Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Domač pomfri!?

Domač pomfri!?

A je katera že poskusila doma narezat krompir za pomfri in ga zamrzniti? A bi to veljalo?

Samo narezat in zamrznit ne bo v redu, ker zamrznjen krompir postane sladek.
Mislim, da tega, ki ga prodajajo v trgovini tudi že vsaj nekoliko ocvrejo prej, kajti ko ga daš iz vrečke je že malo masten. Nekje je uganka:)

Najprej ga moraš popeči šele nato zmrzniti. Tako je narejen tudi “pravi”

Mi lahko, lepo prosim, nekdo razloži, zakaj naj bi se krompir sploh zamrzoval?

Opereš, olupiš in narežeš – priprava traja enako kot za slan krompir ali pire. Segreješ olje in po porcijah cvreš. Če narešež na palčke, je pomfri, če narežeš na tanke rezine, pa čips.

MOgoče, da imaš kako porcijo zamrznjeno za primer nuje, drugače se mi pa zdi to čista potrata prostora v zamrzovalniku.

Saj ga nimam v zamrzovalniku, ampak ga kupim takrat, ko ga jemo. Zakaj kupim zamrznjenega? Ker je preveč dela z lupljenjem in rezanjem na palčke. Ker mi je čista potrata mojega prostega časa.

Ne, nisem tega mislila. Mi je čisto razumljivo, zakaj se kupi zmrznjen pomfri. Valda, da ga jaz tudi kupujem, kadar imamo kosilo na hitro.

Ampak osnovno vprašanje je bilo, kako se zamrzne DOMAČI pomfri. To je pa to, kar mi ne gre v račun.

Aja, zakaj kupim zamrznjn pomri? No, zato ker mi še nikoli domč ni tako dobro uspel kot kupljen, je kupljen veliiiko boljši.

Mislim, da domačega ne moreš zamrzniti. Kupljen pomfri pa naredijo tako, da ga prvo zmeljejo v neko kašo pa iz tega potem naredijo te palčke (to mi je nekdo povedal)

heee?
tega pa ne verjamem 🙂

no ja … vse se da. Jaz sem ga že narezala in zmrznila, pa je bil čisto ok. Enrkat probaj in ce ti ne bo všeč, pač tega ne boš več naredila. Te pa čisto razumem z lupljenjem in rezanjem je kar nekaj dela, tvoj čas je pa popoldan po službi omejen, prednost pa verjetno daješ komu drugemu in ne krompiru:-)

Kolikor vem naj bi se vsak pomfri najprej 2-3 minute blanširal v vrelem olju, potem odcedil, ohladil (v tej fazi ga potem lahko zmrzneš, tudi z industrijskim delajo tako), tak lahko tudi malo počaka, potem pa pok v vrelo olje, kjer je gotov res v nekaj minutah. Pomembno je da se blanšira v majhnih porcijah, ki ne ohladijo olja preveč. Tako dobi hitro skorjico, ki prepreči, da bi popil preveč olja.

Lahko pa poskusiš takole: krompir olupiš, narežeš in kuhaš 5-7 minut (odvisno od velikosti). Potem ga daš ohlajenega v zamrzovalnik ali pa ga daš peči v pečico: na peki papir z malo olja na 220C. Tako jaz pečem čisto vsak krompir, pa tudi kupljeni pomfrit. Tega dam zamrznjenega na peki papir (brez olja!) v hladno pečico, pečico nato dam na maximum, vmes malce pomešam in je hitro pečen. Pa še preveč masten ni!

Naja

No, morda je res mal čudno vprašanje, ampak – moj sin nima rad zamrznjenega kupljenega pomfrija in moram povedati, da jaz pač nisem vedno doma ko prihaja iz šole, sam pa ni prav spreten pri luplenju krompirja, zato sem pomislila na to varianto, če se mu ga zlušta.
hvala za nasvete, bom poskusila z blanširanim.

poskusi dati zmržjen pomfri v pečico – ga peči na peki papirju 20 minut; 200 stopinj in ventilatorska pečica. Mi ga ne cvremo več v olju, pa še ful dober je.

Samo predlog, mogoče bo pa sinu všeč.

Sem imela nekoč priložnost videti v živo :). Tudi industrijsko se krompir se najprej olupi, nareže, razsortira, na hitro ocvre v olju in na hitro zamrzne ter zapakira. Iz “ostankov” krompirja (npr. premajhen) se dela instant pire.

Vsekakor se torej krompir vnaprej že malo zapeče, preden ga zamrzneš.

Lp, mishika

Sprašujem za domač pomfri: kako narediti, da se že pečen pomfi, ko čaka, da se speče še ostanek, ne zmehča, a ostane vroč?

mm

Jaz ga ponavadi dam v stekleno posodo (tiste iz špara za točke) na vrh – tam kjer gor pride pokrov dam eno kuhinjsk brisačo – najraje zewa, ker se ne trga – preko pa dam še originalni pokrov od sklede. Tako ostane krompir topel, sopara, ki pa izpuhti iz njega se zaplete v brisačko in potem ne kaplja na krompir ki potem ni pocasti. Bere se sigurno butasto, ampak pri meni se obnese.

hmmm…* ,

jaz sicer sproti brišem paro, ki kondenzira na pokrovki, pa tudi ko dam prvo rundo pečenega pomfrija v jena posodo, dam spodaj papirnato brisačko.
Vendar se v času, ko pečem naslednjo rundo, prvi krompir zmehča.

mm

kaj ti naj rečem, pri meni ostane hrustljav. Ampak brisačka je pa potem ful mokra, res sem pa srečna, da se te brisačke ne trgajo. Pa spodaj pod pomfri dam tudi eno brisačko, da olje pivna.

am..ka mi lahka kdo pove kkk se nardi …odličennnnnnn pomfri brez maščobe kr se že mau pozna na men

New Report

Close