Dolžina testov v osnovni šoli
Enako, jaz sem sicer z hčerinimi ocenami zadovoljna, čeprav se mi zdijo testi še vedno odločno predolgi in tudi jaz se sprašujem, kako to reši nekdo s težavami ali kdo ki bolj počasi rešuje. Kdo pa predpisuje dolžino testov? NPZji so dolgi celo 16 strani. Jaz se ne spomnim dobro, ampak moslim, da eksterci niso bili daljši od 6 strani. Sedaj je pa vsak test dolg 6 strani. Snov je 1000% veliko bolj nadrobna in obsežna kot smo jo imeli mi. Mi smo imeli v testih res bistva snovi, tukaj pa z bistvom ne dobiš niti 2ke. Bi bilo res fajn prebrati komentarje z ljudmi ki imajo otroke v šoli, ne samo neke pametjakoviče in teoretike.
Mislim, da sploh ne ocenjujejo razumevanja , ampak piflanje točnih stavkov do besede natančno od 4. Razreda naprej
Ne da bi zagovarjala otroke,ampak v tem šolstvu neki ne štima.Prvič so premajhni z 6.im letom v šolo. S to devetletko so vse zjebali,,oprostite izrazu ,, vzeli so jim eno leto otroštva. Ne more se otrok še doma, celo popoldne se učit in z njimi starši,kaj hudiča delajo v šoli toliko ur. Zmeraj več je otrok z odločbami,in starši odlagajo odhod v prvi razred. Premajhni so.Moji so imeli še malo šolo in so bli stari 7 le, ko so šli v šolo.Nikoli nisem se učila z njimi,nekak so vse sami zmogli. Ti mali razredi imajo preveč snovi,kar vidim pri vnukinji in res neki ne štima. Kaj hudiča rabijo pisat u 3.raz Npz,bolano….
Ne nehajo blatiti oseb, 26.03.2025 ob 07:28
Ne da bi zagovarjala otroke,ampak v tem šolstvu neki ne štima.Prvič so premajhni z 6.im letom v šolo. S to devetletko so vse zjebali,,oprostite izrazu ,, vzeli so jim eno leto otroštva. Ne more se otrok še doma, celo popoldne se učit in z njimi starši,kaj hudiča delajo v šoli toliko ur. Zmeraj več je otrok z odločbami,in starši odlagajo odhod v prvi razred. Premajhni so.Moji so imeli še malo šolo in so bli stari 7 le, ko so šli v šolo.Nikoli nisem se učila z njimi,nekak so vse sami zmogli. Ti mali razredi imajo preveč snovi,kar vidim pri vnukinji in res neki ne štima. Kaj hudiča rabijo pisat u 3.raz Npz,bolano….
Jaz sem šla v šolo s 6 leti, ker imam rojstni dan februarja. Torej pol leta šole sem bila stara še 6 let. Najmlajša v razredu, še dve sošolki sta bili januarski. Pa ti povem, da smo mi tri imele najlepše ocene in smo se najbolj pridno učile. Tako da iz svoje prakse lahko rečem, da tvoja trditev ne drži – ni pa zagotovo tudi napačna, odvisno je od primera do primera.
Tudi ne verjamem, da je vse kriva šola in da je zdaj toliko več dela, kot ga je bilo včasih. Sem prepričana, da smo do neke mere bili takrat otroci pač bolj samostojni, kot so današnji. Našega smo dali eno leto kasneje v šolo, ker je rojen konec decembra, pa mu je še zdaj v 6. razredu dolgčas med vrstniki, ki se učijo, medtem ko njemu nič ni treba. In verjamem, da to ni samo pozitivno zanj.
Učiteljica385, 25.03.2025 ob 18:24
Pa to ni res. Pol ure glasnega branja? Beri ti glasno 30 min.
In ja, ne rabiš dat 30 računov poštevanke, če lahko po 15. vidiš ali jo zna ali ne.
