Domač pomfri!?

Mi lahko, lepo prosim, nekdo razloži, zakaj naj bi se krompir sploh zamrzoval?
Opereš, olupiš in narežeš – priprava traja enako kot za slan krompir ali pire. Segreješ olje in po porcijah cvreš. Če narešež na palčke, je pomfri, če narežeš na tanke rezine, pa čips.
MOgoče, da imaš kako porcijo zamrznjeno za primer nuje, drugače se mi pa zdi to čista potrata prostora v zamrzovalniku.




no ja … vse se da. Jaz sem ga že narezala in zmrznila, pa je bil čisto ok. Enrkat probaj in ce ti ne bo všeč, pač tega ne boš več naredila. Te pa čisto razumem z lupljenjem in rezanjem je kar nekaj dela, tvoj čas je pa popoldan po službi omejen, prednost pa verjetno daješ komu drugemu in ne krompiru:-)
Kolikor vem naj bi se vsak pomfri najprej 2-3 minute blanširal v vrelem olju, potem odcedil, ohladil (v tej fazi ga potem lahko zmrzneš, tudi z industrijskim delajo tako), tak lahko tudi malo počaka, potem pa pok v vrelo olje, kjer je gotov res v nekaj minutah. Pomembno je da se blanšira v majhnih porcijah, ki ne ohladijo olja preveč. Tako dobi hitro skorjico, ki prepreči, da bi popil preveč olja.
Lahko pa poskusiš takole: krompir olupiš, narežeš in kuhaš 5-7 minut (odvisno od velikosti). Potem ga daš ohlajenega v zamrzovalnik ali pa ga daš peči v pečico: na peki papir z malo olja na 220C. Tako jaz pečem čisto vsak krompir, pa tudi kupljeni pomfrit. Tega dam zamrznjenega na peki papir (brez olja!) v hladno pečico, pečico nato dam na maximum, vmes malce pomešam in je hitro pečen. Pa še preveč masten ni!
Naja

No, morda je res mal čudno vprašanje, ampak – moj sin nima rad zamrznjenega kupljenega pomfrija in moram povedati, da jaz pač nisem vedno doma ko prihaja iz šole, sam pa ni prav spreten pri luplenju krompirja, zato sem pomislila na to varianto, če se mu ga zlušta.
hvala za nasvete, bom poskusila z blanširanim.

Sem imela nekoč priložnost videti v živo :). Tudi industrijsko se krompir se najprej olupi, nareže, razsortira, na hitro ocvre v olju in na hitro zamrzne ter zapakira. Iz “ostankov” krompirja (npr. premajhen) se dela instant pire.
Vsekakor se torej krompir vnaprej že malo zapeče, preden ga zamrzneš.
Lp, mishika


Jaz ga ponavadi dam v stekleno posodo (tiste iz špara za točke) na vrh – tam kjer gor pride pokrov dam eno kuhinjsk brisačo – najraje zewa, ker se ne trga – preko pa dam še originalni pokrov od sklede. Tako ostane krompir topel, sopara, ki pa izpuhti iz njega se zaplete v brisačko in potem ne kaplja na krompir ki potem ni pocasti. Bere se sigurno butasto, ampak pri meni se obnese.

