Doma imam celo “gajbico” kakijev… kaj vse?
No, jaz sem včeraj nekaj res že pocasto zrelih kakijev zmiksala v “džus” iz pomaranč (ki so bile prekisle za jesti), banan in kivija. So naredili prijetno sladek okus. Ta prava vitaminska bomba za tole zoprno obdobje. Teh navadnih drugače ne maram, ker so mi presladki, jem le te vanilija kakije ali kako se jim že reče, ki jih lahko narežeš. Pa še ti ne smejo biti prezreli.
Pokloni kakšnega sosedom
Daš jim med banane in jabolka. Jabolka spuščajo neke pline (??!!) in tako kaki hitreje dozori.
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/52A65DD92D4DD0EDC125737E0042E0E0?OpenDocument
Kako pa jih naj posušim.
jaz imam te navadne ne vanila.
A še trde narežem pa naprimer dam v pečico?
Hja s kakiji imam tudi jaz probleme. Celo drevo, jaz jih pa glih ne obrajtam. Sej to je vedno tako. Sem brala,da se da nekakšno prilogo za k mesu narediti. Pa sem probala, pa je kar v redu, ker mi sladko ni najbolj pri srcu. Ker sem se navadila da se k mesu da tudi na zrezek kakšna rezina ananasa, njami, res je dober,, komur je. Men je, saj tudi k pršutu najbolj paše melona. Niso italijani buteljčki, kar se hrane tiče. Naredi kakšno omakco, če ti je to všeč. Jasno, brez čebule. Pa spasiraj jih, pa v majhne frutkove flaške, pa se kdaj lahko poje, če maš majhne otroke. Jaz jih pa še zmeraj največ podarim. Zato mi je čudno, ker ljudje v Strunjanu, na prazniku kakijev plačujejo, men pa gnijejo. Kmetje tlele so veseli, če prideš in obereš, pa greš. Ker je vsega preveč.lp
KAKI – zlato jabolko
Se ne strinjate s to trditvijo? Potem verjetno še niste pokusili kakija `vanilja`, ki je novost med kakiji. Neverjetno, a kaki `vanilja` jemo že, ko so plodovi še trdi. Okusni so tudi, ko se umedijo, a njihova izrazita prednost pred bratci je v tem, da jih jemo kot jabolko ali pa narežemo na krhlje in si jih privoščimo, saj ne vsebujejo trpkih taninov. S to novostjo med kakiji se je krog ljubiteljev zlatih jabolk izredno razmahnil. Kaki vseh sort je zelo zdrav. Že sama barva nakazuje, da je poln antioksidantsko delujočih karotenoidov, kaj je šele očem nevidno! Potrebujete še več razlogov za pokušino »zlatega jabolka«, kot so ga poimenovali v njegovi domovini, Kitajski?
Kaki je sladek, sladek. Vsebuje kar 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} glukoze. Od mineralov vsebuje precej kalija, fluora in magnezija, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine C, B1, B2, B6, pa tudi jod, krom, baker, selen ter še druge vitamine in rudnine. Z dvema kakijema na dan bomo potešili telesno potrebo po predstopnji provitamina A, torej karotenoidih.
Redno uživanje kakijev v njegovem času nam pomaga urejati prebavo in čistiti ledvice.
Nezrel, še trpek kaki je dobro pomagalo pri paradontozi. Zaradi vsebnosti fluora ga Afričani uporabljajo za zdravljenje krvavečih dlesni.
Poleg tega je kaki eno redkih sadnih dreves, ki ga pred boleznimi ni potrebno ščititi s kemijskimi pripravki.