In ja, sem bila prida učenka in sem prida učiteljica. In imam zdravo pamet.
Druga učiteljica, 25.03.2025 ob 18:14
Učiteljica385, 25.03.2025 ob 17:29
Ja, testi so predolgi! In sem učiteljica. Do vključno 3. razreda lahko dober učitelj oceni znanje na podlagi nalog največ dveh straneh.
Ti še učenka nisi bila kaj prida, ne pa, da bi bila učiteljica.
Še nikoli ni bilo pomembno število strani, niti število nalog.
Kriterij je, da sestavljalec testa tega reši v osmih minutah, drug odrasli pa v 15 minutah, kot je zgoraj že omenjeno.
Število strani v testu je večje tudi zaradi uporabe velikosti pisave (tisk font 14) in veliko prostora za reševanje. Današnji otroci pišejo po 2 cm velike črke, vmes počečkajo pol lista, ko se zmotijo… vmes so slike, ponazoritve…
Nasploh pa izjemno počasi berejo, znanje je zatikajoče, pri odgovorih iščejo pravilne izraze, ker jim manjka besedni zaklad… vse skupaj pomeni, da so pri delu dvakrat počasnejši, kot smo bili v primerljivi starosti mi. Vsesplošno tudi zelo raztreseni, vmes med delom sanjajo, se igrajo s pisali…
Po domače, pa brez zlobe? Precej manj sposobni od generacije staršev in dvakrat manj od generacije starih staršev.
Moj nasvet: terjajte od njih delovne navade. Vsak dan pol ure glasnega branja in dve strani osnovnih računskih operacij, če hočete imeti od njih petice in štirice. Ali pa sr sprijaznite s trojkami in dvojkami in ne letajte v šolo izsiljevati petice za nedelo in neznanje.
Pa to ni res. Pol ure glasnega branja? Beri ti glasno 30 min.
In ja, ne rabiš dat 30 računov poštevanke, če lahko po 15. vidiš ali jo zna ali ne.
In ja, sem bila prida učenka in sem prida učiteljica. In imam zdravo pamet.
Nikoli pa hitro ne sodim človeka ali je prida ali ni, sploh če ga ne poznam. Vsi pa vemo, katere sorte učiteljic to počnejo.
in zakaj ne bi otrok bral?? kaj pa pa je 30 minut v celem dnevu..A ima preveč treningov, glasbene, preveč na telefonu..zakaj ne bi mogel brati na glas pol ure..Pa ne vsak dan, pa magari vsak drug dan..to je katastrofa, kako slabo še nekateri otroci še v tretjem ali četrtem razdeu berejo..
In valjda jim je potem test predolg, če nima osnov pošlihtanih..Branje je vaja, ni treba krivit šole in učiteljic, da otroci slabo berejo.
Testi niso nič predolgi, samo otroci postajajo vedno bolj mehkužni in leni, nesposobni, žal, na nas starših je, da kaj naredimo v tej smeri…kot je ena gor napisala, polno je slikic, velik font itd, vse izgleda večje..
PA če je par petic v razredu je to OK. Kje pa piše, da mora pol razreda pisat 5..
Tudi enice so, ko sem jaz hodila v OŠ, je vsako leto kakšne učenec ponavljal razred..tega zdaj ne vidim.
Dhjwkabz, 26.03.2025 ob 06:46
Enako, jaz sem sicer z hčerinimi ocenami zadovoljna, čeprav se mi zdijo testi še vedno odločno predolgi in tudi jaz se sprašujem, kako to reši nekdo s težavami ali kdo ki bolj počasi rešuje. Kdo pa predpisuje dolžino testov? NPZji so dolgi celo 16 strani. Jaz se ne spomnim dobro, ampak moslim, da eksterci niso bili daljši od 6 strani. Sedaj je pa vsak test dolg 6 strani. Snov je 1000% veliko bolj nadrobna in obsežna kot smo jo imeli mi. Mi smo imeli v testih res bistva snovi, tukaj pa z bistvom ne dobiš niti 2ke. Bi bilo res fajn prebrati komentarje z ljudmi ki imajo otroke v šoli, ne samo neke pametjakoviče in teoretike.
