Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dolgovi po partnerju

Dolgovi po partnerju

Pozdravljeni,

izvenzakonskemu partnerju se nakazuje, da bo izgubil tožbo v zadevi z svojo nekoč odprto firmo. Zanima me ali bodo lahko terjali poplačilo sodno dodeljene odškodnine od mene, ker nisva poročena, imava 2 otroka pa isto stalno prebivališče. Ker menim da nisem odgovorna za njegove probleme in težave v podjetju bi se rada izognila temu, da bi terjali mene.

Hvala za kakeršenkoli nasvet in razlago

Spoštovani!

v vaši zadevi je najprej bistven odgovor na vprašanje, ali je imel partner v lasti d.o.o. ali je posloval kot samostojni podjetnik ( s.p. ), saj je postopek v teh dveh primerih različen. V kolikor sta prijavljena v skupnem gospodinjstvu vsaj dve leti, se namreč vs kladu z veljavno zakonodajo šteje, da živita v izvenzakonski skupnosti, ki je glede pravic in obveznosti vas in vašega partnerja izenačena z zakonsko zvezo. Torej, v kolikor je posloval kot s.p., odgovarja za dolgove iz poslovanja z vsem svojim premoženjem, tudi osebnim – torej bi lahko izterjali vsaj ½ premoženja, ki sta ga ustvarila v času trajanja vajine izvenzakonske skupnosti. V kolikor je deloval preko d.o.o., pa velja splošno znano dejstvo: družbenik za dolgove družbe ne odgovarja z osebnim premoženjem – lahko pa zadolženost družbo pripelje v stečaj,prisilno poravnavo (odvisno od posameznega primera). V nobenem primeru ne morejo terjati vas, lahko posežejo le po imetju vašegapartnerja – postopek izterjave pa je običajno tak, da upnik preko sodišča poskusi izterjati kar največ, vi pa se boste morali potem kot tretji, ki ima na zarubljenih predmetnih npr. lastninsko pravico, preko ugovora udeležiti izvršilnega postopka in tako preprečiti izvršbo na vaših stvareh. Predlagamo, da si pri notarju v obliki sporazuma razdelita premoženje, pridobljeno v času trajanja izvenzakonske skupnosti in s tem minimizirata možnosti za to, da bi vam upnik v postopku izvršbe zarubil več, kot lahko/kot sme, s tem pa uredita tudi zemljiškoknjižno stanje v primeru, da imata v lasti nepremičnine. Za podrobnejši nasvet bi se morali oglasiti pri nas v pisarni.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Partner je imel d.o.o., pa ga po zaprtju podjetja terjajo za plačila za katera sploh niso bili izdani računi, in do katerih po njegovem mnenju niso upravičeni. Skupnega premoženja nimava, vse razen njegovega avta pa je že od prej pisano na mene.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close