Dolgo potovanje – kako zaslužiti kak evro?
Hvala. Sem enkrat tudi jaz nanju naletala pa sem pozabila kako jima je ime oz pač naziv. Ja, sem se spomnila tako, da sta to onadva, ker sem videla tisto glede češenj.
Sta pa verjetno pod 30? NZ ima neke delovne vize za tiste pod 30. Odpadem :(.
Drugače pa hvala, bom šla njune objave pogledat.
Jaz sicer ne bi nič prodjaal v Slo, niti ne bi šla za tako dolgo. Vseeno pa it nekam za recimo 4, 5 mesecev pa ne imeti dohodkov, je kar hud zalogaj. Je treba kar privarčevati. To vloganje, bloganje pa meni ne gre :(. Sem pa videla, da večinoma na tak način kaj zaslužijo. Meni je ljubše češnej obirat :).
Glede na to, da dejansko nimaš dovolj denarja za preživeti toliko časa, bi morala delat. In to kar fejst. Ne vem, kako si potem predstavljaš, da bi potovala. Kdaj? Prek neta delat ne moreš, ker nimaš znanj, vlogov ti nihče ne bo sponzoriral, ker si “no name”, torej ti ostane delo kot tako. To pa pomeni, da si več ali manj na istem mestu, saj ne moreš računat na to, da boš potovala naokoli, se ustavila za dan ali dva in takoj dobila delo.
Mislim, da moraš za vstop imeti tudi dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih v višini cca 3.000 eur na računu.
Odvisno kam želiš potovat, v Aziji recimo je kup držav, kjer za delo ne rabiš ravno vize, ker ni posebne kontrole, vem pa da, sploh na otokih rabijo staff za lokale in kuhinje, če drugega ne znaš. Na vratih lokalov so listki, da iščejo delavce. Velikrat imaš opcijo tudi gratis živet pri njih in tako prišparat.
Druga opcija je workaway, poglej si spletno stran, ogromno je sicer prostovoljnega dela, ampak ti v zameno nudijo spanje in hrano, prosti čas pa izkoristiš zase. Je pa na tej strani tudi veliko plačanih del, samo čas si moraš vzet in pregldat ponudbo.
Tretja opcija je da iščeš sama informacije tistih, ki so naredili podobno, pa ne slovencev ampak ljudi iz celega sveta. sploh na YT jih je ogromno, kako kot popotnik delat v določenih državah, kaj rabiš, koliko zaslužiš vse to.
Se ne strinjam s tistimi, ki ti svetujejo da najprej našparaj potem pojdi, ker tako lahko čakaš še 10 let. Važno da imaš za en mesec sredstev. Imaš stanovanje za oddajat in ga oddaj, poišči države, ki niso tako drage, kjer dejansko lahko živiš za 10USD na dan. Če imaš v planu dražje države pa vmes delaj ali šparaj in si potm po zmožnosti privoči kar želiš.
Naredi si izračun, avio karta, vsa zavarovanja in dnevni budget pa boš hitro vedela koliko moraš imet na računu. Za Azijo ti lahko povem, da z življenjem tam prideš čez in to zelo udobno z 20-40USD na dan, za spanje, hrano, transport. Če stisneš pa je ta budget lahko tudi precej manjši. In ko gledaš na stroške in iščeš poceni lokalne opcije in se izogibaš turističnim pastem, se imaš najbolje.
znaš brat?, 01.04.2025 ob 15:23
Je napisala Avstralija, kaj ti blodiš spet o nekih poceni azijskih državah?
Nikjer ne piše striktno o potovanju v Australijo. Vsak normaln človek ve, da 5 mesecev Australije ni ravno poceni potovanje. 5 mesecev v eni državi na turistično vizo tudi ne gre, oz. ni ravno poceni, kar očitno v omenjenem primeru že v štartu odpade.
Potovanje pomeni premikanje, če greš za 5 mesecev, pa tudi ne ostajaš v eni državi. Rešitev pa je zgoraj v mojem odgovoru.
