Dol pri Ljubljani -novogradnje
Ker je tu največja frekvenca, bom vprašanje postavila tukaj. Ali je kdo iz tega konca? Zanimamo se za nakup hiše v novem naselju Podgora, pa se mi postavlja eno morje vprašanj: kako je z infrastrukturo? Bi se ponovno odločili za bivanje v tem okolišu? Na kaj naj bomo pozorni?
Komentarji na naselje ?
Gre za kar veliko denarja, zato se ne bi radi prenaglili in info iz prve roke, bi bila najboljša:)))
Hvala za trud in LP
Nataša
Mi se bomo selili v tisti konec, ampak smo kupili svojo parcelo, zidali bomo sami. V naselju Podgora je mojega moža motilo dejstvo, da je okoli hiš premalo zemlje.
Sicer pa: vrtca v Dolu ni, eden je v Dolskem, ampak je zraven priti nemogoče (šele ko si nekaj let na čakalni listi, lahko dobiš mesto). Šola je v Dolu, je baje ok, naši otroci bodo hodili tja. V Dolu so tudi trgovina, pošta, frizer, lekarna, v Dolskem zdravnica.
Če še kaj hočeš vedeti, vprašaj.
Lp
N.
Jaz tisto sosesko sicer poznam, ne živim pa v njej. Hišice so zelo na gosto, kakšne vrtove imajo ne vem, ker res nisem bila med hišami. Drugače je to svoja občina (Dol pri Ljubljani), blizu je osnovna šola, lekarna, pošta, trgovina (sicer moraš povsod z avtom – dandanes itak ne moremo iti peš niti 10 m). Hitro si tudi na obvoznici, hitro si tudi do BTC, skratka čisto v redu. S cenami pa nisem seznanjena, mogoče ti poveš koliko hočejo za enodružinsko hišo (me prav firbca)?
Nija, koliko ste pa dali za parcelo, če ni skrivnost in koliko veliko? Meni bi osebno to tudi bolj ustrezalo, pa sploh nimam predstave koliko bi recimo za 400-500m zemlje morali odšteti v tem okolišu…razmišljamo tudi o varianti nakupa parcele ter postavitvi montažne hiše. Žal si ne moremo privoščiti gradnje, ker bi morali sedaj stanovanje prodati za nakup parcele….Sicer pa hvala za dosedanje info…
Mi smo kupili lansko leto parcelo za 120 EUR/m2 (malo večja kot so tvoje želje), v bližini pa je le malo kasneje prišla že 150 EUR/m2. Drago je, pa še se draži. V Podgori pa so za DN plačali po 70 EUR na m2 pred kakimi 3 leti.
Hiše v tem naselju so same zase meni zelo lepe, prostorne. Ampak jih je res veliko na kupu in domačini naselje kličejo kasarna. Je pa večina prodanih, veliko pa tudi že naseljenih. Je pa lep konec, možnost sprehodov v hrib, blizu Lj., še vedno veliko pristnih stikov med ljudmi, čeprav se do neke mere domačini še vedno ogibajo “priseljencev”, če posebej, če so se ti priselili pred kratkim in če ne hodijo v cerkev. Je zelo veren konec. Jaz nisem verna, ampak g. župnika iz Dola pa moram zelo pohvaliti (po osebnih izkušnjah in zadnjič je bil v Tedniku). Baje ima tudi veroku zelo v redu.
Ja, glede novega vrtca: mislim, da ga mi tudi z otrokom, ki je zaenkrat samo ideja in se bo rodil npr. prihodnje leto, ne bomo dočakali.
Moj nasvet: raje kupite že narejeno hišo: jaz bom osivela od gradnje, pa imamo tudi montažno hišo v mislih, ampak to je grozno, vsakdo hoče na tebi zaslužiti in to po možnosti ne malo. Vsaka reč košta vsaj še 1x več kot si načrtoval, roki se vlečejo ali pa prehitevajo, odločiti se za barvo napušča, pa kvaliteto tretje late spodaj je težko, postaviti stikala v načrt, še preden sploh imaš dnevno sobo… Poleg tega je v Dolu, razen v Vinjah ali Senožetih, ki so pa dlje od Lj., težko priti do parcele, ker vsi šparajo parcele za otroke in vnuke.
Srečno!
Nija napisal:
> > V Dolu so tudi trgovina, pošta, frizer, lekarna, v
> Dolskem zdravnica.
>
…pa bife in dva avtomehanika (kar tudi ni nezanemarljivo).