Mislim, da sploh ne ocenjujejo razumevanja , ampak piflanje točnih stavkov do besede natančno od 4. Razreda naprej
pa kakšne šole so to, da so testi dolgi 6 strani..Večji je že na gimnaziji, mlajši osmi razred, pa še nisem doživela tako dolgega testa..Eno polo ja, ampak še to je na prvi strani ime in priimek, pa ime predmeta in kriteriji..Potem pa ostanejo samo tri strani nalog na tej poli..In če gre za matematiko, je potrebno pustiti prostor za rešitev, otroci ponavadi pišejo zelo velike črke, pa če je treba še kaj narisat, kakšna geometrija..prideta samo 2 nalogi na eno stran..
kakšen list več je mogoče pri slovenščini ali angleščini, če je kakšno besedilo..To Pa je tudi vse..
jaz ti povem iz prve roke, imam dva v osnovni, šesti in deveti razred..Nobene panike ni, testi niso predolgi, večinoma bi pa starši radi, da imajo otroci petice….In potem se kar naenkrat trgovka spozna, kakšen bi moral biti test pri slovenščini, biologiji?? itd..Te zanima, kaj delajo tisti, ki jim ne gre in si počasni..ja, odločbe imajo ne, pa komot 15 minut dodatnega pisanja..Zakaj pa misliš, da je vedno več tega, ker otrok dejansko ni sposoben, potem pa že najdejo en manjko in starši vztrajajo, da dobi tisti papir. Sej v srednji šoli jim ni več tako fajn..Tam se vse pogliha..
Dejansko je znanja in zahtev manj..včasih sem inštruirala matematiko, fiziko , kemijo..opažam ogromne razlike.
Snovi je vedno manj, otroci pa vedno maj zainteresirani in skoncentrirani..vsi komaj čakajo,da bo konec pouka in da bodo lahko potegnili telefone iz torb..Razen redkih izjem ni zanimanja za šolo-.
seminka, 26.03.2025 ob 09:47
jaz ti povem iz prve roke, imam dva v osnovni, šesti in deveti razred..Nobene panike ni, testi niso predolgi, večinoma bi pa starši radi, da imajo otroci petice….In potem se kar naenkrat trgovka spozna, kakšen bi moral biti test pri slovenščini, biologiji?? itd..Te zanima, kaj delajo tisti, ki jim ne gre in si počasni..ja, odločbe imajo ne, pa komot 15 minut dodatnega pisanja..Zakaj pa misliš, da je vedno več tega, ker otrok dejansko ni sposoben, potem pa že najdejo en manjko in starši vztrajajo, da dobi tisti papir. Sej v srednji šoli jim ni več tako fajn..Tam se vse pogliha..
Dejansko je znanja in zahtev manj..včasih sem inštruirala matematiko, fiziko , kemijo..opažam ogromne razlike.
Snovi je vedno manj, otroci pa vedno maj zainteresirani in skoncentrirani..vsi komaj čakajo,da bo konec pouka in da bodo lahko potegnili telefone iz torb..Razen redkih izjem ni zanimanja za šolo-.
za Dhjwkabz
in kaj bodo vaši otroci delali na srednji šoli. če so jim že zdaj testi predolgi, baje..In ti, ki se bunijo, da so jim zdaj testi predolgi, bodo verjetno silili tudi na gimnazije..Če otrok v osnovni brez problema ni odličen, potem nima kaj iskat na gimnaziji. Ker tam pa potem dejansko so testi nekje precej dolgi, sploh recimo kakšna matematika in ne gre..In potem se čudijo, gre na gimnazijo, matematika mu že v osnovni šoli ni šla, imel recimo z inštrukcijami komaj 4..da imajo v srednji pa popravca..