Kakšren je že tvoj odgovor? Kaj pametnega? uporabnega? Si že bilo 5 mesecev na poti na drugem koncu sveta? Jaz sem in vem kaj pišem in kako se to izvede.
Bom pogledala tale Workaway. Hvala. Mogoče je to to, kar sem enkrat nekje zasledila, da delajo za žepnino in bivanje pa hrano. Moja želja je namreč tudi delat par tednov v angleško govoreči državi, da bi malce izboljšala angleščino. Od samega potovanja se ne naučiš kaj prida. Če moraš pa delat z ljudmi pa je treba malce možgane napeti :).
NIsem še niti čekirala koliko kaj stanejo letalske karte. To sem sedaj dobila zamisel, da bi si dala sama sebi darilo za abrahama. Ja, tudi po tej plati se mu mudi. Leta se nabirajo.
V mladih letih nisem imela ne denarja, ne poguma. Zdaj pa nekaj denarja je, pogum pa je potrebno še zbrati. Sem večkrat razmišljala, da je to noro, ampak kaj bo pa potem: pri 80ih ugotavljala, da nisem si nikoli prav duška dala, da sem samo delala, nič kaj veliko pa doživela?
Drugače pa moja ideja ni tako nora kot izgleda. Reicmo neka oseba kupi avto za 20 jurjev. Pa ga vozi 10 let. Jaz kupim avto za 5 jurjev in ga vozim 10 let. Tisti prvi avto ima dražje gume, servise, … moj ima to manj, je pa možno, da je več popravil, ker je rabljen. Tako, da se to reicmo zgliha. Ampak vseeno je tista prava oseba zapravial 15 jurjev več kot jaz. Torej meni ostane za dopust :).
dolg dopust, 01.04.2025 ob 17:18
Bom pogledala tale Workaway. Hvala. Mogoče je to to, kar sem enkrat nekje zasledila, da delajo za žepnino in bivanje pa hrano. Moja želja je namreč tudi delat par tednov v angleško govoreči državi, da bi malce izboljšala angleščino. Od samega potovanja se ne naučiš kaj prida. Če moraš pa delat z ljudmi pa je treba malce možgane napeti :).
NIsem še niti čekirala koliko kaj stanejo letalske karte. To sem sedaj dobila zamisel, da bi si dala sama sebi darilo za abrahama. Ja, tudi po tej plati se mu mudi. Leta se nabirajo.
V mladih letih nisem imela ne denarja, ne poguma. Zdaj pa nekaj denarja je, pogum pa je potrebno še zbrati. Sem večkrat razmišljala, da je to noro, ampak kaj bo pa potem: pri 80ih ugotavljala, da nisem si nikoli prav duška dala, da sem samo delala, nič kaj veliko pa doživela?
workaway ima vse možne opcije, v vseh državah sveta, preglej in najdi kaj zase. Mogoče je to še najbojša opcija za prvih 14 dni ali mesec, da se privadiš na tujce, jezik, klimo. Če preveriš najprej Slovenijo boš dobila občutek, kdo in kaj išče.
Kar se angleščine tiče pa je to jezik celega sveta in če boš na poti sama, boš v vsakem primeru vedno in z vsemi komunicirala samo v angleščini, ker tako se pogovarjajo popotniki med sabo in popotniki z domačini, v katerikoli državi, če ne obvladajo njihovega jezika. To je od vseh potencialnih težav, še najmanjša in najmanj problematična stvar.
