domač kefir iz kefirjevih zrn – malo pomoči prosim
Sem še nova v tem, zato kak nasvet ne bi bil odveč.
V navodilih piše, da je treba mleko prekuhati, ohladiti na sobno T, not vmešat kefirjeva zrna in pustiti 24 ur. Nič ne piše o tem, da je treba mleko po prekuhanju preliti v steklen ali plastičen kozarec. Na internetu pa berem da naj bi, upam da jih nisem ubila (nekaj sicer vre v posodi).
Kot drugo me zanima, če je res potrebno melko zavreti? Saj če se ne motim, je to že narejeno (kaj niso vsa trgovinska mleka že prekuhana?).
Kako dolgo lahko stoji ta kefir v hladilniku? 2 dni? Katero mleko je boljše za izdelavo kefirja? Trajno, sveže, s koliko ml. maščobe?

Če je mleko homogenizirano (trajno), potem (so mi rekli) NI primerno za kefir.
Uporabiš nehomogenizirano mleko, ki ga zavreš in preliješ v steklen kozarec ali vrč. Med ohlajanjem ga večkrat premešaš, da se ne naredi smetana. Ko je mleko ohlajeno, vmešaš zrna. Jaz sem ga pila tri, štiri dni in je bilo vse OK. Vsak dan dobra dva deci in je vrč v štirih dneh definitivno prazen. :)))