@NatašaM
Drugače pa – kaj naj rečem, internetna stran je kar privlačna. Ampak pojdi raje na lokacijo pogledat hiše. Meni so grozne. Ne kasarna, Auschwitz jim pravimo.
Kar se tiče drugih reči v tem koncu, pa moram reči, da so v redu. Midva z možem sva se iz Ljubljane preselila pred 13 leti (ko cena parcele še ni bila tako ohoho) in nikoli mi ni bilo žal.
Otroke sva vozila v vrtec Črnuče, ki ima enoto v Šentjakobu in je enkraten. Saj greš najbrž proti Lj. v službo, pa ga spotoma odpelješ.
Ja, bife sem pozabila (ali pa je okrepčevalnica?), avtomehanik je pa eden sicer ugoden, a precej nezanesljiv 🙂
Glede vrtcev je blizu tudi enota v Sneberjah, ne vem pa, pod kateri vrtec spada.
Pinki, ali si se potem dobro vživela v kraj? Jaz se bojim, da me kot priseljenke ne bodo sprejeli, čeprav je moj mož originalno iz tega konca. Imaš otroke v šoli v Dolu? Če mi zaupaš, me še zanima, na kateri strani glavne ceste stanuješ, na tej, kjer je tudi Podgora, ali na spodnji, proti Savi? Zanima me zaradi sence, pravijo, da ni preveč sončno na zgornji strani zaradi hriba in da je precej huda megla. Malo me skrbi, saj že vse življenje živim v LJ, pa je to zame selitev na vas.
Joj, hvala za vse namige…. ne bosta verjeli, ampak vrtec je eden od omenjenih:))
Pinki, veš da bova šla pogledat na lice mesta, ampak ker sva oba z možem priseljena v okolico LJ, sem hotela še taka bolj nevtralna mnenja ljudi, ki predel poznajo. Zato hvala. Želimo si ven iz bloka, to je to. In iščemo najboljšo varianto. Navezana nisva na noben predel, ker sva z drugih precej bolj oddaljenih koncev, tako da “čekirava” teritorij:)))
Nija, jaz se na tvojem mestu ne bi bila tega ne-sprejema, saj veš kako je – ponavadi tak kot si ti do drugih, taki so drugi do tebe….tako da kar pogumno. Midva sva sedaj v (če štejem še prvo najmniško stanovanje) na tretji lokaciji, pa nikjer ni bilo nobenih problemov…. Mašina, saj sva skoraj kot namadi, kaj? Hiša bo za vedno, tako da sva zato nekoliko bolj previdna…
LP vsem, Nataša
Avtomehanika sta dva in eden od njiju sigurno ni nezanesljiv 🙂 Pozanimaj se.
Živim na drugi strani ceste, proti Savi. Kakor pa vidim, ni kakšne panike glede sence na drugi strani. Ko je megla, je pa tudi na naši strani 🙂
Kar se tiče sprejema priseljencev, je z leti vedno bolje. Naju so že pred leti sosedje dobro sprejeli, pa imamo okrog precej “farovških”. Tako kot je rekla Nataša – tak kot si ti do njih, so tudi drugi do tebe. Vmes so seveda tudi izjeme tako kot drugje. Je pa vedno več priseljencev, sploh v Dolu, odkar je nov blok.
Nija, kdaj se selite?
Pinki,
ravnokar smo začeli z gradnjo in so sami problemi. Kar zjokala bi se, tako je noro vse skupaj. Narobe je šlo vse, od arhitekta naprej, sedaj pa je na parceli voda, pa višinska razlika do sosedov, ker visi teren, pa vse je vsaj še 1x dražje, kot sva računala, tako da se bodo najbrž prvotni plani sesuli.
Ideja je bila, da se selimo letos (hiška bo montažna, joj, pa saj sploh ne bo hiška, ampak bo Hiša, ogromna bo, le kaj nama je bilo, da nisva načrtovala manjše), ampak ne bo denarja za dokončanje, tako da predvidevam, da se bomo selili prihodnje leto poleti. Gre pa najina starejša hčerka že jeseni v šolo in jo bomo kar vozili v Dol.
Ste tudi vi v hiši ali ste v novih blokcih? Hecno, kako so se blokcev vsi bali, sedaj so pa tako simpatični in bistveno manj moteči, kot so ljudje mislili. Tudi lepše je, kot je bilo prej, ko je bila vmes njiva.
Glede mehanikov si me pa zmedla, jaz poznam tistega, blizu šole, misliva tega kot zanesljivega ali nezanesljivega? Kje pa je ta drugi?
Ja, moj mail, če imaš kakšen dober nasvet zame:
[email protected]
LP
Nija