ne vem, kaj pomeni nočno vstajanje. Ko je bila dojenček, se je zbujala do 2x na noč in nato po letu starosti okrog 6h, sem jo podojila in je spala naprej. Na žalost je pri poldrugem letu doživela prometno nesrečo in ima od takrat more, na srečo vedno redkeje. Zaradi tega se je zbujala, ne zaradi dojenja.
Bodi samozavestnejša in ne dovoli, da ti drugi zbujajo slabo vest zaradi nedojenja, pa tudi ti je ne zbujaj drugim zaradi dojenja. Jaz sem se trudila in se še trudim biti dobra mama in ubrati tisto pravo pot in me redko kaj zmede, ker delam po svoji vesti. Poskušaj delati na tem tudi ti.
Pa brez zamere in lep dan želim VSEM mamicam!

mame, ki uživate v dojenju: uživajte še naprej in se ne pustite zmotiti zaradi takih komentarjev.

meni osebno pa dojenje ni bilo nevemkak fetiš. sva se lepo dojili dobre tri mesece, potem je pa enkrat dobila dodatek-stekleničko zvečer in se je počasi nehalo z dojenjem, spi pa od takrat celo noč.

---------- le vent nous portera...

Metulka nimam se za supermamo in tudi ne pametujem drugim glede dojenja. Me je zmotlo, da so eni užaljeni, če drugi drugače ravnajo s svojim otrokom in to razglabljajo tukaj na forumu.
Moja prva se je nehala dojiti ponoči okrog 15 meseca pa se še danes zbuja ponoči včasih večkrat drugič manj. Verjetno ni krivo dojenje je že 2 leti minilo od zadnjega podoja.

Ej, nasvet!
Mater ne obsojaj kar tako.Citiram:” To ponavadi delajo mame, ki enostavno niso sposobne prekiniti nepotrebne navezanosti na dojenje in normalno organizirati otrokovega in tudi siceršnjega družinskega življenja. Potem pa jamrajo, kako so neprespane, kako razvlečene prsi imajo, kakšno zgago jim dela otrok podnevi in ponoči. Sem že včeraj napisala pri eni temi, da se da ljubezen otroku izkazovati tudi drugače.”

Takole govorjenje je čisti izraz, da si bila lena za dojenje, ki ni enostavno,ker zahteva tvojo fizično prdeanost. Daje pa otroku čustveno izpolnjenost in veča mu samozavest. Ej, sram te je lahko, da takole bluziš o materah, ki so pripravljene dojiti otroka več kot 6-12 mesecev.

Zamisli se malo nad svojim klopotanjem in izbiraj besede. Ti toplo svetujem tudi za vsajdanje življenje…..

Ja seveda,

Svetovna zdravstvena organizacija pa svetuje dojenje do 2 leta starosti in še dlje, če mama in otrok to želita zato, ker nimajo kaj druga delat.

Mogoče bi si tiste, ki svojih otrok “nočete” carkljat prebrale kaj tukaj:

ali tukaj ali pa mislite, da je vse to neka nora propaganda, da na svetu prodajo čim več modrčkov za dojenje in blazinic za dojke, blazin za dojenje…?!

Sploh pa me zagovornice dojenja ne silimo vas nasprotnic dojiti ampak ve nas napadate, da ni normalno, ker si me to želimo.

Preživite lep dan s svojo vestjo!

Ines

Če želi mamica dojiti svojega dojenčaka, naj ga doji.
Če ga želi dojiti tudi ponoči, naj ga doji.
Če ji ni problem vstajati ponoči, naj vstane.
In tudi, če ji je vstajanje ponoči težko in mučno, je to samo njen problem.

In ni mi jasno zakaj večina mamic pričakuje, da bo dojenček celo noč spal.
Da ga da spat ob 20.00 in da spi do 7.00.

Tudi odrasli ne spijo kot polhi neprekinjeno 11 ur.
Vmes te lahko zbudi kakšen šum, ropot, celo tvoj partner, ki se premetava. Lahko imaš grde sanje.
Mogoče si žejen, ker si imel krepko večerjo.
Lahko te kaj boli, srbi.
Morda ti je vroče, hladno.

In še pa še bi lahko naštevala, kaj lahko človeka predrami iz spanca.

Očitno pa dojenčki nimajo pravice da se zbudijo zaradi zgoraj naštetih razlogov.

moja je bila dojena še tudi po 1. letu, jedla hrano z omejitvami zaradi potrebne diete, pa se ne spominim da bi se ponoči dojila.

