Domač mlečni kefir – prosim za pomoč
Lepo prosim, da moje sporočilo preberejo le tisti, ki sami izdelujejo mlečni kefir.
Danes sem dobila nekaj kefirjevih kristalov – kot cvetača – bi rekla pol jogurtovega lončka. A mi lahko poveste, koliko mleka vlijem na te gobice? Jaz sem naredila takole:
Gobice sem vsula v steklen kozarec in čez nalila cca 2 dcl mleka. Zaprla – ne neprodušno in imam na sobni temperaturi. Jutri ob isti uri pa nameravam stvar precediti, gobico dati v nov kozared in preliti z mlekom .Ali je moj postopek pravilen?
Res lepo prosim tiste, ki to delate, da mi malo namignete, svetujete.
Najlepše se zahvaljujem za odgovore.
Prvilen, bojim se le, da imaš preveč gobic (pol jogurtovega kozarčka za 2 dl je absolutno preveč). Počasi boš dobila občutek, koliko gobic dati, jaz jih dam približno toliko, kot jih zajamem z dvema prstoma, za 2dl. Ostalo zavržem ali pa “vzgojim” za prijateljice:-). Ker gobica se ti bo vztrajno razmnoževala…. In pazi, da pri precejanju ne pridejo gobice v stik s kovino: plastično cedilo, plastične posodice, plastična žlička.
Količino gobic, ki jo navajaš imaš za 1 liter mleka, ne za 2 dcl. Imela boš pregost kefir, bo pretrdo vse skupaj. Jaz delam vedno v isti posodi, ki je ne umivam z pralnimi sredstvi, samo splahnem na roko. Posoda se navzame kislosti in kefir naredi hitreje. Jaz delam tako kot si ti napisala, le pustim kakšno uro več, ker mi je všeč bolj “mehurčkast” kefir.