Ker imajo učenci s posebnimi potrebami prilagoditve v obliki povečanih črk in manj nalog na eni strani (baje jih preveč nalog na eni strani grozno zmede), naredijo nekateri učitelji vse teste enake, torej vsi imajo povečan tisk in ogromno prostora vmes, zato pride po 6 strani in več.
Dajte se malo izobrazit, no. Zagotovo ni 6 strani drobnega tiska brez slik.
Pa ful jih ima podaljšan čas pisanja, čisto vsak z odločbo, potem pa en test pisarijo več kot 60 minut in se navadijo na tako reševanje.
Novodobne teste en brihten učenec reši v 25 min, preostanek časa pa v luft gleda, uni z odločbo ga pa rešujejo 65 min, pa še pomoč imajo. En povprečnež ga pa komot opravi v 45 min skupaj s pregledovanjem.
Zakaj si same ne ogledate starih NPZjev? Prvi dve strani so navodila. Sledi en prazen list. Sledi ena cela stran formul. V nasih casih smo morali vse formule imeti v glavi, danes jim jih servirajo na pladnju, pa jih se ne znajo uporabiti. Sele na 5. listu se zacnejo naloge, v stilu napisi vsoto stevil 27 in -38, torej na prvi strani preverjajo, ce ucenci sploh razumejo osnovne pojme iz nizjih razredov. Pri nalogah je veliko praznega prostora, toliko, da me preseneca, da ni 20 listov papirja. Dobesedno razmetavajo s papirjem. Morali bi narediti kot vcasih: vsa vprasanja na en list papirja in naj jih ucenci prepisejo in racunajo posebej, za kar se jim da 5 listov papirja in naj se navadijo gospodariti s prostorom. Skratka, na celem prvem listu, to je v resnici 5. listu NPZja je 6 vprasanj, ki jih ucenec, ki snov obvlada, resi v 2 minutah ali prej.
Na 6. listu so risbe raznih likov, kar vzame pol strani. Sledijo cela 3 vprasanja, keterih odgovori ne bi smeli vzeti vec kot po 10 do 15 sekund na vprasanje. Na naslednjem listu so se 3 vprasanja v podobnem stilu, preostali del lista je prazen. Vprasanja so: kateri liki so stirikotniki, kateri so kvadrati, kateri lik ima enako ploscino kot lik a, kateri lik ima dvakrat tako veliko ploscino kot lik a? Ni jim treba racunati ploscine, ampak stejejo kvadratke. Resno? So to vprasanja za 3. razred ali za 9. razred? V 9. razredu se vedno stejejo kvadratke? In tako ima ucenec za sabo ze 7 strani testa, ne da bi mu bilo treba pokazati znanje za 9. razred. Vsa vprasanja se nanasajo na najbolj osnovne pojme iz nizjih razredov, kjer jim mozganov skoraj ni treba vkljuciti. Zelo malo je nalog iz geometrije in se te so iz 2-dimenzionalnih likov, kar je zopet snov nizjih razredov. Edina izjema je preprost izracun volumna in povrsine piramide. Meni se taka vprasanja v devetem razredu zdijo posmeh njihovi pameti, a po vsem jamranju njihovih mater se jasno vidi, da so ucenci danes dejansko tako pocasni, da jim nekaj sekundna vprasanja iz zelo osnovnih konceptov povzrocajo velike probleme.