Velik bolj boš rabila znanje raznih aplikacij, s katerimi v večini držav prideš do informacij, denarja, plačevanja, vstopnin itd. in večinoma ima vsaka država neke svoje načine. Pa internet seveda, vsaka država ima svoje operaterje itd., najbolje da uporabiš esim, ki pokriva določeno celino ali skupek nekih sosednjih držav. Pač loti se raziskovanja, glej ljudi ki na YT zelo podrobno opisujejo svoje izkušnje iz posameznih držav, priporočajo najboljše rešitve za določene težave itd. Če hočeš sama 5 mesecev potovat, se moraš predvsem z informacijami nafilat kolikor se da. Te pa lahko dobiš samo od domačinov, ali od ljudi ki so nekaj podobnega dali čez. Na YT imaš tudi veliko kanalov, kjer domačini posameznih držav pomagajo z nasveti o vsem mogočem. Začni gledat in ne bo ti zmanjkalo materiala. Če ne veš kje bi začela, povej katere države imaš v mislih in boš tukaj dobila kakšen namig, o pametnih informacijah tam.
resno 01.04.2025 ob 16:36
Nikjer ne piše striktno o potovanju v Australijo. Vsak normaln človek ve, da 5 mesecev Australije ni ravno poceni potovanje. 5 mesecev v eni državi na turistično vizo tudi ne gre, oz. ni ravno poceni, kar očitno v omenjenem primeru že v štartu odpade.
Potovanje pomeni premikanje, če greš za 5 mesecev, pa tudi ne ostajaš v eni državi. Rešitev pa je zgoraj v mojem odgovoru.
Kakšren je že tvoj odgovor? Kaj pametnega? uporabnega? Si že bilo 5 mesecev na poti na drugem koncu sveta? Jaz sem in vem kaj pišem in kako se to izvede.
dolg dopust 29.03.2025 ob 16:40
Delo na, ja, to z delom se mi zdi še najboljša ideja. Nisem pa še preverjala kako je z zakonodajo.
Avstralija je v planu ja. Tam sem upala, da bi se dalo kako delo dobiti. Menda pa imajo kar stroge pogoje tako, da ne vem, če je ravno realno. Moram malce počekirat.
Verjetno dve celini, taka je želja. Odvisno pa koliko bom imela denarja. Že letalske karte kar nanesejo. Bomo videli. Upam, da najdem kako idejo kako tam dol zaslužiti še kak evro.
In nikar ne misli, da si nekaj strašno posebnega, ker si bila nekaj mesecev nekje “na drugem koncu sveta”. Nisi ne prva in ne edina. Sem bila tudi že dlje časa, res pa je, da nisem delala, ampak potovala.
Pa da te ne bo razneslo od pomembnosti, odgovorila sem ji pod nickom “z glavo skozi zid”. Brez denarja in če bo odvisna od dela, se bo težje “premikala”.
znaš brat?, 01.04.2025 ob 18:27
resno 01.04.2025 ob 16:36
dolg dopust 29.03.2025 ob 16:40
Delo na, ja, to z delom se mi zdi še najboljša ideja. Nisem pa še preverjala kako je z zakonodajo.
Avstralija je v planu ja. Tam sem upala, da bi se dalo kako delo dobiti. Menda pa imajo kar stroge pogoje tako, da ne vem, če je ravno realno. Moram malce počekirat.
Verjetno dve celini, taka je želja. Odvisno pa koliko bom imela denarja. Že letalske karte kar nanesejo. Bomo videli. Upam, da najdem kako idejo kako tam dol zaslužiti še kak evro.
In nikar ne misli, da si nekaj strašno posebnega, ker si bila nekaj mesecev nekje “na drugem koncu sveta”. Nisi ne prva in ne edina. Sem bila tudi že dlje časa, res pa je, da nisem delala, ampak potovala.
Pa da te ne bo razneslo od pomembnosti, odgovorila sem ji pod nickom “z glavo skozi zid”. Brez denarja in če bo odvisna od dela, se bo težje “premikala”.
Meni ne deluje “pomembno”. Zgleda pa, da je tebi pomembna “pomembnost”, da si jo privlekla na dan. Zenske, zenske.
Končno sem dojel, da gre za staro babo, ki malo fantazira, sicer pa se ji o celi zadevi niti sanja ne. Avstralija, 5 mesecev, tam bi “usput” delala, manjka ji denarja, tržnih znanj, pojma nima o zakonskih omejitvah, še z jezikom ima probleme, pa tudi sicer počasi vidim, da nima blage veze o potovanjih. Nekako nivo 18letnice, ki vidi nek TikTok in malo zasanja… lol
Mona, socialko dobijo tisti, ki nimajo nobenega imetja :).