In na kakšne načine lahko kaki pripravimo v kuhinji? Seveda pri običajnih sortah kakija najprej počakamo, da se obarva temno oranžno in kožica postane prosojna. Ne boste verjeli, tudi nad kakije se za hitrejše zorenje spravijo s kemijo! Umeden kaki najpogosteje pojemo kar tako, da se nam cedi med prsti. Bolj kultivirano si ga privoščimo z žličko, le rozeto odstranimo in se ga lotimo. Če je zelo zrel, se nam bo med prsti kar razpočil. Takrat ga postrgamo v skodelico in zmeljemo s paličnim sekljalnikom, da nam ne bo kar naprej uhajal iz žlice. Le morebitne pečke prej odstranimo. Naredili smo tako imenovano »kakijevo presno marmelado«. In res je taka kot najboljša marelična marmelada! Le še sladkobo malce omilimo z nekaj limoninega soka in zmešamo s sladko smetano, zdrobljenimi ali celimi oreščki, skuto, kuhanimi žiti ali kar vsem skupaj. Kakijevo »presno marmelado« lahko namažemo celo na kruh! A prepričati otroke, da je kaki okusen, je druga zgodba. Morebiti bi šlo edino s kakijem `Vanilja`, ki bi ga olupili in razrezali v sadno kupo, morda z jabolki, nekaj koščki banane in pokapano z limoninim sokom, obogatili z žlico stepene smetane za povrh, okrasili z oreščki, pa je hranljiva in za oko vabljiva popoldanska malica nared. Še tako zahtevna domača naloga bo laže rešljiva.
Včasih tudi tak trud ne obrodi sadov, a ne obupajmo prezgodaj. Morda za začetek dodamo le košček kakija. Če še iz te moke ne bo kruha, se lotimo sušenja kakijev. Sušimo trde plodove, ki sicer še niso »užitni«, se pravi, da se še niso umedili. Tanin se med sušenjem razgradi. Razrežemo na rezine in sušimo v pečici štedilnika ali sušilniku za sadje. Temperatura naj ne bo nad 50 ºC, da kakiji ostanejo »živi«. Sušenje je precej dolgo, odvisno od debeline rezin.
Kadar kupimo kakije na zalogo, je dobro, če so še nezreli. Zorenje pospešimo, če jih postavimo k jabolkom, ki oddajajo plin, ki sproža zorenje kakija, kivija in podobnega sadja. Ko so že dovolj zreli in jih ne nameravamo porabiti v enem ali dveh dneh, jih postavimo v hladilnik, kjer lahko počakajo do štiri dni.
Da bi kaki kuhali? Mati narava se je spet izkazala kot popolna kuharica. Obstajajo sicer recepti za marmelade. Pripravljajo jo skupaj z jabolki in nekaj dišavami kot za jabolčni kompot. Le kožico kakija je pametno olupiti, sicer postane marmelada grenka.
Za konec še par besed o kakiju `vanilja`. Plodovi so res zanimivi po okusu in strukturi. Sploh ne bi rekla, da jem kaki, ampak kakšno tropsko sadje. Zdi se, kot bi bili slajeni z umetnim sladilom. Okusa po vanilji pa, zanimivo, nisem zaznala.
KAKIJEVA ZLOŽENKA
2 kakija vanilja
2 jabolki
1 skodelica orehov,
namočenih nekaj ur
1 skodelica mandljev,
namočenih nekaj ur
1 žlica melase za okras
Rozeto odstranimo in kaki narežemo na tanjše rezine. Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo na rezine. Rezine kakijev in jabolk izmenično zložimo na krožnike, kot bi postavljali domine. Poleg naložimo orehe in mandlje. Po želji okrasimo z melaso.
Iste sestavine lahko uporabimo še na drug način. Rozeto z nekaj mesa odrežemo z ostrim nožem, da ustvarimo pokrov. Z ostro žličko kaki izdolbemo tako, da ostane le tanka stena. Dobljeno meso narežemo na koščke, prav tako jabolka. Dodamo grobo nasekljane orehe in mandlje ter nadevamo v kakije. Pokrijemo s prihranjenimi pokrovčki.
Čas priprave: 10 minut
Količina: za 4 osebe
SKUTA S KAKIJEVIM POKROVOM
250 g pretlačene skute
3 žlice sladke ali kisle smetane
4 drobni ali 2 debela zrela kakija
1 žlička limoninega soka
4 žličke neoluščenega sezama
ali oreščkov
Skuto zmešamo s sladko smetano in po želji osladimo. Kaki postrgamo iz lupine in s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo.
Vmešamo limonin sok.
Skuto nadevamo v skodelice. Nekaj je prihranimo za okras. Skuto v skodelici poravnamo in prelijemo s kakijevo kašo. Okrasimo z malo skutne kreme in posujemo z neoluščenim sezamom.
