Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Domač mlečni kefir – prosim za pomoč

Domač mlečni kefir – prosim za pomoč

Lepo prosim, da moje sporočilo preberejo le tisti, ki sami izdelujejo mlečni kefir.
Danes sem dobila nekaj kefirjevih kristalov – kot cvetača – bi rekla pol jogurtovega lončka. A mi lahko poveste, koliko mleka vlijem na te gobice? Jaz sem naredila takole:
Gobice sem vsula v steklen kozarec in čez nalila cca 2 dcl mleka. Zaprla – ne neprodušno in imam na sobni temperaturi. Jutri ob isti uri pa nameravam stvar precediti, gobico dati v nov kozared in preliti z mlekom .Ali je moj postopek pravilen?

Res lepo prosim tiste, ki to delate, da mi malo namignete, svetujete.

Najlepše se zahvaljujem za odgovore.

Prvilen, bojim se le, da imaš preveč gobic (pol jogurtovega kozarčka za 2 dl je absolutno preveč). Počasi boš dobila občutek, koliko gobic dati, jaz jih dam približno toliko, kot jih zajamem z dvema prstoma, za 2dl. Ostalo zavržem ali pa “vzgojim” za prijateljice:-). Ker gobica se ti bo vztrajno razmnoževala…. In pazi, da pri precejanju ne pridejo gobice v stik s kovino: plastično cedilo, plastične posodice, plastična žlička.

eh, 2 dcl mleka?? a se bojiš narediti več?

jaz dam eno gobo velikosti manjšega oreha za 1 l mleka.Ostalo potalam

Količino gobic, ki jo navajaš imaš za 1 liter mleka, ne za 2 dcl. Imela boš pregost kefir, bo pretrdo vse skupaj. Jaz delam vedno v isti posodi, ki je ne umivam z pralnimi sredstvi, samo splahnem na roko. Posoda se navzame kislosti in kefir naredi hitreje. Jaz delam tako kot si ti napisala, le pustim kakšno uro več, ker mi je všeč bolj “mehurčkast” kefir.

Najlepša hvala za odgovore. Bom hitro dolila mleko, saj sem ga šele naredila. Na kolikšni temperaturi pa naj bo tole? Pol, koje narjen, vem, da ga moram zmešat, precedit in dat napitek v hladilnik. Kaj pa zdaj ,ko ga mam v kozarcu -ko se v bistvu dela?

Hvala, zlate ste …

Tudi jaz bi imela kefirjeva zrnca, če jih ima katera preveč in jih z veseljem odstopi, jih rade volje vzamem.

ko se dela ga imej na sobni temperaturi.Ko pa ne rabiš par dni ga daš v malo posodico,stekleno,zaliješ z mlekom ali vodo in v hladilnik.

Dobila sem kristalčke za vodni kefir, pa me zanima, ali lahko nanje nalijem tudi mleko.

Jaz že dlje časa delam kefir in včasih pustim, da zori dlje in se sirotka loči, pa dobim tak gost kefir, kot grški jogurt. Ali kdo ve, je s tem kefirjem kaj narobe ali je še vedno enako zdrav in je gostota samo stvar okusa?

New Report

Close