Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dolžnosti lastnika 1/2 nepremičnine

dolžnosti lastnika 1/2 nepremičnine

Spoštovani,
sem lastnica 1/2 stanovanjske hiše, ki mi jo podarila mama z darilno pogodbo. Jaz z svojo družino živim v ločenem zg. delu hiše, starša pa spodaj. Zaradi nenehnih sporov s starši (delati smo in bi morali tako kot oni hočejo) sva se s partnerjem odločila, da gremo čisto na svoje. Mama ve, da imam jaz kot lastnica svoje obveznosti (npr. plačilo davka ipd), zato me zdaj pol leta pred selitvijo izsiljuje, kaj vse še je treba postoriti. Zdaj na primer se ureja kanalizacija in do konca leta bi se naj celo naselje priključilo in zdaj pritiska, da naj to naredimo čim prej. Naj povem da sva s partnerjem vložila v to hišo že 1/2 prodajne cene stanovanja njegovih staršev, in obnovila s tem obe stanovanji v hiši in zunanje gospodarsko poslopje. Zdaj me konkretno zanima kaj moram kot lastnica 1/2 hiše plačevati? Torej za davek mi je jasno, kaj pa razna vzdrževanja, kanalizacija, baje zdaj že pušča cisterna za kurilno olje…. Seveda sem mami ponudila, da darilno pogodbo prekliče ampak tega ne želi storiti, ker bi jaz zahtevala vložen denar nazaj, ona pa bi tako imela s prepisom same stroške, za kar pa nima denarja.
Hvala za odgovor, lp

Spoštovani,

v skladu z določilom 68. člena Stvarnopravnega zakonika stroške uporabe, upravljanja in druga bremena, ki se nanašajo na celo stvar, krijejo solastniki v sorazmerju z velikostjo idealnih deležev.

Stroški elektrike, vode in ogrevanja ne sodijo med bremena skupne stvari v smislu 68. člena SPZ, ki bremenijo solastnike v sorazmerju z velikostjo njihovih idealnih deležev. Gre namreč za stroške, ki so jih solastniki dolžni plačati, ker energijo in vodo koristijo oziroma uporabljajo.

Strošek izgradnje kanalizacije je po našem mnenju strošek, ki se nanaša na celotno stvar, zato ste kot solastnik dolžni nositi svoj del stroškov.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close