Če ne uživamo mlečnih izdelkov, skuto nadomestimo s tofujem, ki ga razmešamo z malo sojine ali ovsene smetane ali mleka.
Čas priprave: 10 minut
Količina: za 4 osebe
KAKIJI S SMETANO IN ČOKOLADO
Primorski sadež malo drugače
Kuharski nasveti, 20. oktober 2006 06:02
RTV SLO
Sestavine: 5 zrelih kakijev, 3 dl smetane, sladkor v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 10 dag čokolade za kuhanje, maslo.
Kakije olupimo, pretlačimo in sladkamo po okusu. Čokolado nalomimo, damo v kozico, ki jo postavimo na vročo vodo, in segrevamo, da se čokolada stopi.
Vmešamo žlico ali dve masla. Smetano stepemo z vaniljevim sladkorjem in jo polovico vmešamo k pretlačenim kakijem. V skodelice naložimo kakijevo kremo, smetano in vse skupaj prelijemo s še toplo čokolado.
Po želji v kakijevo kremo vmešamo tudi žlico ali dve konjaka
KAKIJI IZ PEČICE S ČOKOLADO
Odlična sladica
Kuharski nasveti, 25. oktober 2004 06:01
RTV SLO
Sestavine: 4 kakiji, 2 beljaka, 4 žlice sladkorja v prahu, 1 dl konjaka, 7 dag čokolade za kuhanje, 1 žlička sladkorja, sol.
Pečico ogrejemo na 220 st. C. Kakije operemo, prerežemo in polovice s prerezano stranjo navzgor zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapamo jih s pol dl konjaka.
Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg, vmes postopno dodajamo sladkor v prahu. Z žlico naložimo na kakije kupčke snega. Temperaturo pečice znižamo na 170 st. C in pečemo dobrih pet minut. Čokolado stopimo v vodni kopeli.
Vmešamo žličko sladkorja in preostal konjak ter postrežemo s kakiji.
KAKIJEVA PENA
preprosta, osvežilna sadna pena s kakiji, jogurtom, limoninim sokom in pistacijo
• 550 g kakija
• limonin sok
• 2 žlici pistacijinih jedrc
• 100 g jogurta
• 30 g sladkorja v prahu
• 2 lista želatine
• 1 vanilijev sladkor
Sladico pripravimo hitro in preprosto, nekoliko dolgotrajnejše je le hlajenje.
Kakije, ki imajo na vrhu kakor s svinčnikom narisane koncentrične kroge, lahko uživamo z lupino vred.
Kaki je univerzalno ime, znano tudi v angleščini, francoščini in nemščini.
predpriprava
■ Kakije olupimo, razkoščičimo in narežemo na majhne kockice.
■ Želatino namočimo v malo hladne vode.
■ V skodelici zmešamo jogurt in limonin sok po okusu.
priprava
■ Nakockane kakije zmešamo s sladkorjem, zmiksamo s paličnim mešalnikom, nazadnje pa jih pretlačimo skozi gosto cedilo. Primešamo vanilij sladkor; 100 gramov mase nalijemo v skodelico, pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v hladilnik.
■ Želatino ožamemo in razpustimo v 3 žlicah segrete kakijeve mase; gl. nasveti. Primešamo k pretlačenim kakijem. Dodamo okisan jogurt, premešamo, potem pa peno
nadenemo v ustrezne kozarce. Te pokrijemo s prozorno folijo in za 2 uri potisnemo v hladilnik.
■ Pistacije grobo sesekljamo.
serviranje
Ohlajeno kremo prelijemo s prihranjeno kakijevo zmesjo (brez želatine) in potresemo s sesekljanimi pistacijami.
nadomestek
■ Limonin sok lahko nadomestimo z limetinim, pri čemer predvideno količino zmanjšamo za slabo tretjino. Limete so namreč nekoliko bolj kisle in aromatične.
■ Vrečko vanilijevega sladkorja nadomestimo s polovico vanilijevega stroka, ki ga podolžno razpolovimo, potem pa iz njega izpraskamo stržen. Gl. triki.
izboljšanje
gl. nadomestek
nasveti
Želatino najzanesljiveje pripravimo po navodilu z embalaže.
triki
■ Nedozorele kakije hitreje zmedimo, če jih skupaj z jabolki in bananami shranimo v papirnati ali polivinilasti vrečki.