ggggggggggg, 26.03.2025 ob 13:33
Zakaj si same ne ogledate starih NPZjev? Prvi dve strani so navodila. Sledi en prazen list. Sledi ena cela stran formul. V nasih casih smo morali vse formule imeti v glavi, danes jim jih servirajo na pladnju, pa jih se ne znajo uporabiti. Sele na 5. listu se zacnejo naloge, v stilu napisi vsoto stevil 27 in -38, torej na prvi strani preverjajo, ce ucenci sploh razumejo osnovne pojme iz nizjih razredov. Pri nalogah je veliko praznega prostora, toliko, da me preseneca, da ni 20 listov papirja. Dobesedno razmetavajo s papirjem. Morali bi narediti kot vcasih: vsa vprasanja na en list papirja in naj jih ucenci prepisejo in racunajo posebej, za kar se jim da 5 listov papirja in naj se navadijo gospodariti s prostorom. Skratka, na celem prvem listu, to je v resnici 5. listu NPZja je 6 vprasanj, ki jih ucenec, ki snov obvlada, resi v 2 minutah ali prej.
Na 6. listu so risbe raznih likov, kar vzame pol strani. Sledijo cela 3 vprasanja, keterih odgovori ne bi smeli vzeti vec kot po 10 do 15 sekund na vprasanje. Na naslednjem listu so se 3 vprasanja v podobnem stilu, preostali del lista je prazen. Vprasanja so: kateri liki so stirikotniki, kateri so kvadrati, kateri lik ima enako ploscino kot lik a, kateri lik ima dvakrat tako veliko ploscino kot lik a? Ni jim treba racunati ploscine, ampak stejejo kvadratke. Resno? So to vprasanja za 3. razred ali za 9. razred? V 9. razredu se vedno stejejo kvadratke? In tako ima ucenec za sabo ze 7 strani testa, ne da bi mu bilo treba pokazati znanje za 9. razred. Vsa vprasanja se nanasajo na najbolj osnovne pojme iz nizjih razredov, kjer jim mozganov skoraj ni treba vkljuciti. Zelo malo je nalog iz geometrije in se te so iz 2-dimenzionalnih likov, kar je zopet snov nizjih razredov. Edina izjema je preprost izracun volumna in povrsine piramide. Meni se taka vprasanja v devetem razredu zdijo posmeh njihovi pameti, a po vsem jamranju njihovih mater se jasno vidi, da so ucenci danes dejansko tako pocasni, da jim nekaj sekundna vprasanja iz zelo osnovnih konceptov povzrocajo velike probleme.
kot sem že davno tega povedala, povprečni IQ človeštva gre strmo navzdol. Idiocracy film, če ste ga gledali, to se sedaj dogaja.
Krema379, 25.03.2025 ob 17:10
Dhjwkabz, 25.03.2025 ob 12:33
Zanima me, če so povsod v osnovnih šolah vsi testi dolgi polnih 6 strani? Moja hči, čeprav je pridna učenka, nikoli nima časa za preverjanje rezultatov, ker so testi enostavno tako dolgi, da ji velikokrat zmanjka časa za zadnje naloge.
Jaz sem letnik 1985 in se spomnim, da so bili testi dolgi 1 ali 2 strani in niti slučajno ne tako v detajle napisani kot so pri današnjih otrocih. In vedno smo imeli čas za preverjanje rezultatov. Tukaj pa baje učiteljica najprej govori 10 minut, deli teste in potem pišejo vsega skupaj 30min ali kaj takega. Ocene na splošno niso dobre!! Samo kake dve ali tri 5 v razredu, nekaj 4, ostalo manj, zelo veliko 2 in 1.
Zanima me, če je na vseh šolah tako tudi pri vas tako?
Kaj misliš s tem pridna učenka. Jah očitno pridna, ne pa toliko pametna.. Določene stvari se da samo s piflarijo dobro pisat, določene stvari moraš pa znat in razumet, da pišeš 5. Ostali pač manj. A 4 ni dobra ocena? Če ji zmanjka časa, ne zna dovolj. Vsi testi so preverjeni in natempirani. Če obvladaš, komot pišeš 5, pa se preverit imaš čas.