Nihče ne piše, da se dojenčki nimajo pravice zbuditi, ker jim je mrzlo, vroče, jih zbudi ropot,ga kaj srbi… Piše se samo o tem, da nekatere dajo otroku, ki ga je zbudil šum ali ga zebe… pač joško in je mir. In potem se otrok navadi, da ne more drugače zaspati kot samo z joško v ustih. Kar pa nima več nobene zveze z lakoto.

Ampak če komu ustreza večno vstajanje in dojenje, je to njegova stvar. Samo kaj, ko je ogromno postov na temo: kako odvaditi otroka od nočnega dojenja in zbujanja. Seveda potem, ko ga nanj navadijo. Nič ne rečem. Otrok se lahko zbuja tudi če se ne doji, ampak veliko lažje je potistniti otroku joško v usta, pa naj zaspi, kot pa ugotoviti pravi razlog zbujanja ali pa pač bedeti z njim toliko časa dokler ne zaspi.

Če se ne motim, katka, si bila ravno ti tista, ki si tukaj spraševala, kaj zaboga narediti, da se bo tvoj otrok končno odvadil nočnega dojenja, ker si že čisto fertik. Seveda boš sedaj zagovarjala dojenje do drugega leta, ker si pač bila v tem. Ampak če dobro razmisliš, ali ne bi bilo morda pametneje otroka že v prvem letu starosti odvaditi nočnega podoja, če veš,da je kasneje z odvajanjem veliko veliko težje. Kaj boš naredila pri drugem otroku? Ga boš tudi dojila ponoči, dokler se sam ne spomni nehati? Saj če ženska nima nič proti, ne rečem. Ampak ponavadi obupujete tam pri otrokovem letu in pol, ko nič ne kaže, da hoče nehati z nočnim dojenjem. V tem je stvar. Če pa kakšna uživa v vstajanju, ja potem pa kar.

Se podpipem,isto dojim svojega sinka,pa je star devet mesecev,pa ne samo ponoči tudi podnevi,pa druge hrane kot kupljene frutke sploh ne mara,pa še to samo sadje,sem mu sama pripravila pa ni maral jesti,si mislim,v redu čez nekaj časa boš pa tud mojo hrano jedel in zelenjavo,otroci že sami vedo kaj jim manjka in kaj rabijo.Se ne sekiram,glavno,da je vesel in zadovoljem in zdrav,pa prav uživam ko se dojiva,pa naj bo podnevi ali ponoči,ta vez med nama je neprecenjiva.

Ja, veliko je postov na temo dojenje ponoči-help, ker pač pride kriza in si crknjen in se ti zdi že vse skup mučenje, ampak mislim, da obstaja pač takšen tip mam, ki vztrajajo z dojenjem, dokler v glavi ne naredi klik.

In se NE OBSOJA TISTE, ki ne dojijo. Še manj pa je na mestu, da te NEDOJILKE obsojajo mamice, ki se trudijo, češ prav vam je oz. sploh tale od avtorja:nasveta, da so celo te, ki dlje vztrajajo pri dojenju manj sposobne organizirati družinsko življenje, pa da ne znajo prekiniti JOJ in neke kvazioslarije. Te mamice so veliko bolj čustvene, požrtvovalne in so pripravljene za svojega otroka več naredit.

Daj, ti nasvet al karkoli že si: tvoje kokodakanje je zelo neumestno in smrdi po čičšenju vesti, ker sama nisi nič dojila. Zdaj te pa peče vest in iščeš izgovore, ane?

Groza.

Mislim, da je tole od “nasveta”:

“To ponavadi delajo mame, ki enostavno niso sposobne prekiniti nepotrebne navezanosti na dojenje in normalno organizirati otrokovega in tudi siceršnjega družinskega življenja.”

zelo podobno temu od “doječe”:

“Mislim, da vam gre v nos, ker same niste dojile ali pa se vam ne da več dojiti in tako puščate svoje otroke, da se derejo v nedogled. To je vaš način vzgoje, druge pa imamo drugačne pristope.”

Bolj se strinjam z nasvetom, da ene dojilje niso sposobne prekiniti dojenja, pa bi rade, kot s tem, da nedoljilje puščajo otroke, da se derejo. Konec koncev same povejo, da bi rade prekinile, pa ne vedo kako. Pa tudi to, da si kar apriori označena kot “nedojilja”, če otroka ne dojiš ponoči, ko je star dve leti, je neumno posploševanje.

New Report

Close