Resno, jaz sem že dosti potovala, samo ne več kot 3 tedne v kosu, zato vem, da to ne pomaga pri učenju jezika. Med drugim sem bila tudi v VB. Tisto, ko kupiš kako karto za vlak, avion, rezerviraš kamp, sobo, ni ravo veliko. Kaj drugega pa itak ne govorim. Raznih aplikacij sem seveda vajena :).
Drugače pa ja, bom pogledala ta Workway.
Z glavo skozi zid, ja, 3000€ pa bo itak premalo :). Tako, da bo kaj več na računu.
dolg dopust, 01.04.2025 ob 23:19
Anonimno 1434, tebi se pa res vidi, da še nisi pogledal iz meja Slovenije. Ko začnejo s tiktokom in lol, veš, da je umsko zaostal.
Največji retardi si me predstavljate najbolj zgrešeno. Kakorkoli že, meni je jasno, da ti svoje fantazije ne boš nikoli uresničila.
ne se ozirat, 01.04.2025 ob 23:49
Avtorica, predvsem se ne ozirat na razne idiote kot je tale Anonimni. Njegov dosežek dneva je priti na mon in žaliti ljudi. Je že kdaj napisal kaj koristnega? Itak da ne.
Jaz spremljam zdaj Olija Walkerja. Drugače pa tudi ti zmoreš. Je kar nekaj takih. Tako, da kar pogumno, samo enkrat se živi.
Tisti, ki me osebno poznajo, lahko tudi na tem primeru, ki nima veze z mojimi drugimi pogledi, vidijo, da je nekaj najbolj vsakdanjega, če si tisti, ki o problematiki najmanj vedo, največje poznavalce predstavljajo kot največje bedake.
Ženski sem sprva še poskušal pomagati. Potem mi je pa hitro postalo jasno koliko je ura.
Jaz se ne bi zanašala na denar ki ga nimam na svojem računu. Oddaj stanovanje, svojo opremo prenesi v garažo. Ampak najemnino naj ti plačajo za vsaj pol leta naprej plus kavcija. Hkrati moraš imeti doma nekoga, ki preveri v kakšnem stanju je stanovanje, da te ne bo kap ko boš prišla domov! Prav tako ti morajo redno nakazati denar za stroške in jih ti plačaš, le tako veš, da so res plačani! Če ti pošljejo dokazila ne veš ali so ponarejena! Imej dogovorjeno možnost prebivanja, ko prideš domov pa najemniki nočejo ven! Z najemniki ni šale, so nategovalci najslabše sorte.
Preveri zdravstveno zavarovanje, zavaruj se za največ možno. Če nimaš 10.000€ za nujne primere privarčevane in nedotaknjene na računu, ne moreš potovati brezskrbno.
Kaj pa služba, ti bodo odobrili 3 mesece dopusta? Te bo služba še čakala? Imaš pisno? Si lahko privoščiš 3 mesece neplačanega dopusta? Imaš doma koga, ki ima večjo količino denarja, ki ti ga lahko posodi v vsakem trenutku? To govorimo vsaj 5.000€. Si ziher, da ti bo ta oseba finančno pomagala?
Eno je ko potuješ v mladih letih in te starši finančno rešujejo. Povsem drugo je samsko potovanje pri 50ih.
Ne, nimam nikogar, ki bi me finančno podprl.
Seveda imam na računu tudi kaj denarja. Zlato rezervo, ki se je ne dotikam. Tisto je za nujne primere. Ne za potovanja (razen, seveda, če se na potovanju zgodi nujna reč).
To s stanovanjem moram premisliti ja. Sem tudi jaz slišala dosti slabih zgodb. Se pa zdi fajn, da so vsaj stroški pokriti, če ne drugega.