Moj večji otrok je test komot rešil za 5, mlajši je dobil isti test čez par let, pa ni uspel pisat 5.. Je test predolg? Ne.. Samo znat moraš in razumet.
Moja dva sta dve leti razlike. Kar je starejši pisal pri nekem predmetu in je bil kriterij npr 55% za pozitivno, je mlajša samo dve leti kasneje isto snov imela vsaj še en list (dve strani) več in kriterij je bil tak, da je bilo zahtevano vsaj 10% več za pozitivno. Sem primerjala teste. Stavim, da je zdaj še več za pisat in še višji kriterij.
Anonimno 1330, 26.03.2025 ob 13:55
Moja dva sta dve leti razlike. Kar je starejši pisal pri nekem predmetu in je bil kriterij npr 55% za pozitivno, je mlajša samo dve leti kasneje isto snov imela vsaj še en list (dve strani) več in kriterij je bil tak, da je bilo zahtevano vsaj 10% več za pozitivno. Sem primerjala teste. Stavim, da je zdaj še več za pisat in še višji kriterij.
Ne izmisljuj si.. Nikjer se ne zahteva 65% za pozitivno, marsikje v osnovni je meja celo samo 45%… Ponavadi je 50..Ce ze lazete, dajte potem nekaj realnega..
Kje je 45% za pozitivno? No o tem govorim, tako različni standardi od šole do šole! Različni % za 2 in tako različna dolžina testov, da je ponekod vsak test dolg 2 strani, ponekod pa 6 ali 8 – in to ne samo slik, ampak tekst in naloge čez vse. Potem pa ni čudno, da imajo na enih šolah vsi same 5 v razredu brez truda, na enih pa so 5 samo pri športu, ostalo pa mogoče 2 ali 3 v razredu, ostalo manj.
Na naši šoli je za 2 50% do 60%, nikoli 45%
Seveda ni isto kot v naših časih, veliko lažje je. Standardi so strmoglavili, IQ otrok tudi. Čedalje več bi jih moralo v posbno šolo. No saj zaradi odločbarjev so itak navadne šole postale šole za otroke s posebnimi potrebami, šol za normalno inteligentne pa skorajda ni več. Ocene pa itak prenapihnjene, saj znanja tako ni več…
Mamice posebnih, nižje inteligntnih otrok pa seveda jamrajo kako je šola težka. Ni šola težka, vaši sončki so pač daleč od genijev…
Dej ne sanjaj no. Tvoj otrok ni najbolj brihten, četudi je priden. 6 strani… dvomim, razen če so morali še kaj posebej risati ali delati daljše račune. Prve naloge so lahke, potem se stopnjuje.
Kot so že napisali zgoraj,branje, glasno… ali pa hranje in glasna ponovitev prebranega. Se bo hitro videlo,kako hitro bere in kako dobro razume.
Niso vsi bodoči kirurgi, pravniki, inženirji. To ne pomeni, da je z njimi kaj narobe, samo vsi nimajo 5, plus šola je lahka, odločbarjev pa preveč.
Ocene so od 1 do 5 in po tvojem razmišljanju sklepam,da nisi bila med 5tkarji.
Tako da nadihaj se zraka in pusti otroku, da se sam prebori čez šolo, da mu ne bo pretežko v življenju.
Mi smo sli v prvi razred obvezno v solskem letu, potem ko smo do 1. marca dopolnili 6 let. Proti koncu 1. razreda smo bili torej stari 7 let. Vsak petek je moral vsak zase v razredu prebrati po eno knjizico in serije Cebelica in trsici odgovoriti na vprasanja, da je preverila, ce smo res prebrali. Najboljsi ucenci so prebrali po dve cebelici v eni solski uri in odgovorili na vprasanja. Cebelice so bile takrat malo vecje, crke pa manjse kot danes. Zdaj me pa zanima, koliko danasnjih sedemletnikov je zmoznih v 45 minutah prebrati 16 do 32 strani in porocati o prebranem.