■ Izpraskanega vanilijevega stroka nikoli ne zavržemo. Potisnemo ga v sladkor (v prahu) v steklenem kozarcu, ki dobro tesni. Na ta način dobimo kakovostnejši in zlasti aromatičnejši vanilijev sladkor. Gl. zanimivosti.
pojasnila
■ Zrel kaki je temno oranžen. Če dozori v hladilnici ali doma, je zelo mehak. Sadež, ki dozori na drevesu, tudi zrel ostane trd, njegov okus pa je neprimerljivo polnejši od okusa kakijev, dozorelih v hladilnici.
■ Pri kisanju se sestava mleka precej spremeni. Beljakovine se delno razkrojijo in postanejo lažje prebavljive, iz sladkorja pa se razvije osvežilna mlečna kislina, ki ureja prebavo in pospešuje delovanje trebušne slinavke.
■ Standardno uporabljamo 7 gramov želatine na 2,4 decilitre tekočine, kar je enako približno 3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} raztopini. Pri nežnejših ali/in mehkejših jedeh oziroma sladicah, pa priporočamo 2 ali celo 1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} raztopino.
različice
gl. kakijeva pena z orehi; pena (fr. mousse)
ideje
■ gl. kaki
■ Izvrsten in preprost kakijev napitek pripravimo s pretlačenim ali v električnem mešalniku zmešanim kakijem, razredčenim z mlekom. Potresemo s ščepcem cimeta in postrežemo s kocko ledu.
opombe
Večina pozna pistacije v njihovi slani različici. Zelo blag, nežno sladkast okus pa dosežemo s praženjem nesoljenih pistacijinih jedrc. Pa tudi z neslanimi in nepraženimi na preprost način izboljšamo številne jedi.
zdravilni učinki (domnevni)
■ Jogurt, limone in pistacije uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Kaki vsebuje le neznatno manj vitamina C od limone, pa kar 30-krat več vitamina A od jabolka.
■ Že 225 gramov jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem.
zanimivosti
■ Na svetu pridelajo skoraj 2 milijona ton kakijev, od česar kar 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na Kitajskem, kjer poznajo več kot 2.000 sort. Pri nas jih pridelamo kakih 250 ton, od česar kar tretjino v Strunjanu in okolici. (2005)
■ Ime jogurt izvira iz turške besede jau-urt, ki v prevodu pomeni pikantno zgoščeno mleko.
Evo upam, da bo komu prav prišlo.
Živjo pahorka,
z veseljem bi obrala tvoje drevo :))).
Komaj sem čakala praznika kakijev, da sem šla na Obalo in da sem kupila gajbico lepo zrelih sadežev. Zelo so fajn, sladki in s tanko lupino. Tako smo se jih en teden najedali do sitega:)). Me tudi spominjajo na morje in Primorsko, ki sta mi ljuba. LP
Ja punce, zdej je pa že pozno. Pa drugič, z veseljem vas spustim na drevo.Ampak, da mi ne bi še granatna jabolka pobrale, ta so pa moja. Vas bom pazila, ha,ha.Pa mandarince so ble lani čist zmešane. Februarja so prišle še enkrat ven, res je narava zmešana. Sem pol zraven mandarin prinesla še zvončke,prve sestri,ampak je res tudi narava čist zmešana.Je pa lepo, ko smo na tem pasu, vedno je lepo videti po zimi,kako se narava prebuja.lp
Metody, ko te šora,s tem stavkom si povedala vse o sebi. Če ti alkohol škodi, ga ne pij. Metody, očitno si tam, da me poznaš. Vidiš, to so pa ljudje, ki kukajo za vrati,hinavci, ampak oni tega ne delajo. Si se pa izdala. Jaz te pa vabim tja, če še ne veš, če si upaš. Joj, saj smo še v redu, kakšne ljudi imamo. Kakijev pa ti ne dobiš, jih raje na gnoj vržem. Tam že nekdo leži?!Če bom hotela bom tlele, če ne, pa ne.Še kaj? lp ti voščim vseeno, saj mi ne more škoditi! A ondi s foruma Sex v mestu, je pa lahko tukaj. Ženske ti škodijo, moški pa ne,al kaj. Svetohlinstvo.