dOKUMENTACIJA ZA KREDIT
Ali za najem kredita na banki zadostuje izpisek iz zemljiške knjige, kjer je razvidno da je hiša knjižena name, in naknadno sodba sodišča iz katere je razvidno da sva lastnika vsak pol?(razdelitev premoženja ob ločitvi) Ali žena lahko s tema dvema dokumentoma dobi kredit s katerim bi mi poplačala mojo polovico hiše? Ali mora biti kupoprodajna pogodba med nama?
Ni jasno ali gre za ženo ali bivšo ženo? Če gre za ženo je težko razložiti zakaj to počnete? Če gre za bivšo ženo poveste tako kot je. Konkreten primer bodo v bankah verjetno različno tretirali. Potrebujete (bivša žena) kredit za poplačilo solastnika. Kupoprodajna pogodba tukaj nima smisla (ne gre za prodajo)in jo banka tudi ne more zahtevati. Strinjati se morate s hipoteko. Pod hipoteko bo pa cela hiša in če ne bo plačevala obrokov jih boste vi, drugače bo kmalu hiša od banke.
Sem še enkrat prebral vprašanje in nisem prepričan, če sem ga pravilno razumel. Bolj podrobno morate opisati situacijo…
Pozdravljeni.
Sem še vedno poročen, ampak z ženo sva se dogovorila za ločitev. Za hišo sva se sporazumela da je last obeh, vsakega do polovice, čeprav je sedaj v zemljiški knjigi napisana samo name. Ob ločitvi, bi žena meni izplačala mojo polovico in za to bi potrebovala kredit. Tako bi po izplačilu (in po ločitvi)hiša v celoti njena.
Zanima me kako bi najbolj enostavno (in seveda pravilno) to izpeljali? Kakšne papirje potrebuje banka za kredit? Ali je bolje izplačilo polovice urediti pred ločitvijo?Kako?
Ali je bolje v notarski zapis za sporazumno ločitev zapisati da je hiša last obeh, vsakega do polovice in da bo žena v roku recimo 3 mesecev izplačala mojo polovico, potem pa na podlagi tega(notarskega zapisa, odločbe o ločitvi in zemljiško knjižnega izpiska) dobi žena kredit, mi izplača polovico, hiša bo potem njena in lahko jo bo vpisala v zemljiško knjigo na svoje ime?
Kakšen kredit je za ta namen najpremirnejši?
Upam da sem razumljivo napisal.Hvala.
V notarski zapis se napiše tako kot je. Tako kar ste napisali na koncu. V kolkor je kreditno sposobna (ima dovolj visoke prihodke) dobi na banki stanovansjki kredit. Za banko je približno enako kot da bivša žena odkupi polovico hiše. Banka potrebuje vse to kar ste napisali in še prihodke kreditojemalke. V kolkor sta se sporazumela kako kaj delita ne bo težav. Brez odločbe sodišča o ločitvi pa mislim da ne gre.