domača ali kupljena jajca????
S fantom se vedno “prepirava”, katera jajca so boljša. On namreč zagovarja jajca iz trgovine (trenutno so v hladilniku tista iz baterijske reje), češ da so vsa enaka po videzu, vsa enako velika in enakega, dobrega okusa. Pa še cenejša so. Tista iz baterijske reje imajo večji nadzor nad kakovostjo, kokoši pa prav tako hrano, kot jo potrebujejo, pravi. Meni je pa zelo pomembno, da jem domača (s fantove kmetije) jajca kokoši, ki se prosto sprehajajo po dvorišču. Pa tudi če je eno večje, drugo jajce manjše, eno bolj in drugo manj rumeno … Sicer oba pojeva tako domače kot tudi kupljeno jajce, če ne gre drugače.
Evo, sedaj mi pa vi povejte, kakšna jajca jeste, kaj vam je pri tem pomembneje.
Moje skromno mnenje je da so to domača iz proste reje kokošk.
Kokoši nesnice pri prosti reji razpolagajo z ločenim prostorom za valjenje jajc, kjer je 1 gnezdo na 7 kokoši in ločenim prostorom z nastiljem , ki kokoi_448mora biti suh, čist in neškodljiv za zdravje kokoši. Kokošim omogoča zadovoljevanje njihovih etoloških potreb. Z nastiljem mora biti pokrita vsaj tretjina prostora. Vedno pa imajo odprte tudi izpuste iz hleva na pašnik. Izpusti so razmeščeni po celotni dolžini hleva, skupna odprtina vseh izpustov pa znaša 2 m na 1000 kokoši. Pašnik je ograjen in omogoča umik pred slabim vremenom in pticami roparicami. Na uporabni površini ne sme biti več kot 9 kokoši na m2. Jajca znesena v tem načinu reje so označena z oznako 1.
Poleg tega, da so domača jajca boljšega okusa in tudi rezultati peke neprimerljivi je še nekaj veliko bolj pomembnega in sicer kaj z jajcem naše telo dobi. Medtem, ko so jajca iz trgovin na vse seznamih nezdravih živil in imajo predvsem veliko preveč slabega holesterola so domača jajca ravno obratno na seznamih koristnih živil saj vsebujejo malo slabega holesterola in veliko dobrega holesterola, ki ga naše telo potrebuje. Pod domača jajca je seveda potrebno povedati, da to niso ravno vsaka jajca. Če kmet hrani jajca s kupljeno krmi je res boljše kupiti jajca v trgovini…pa magari zaradi barve in velikosti Bistveno je kaj kokoš je in v kolikor kokoši pasejo in hranijo z naravnimi živili potem dvoma ni.
Mi mamo doma kokoške in je res razlika, če kupmo kupljene kdaj pa kdaj, največkrat čez zimo, ko domače ne nesejo tolk.
Js opazim razliko, že barva je čist drugačna, domača so večja… res jih ni 10 na dan ampak 2-3, čist dost za sproti, če jih ne porabmo, jih damo sorodnikom.
Upam, da ko bom na svojem, bom imela šanso met kokoške
Načeloma tako rekoč brez dileme domača, vendar le, če poznam kmeta in vem, s čim in kako hrani kokoške. Ker slaba izkušnja izpred nekaj let me je za več let povsem preusmerila v trgovinska jajca – pač, so slabo skrbeli za kokoške in so le te jedle ves čas tudi svoje kakce in verjemite, okus takih jajc … fuj. Tako da tudi vse domače ni vedno dobro.
ja pa seveda. Poznam oboja jajca, tako industrijska kot domača in nobene blazne razlike ne v okusu, pri peki pa še manj. Ajde, če se nekomu res zdi, da je kaka razlika (čeprav so večinoma te razlike v glavi zaradi novodobne kolektivne histerije po ‘domači’ hrani (ki niti slučajno ni vedno tako oh in sploh in tako zelo boljša od druge), pa razlika zagotovo ni ‘neprimerljiva’.
Res, nehajte že zganjat tako galamo okrog teh ‘domačih’ izdelkov, kot da v usta nosite suho zlato in da so kao svetlobna leta daleč od ostale hrane, ker to preprosto ni res – fiksne ideje in domišljija pa delajo svoje, ja.
ja pa seveda. Poznam oboja jajca, tako industrijska kot domača in nobene blazne razlike ne v okusu, pri peki pa še manj. Ajde, če se nekomu res zdi, da je kaka razlika (čeprav so večinoma te razlike v glavi zaradi novodobne kolektivne histerije po ‘domači’ hrani (ki niti slučajno ni vedno tako oh in sploh in tako zelo boljša od druge), pa razlika zagotovo ni ‘neprimerljiva’.
Res, nehajte že zganjat tako galamo okrog teh ‘domačih’ izdelkov, kot da v usta nosite suho zlato in da so kao svetlobna leta daleč od ostale hrane, ker to preprosto ni res – fiksne ideje in domišljija pa delajo svoje, ja.[/quote]
Razlika v okusu seveda je, res pa jo ljudje zaznavajo različno intenzivno (kot vse ostalo). A poanta sploh ni v okusu, bolj v hranilni vrednosti in le ta se dokazano ne more meriti z domačimi. Pa spet, tudi domača so lahko vrhunske kvalitete, dobre kvalitete ali pa “nikakva”.
[/quote]
ja pa seveda. Poznam oboja jajca, tako industrijska kot domača in nobene blazne razlike ne v okusu, pri peki pa še manj.
a ti kupljena jajca ne zasmrdijo? Posksusi ko delaš kako pecivo iz kupljenih jajc le-tega povohat, okusit ko je še surovo (zmes, preden jo daš pečt)…isto naredi potem še z domačimi jajci
ja je razlika v vonju, okusu predvsem pa v kakovosti
ja pa seveda. Poznam oboja jajca, tako industrijska kot domača in nobene blazne razlike ne v okusu, pri peki pa še manj.
a ti kupljena jajca ne zasmrdijo? Posksusi ko delaš kako pecivo iz kupljenih jajc le-tega povohat, okusit ko je še surovo (zmes, preden jo daš pečt)…isto naredi potem še z domačimi jajci
ja je razlika v vonju, okusu predvsem pa v kakovosti[/quote][/quote]
Ne, sori, mi prav nič ne smrdijo oz. imajo pač vonj po jajcih .- enako kot tista, ki jih kupim pri kmetu.
pretiravate sto na uro in vse te strašanske blazne razlike so v vaših glavah.
Par let nazaj smo imeli doma kokoši in domača jajca, sedaj jih že nekaj let kupujem v trgovini. Tudi kupljena jajca se mi zdijo zelo dobra, kupujem večinoma jajca izpod kamniških planin (so zelo dobra, ko jih kuham, se ne razpočijo), ali pa debela jajca za zajtrk. Odlična so!
V kratkem času nameravamo spet kupiti nekaj kokoši, saj imamo doma veliko zelenjave. Sigurno pa je, da so domača jajca bolj zdrava, sicer pa je odvisno, s čim so kokoši krmljene.
Ja, tole je pomembno. Tudi jaz sem poznala nekoga, ki je delal v Jati in je povedal, kako so stvari pod strogo kontrolo. Ravno zato ne kupujem jajc kar od nekih kmetov na tržnici samo zato ker so kao domača. Med žlahto, prijatelji, znanci in sosedi ni pa čisto nobenega kmeta, da bi me zalagal s preverjeno kvalitetnimi jajci.
In ja, tista iz štacune imajo vonj po jajcih. Po čem drugem le?
Jajca kupujem v trgovini; če mi slučajno kdo kdaj pokloni škatlo domačih, sem do njih bistveno bolj nezaupljiva kot do kupljenih. Ker obakrat v življenju, ko sem ubila pokvarjeno jajce v že skoraj gotovo jed in potem bila prisiljena vse skupaj vreč stran, je šlo za “domača”, koliko časa so bila pa v kurniku, pa seveda sam bog ve.
Res, nehajte že zganjat tako galamo okrog teh ‘domačih’ izdelkov, kot da v usta nosite suho zlato in da so kao svetlobna leta daleč od ostale hrane, ker to preprosto ni res – fiksne ideje in domišljija pa delajo svoje, ja.[/quote]
Predstavljaj si, da si zaprt v tesni kletki, kjer se se obrniti ne mores, okoli tebe je pa se na tisoce podobnih in ste vse zivljenje natrpani kot ljudje na kaksnem mestnem avtobusu ali pa v azijskem arestu. Filajo te z McDonaldsom, KFC in raznimi odpadki in z antibiotiki, da zaradi nevzdrznih razmer ne bos zbolel. Ker ste tako natrpani, ste stalno pod stresom in se ves cas grizete, saj da bi se zares stepli v resnici ni prostora. In si predstavljas, da tako zivis vse svoje zivljenje.
Malo stran pa zivi nekdo, ki ima popolno svobodo, je domaco hrano in hodi na dopust.
Kdo od vaju bo pridelal bolj zdrave otroke?
Jaz tako na oko ne bi opazila neke razlike v jajcu, ce bi dali enega kupljenega in enega domacega in bi mogla izbrat. Ampak ko jajce ocvres na oko in ko pomocis kruh v rumenjak, pri domacih je to dobro, pri kupljenih je grenko. Jaz kupljenega jajca ne morem pojesti pecenega na oko. O domacih pa govorim o domacih, ne o kmetu, ki ima 1000 kokosi in na skatlo napise domaca jajca.
Obcasno se zgodi, da kupim v trgovini jajca iz proste reje, pa so se vedno neprimerljiva z domacimi, ki jih dobivam pri sorodnikih, kjer se kokosi pasejo na ograjenem travniku, jedo travo, tudi kakega crva ali polza, dobivajo grobo mleto koruzo in oves…
Je pa tudi res, da ker se prosto sprehajajo, vcasih,’sicer redko, a se zgodi, zesejo jajce tudi kje za kakim grmom in to jajce je pac pobrano takrat, ko se ga opazi..