Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek domača in jajca s farme – razlika?

domača in jajca s farme – razlika?

Ali ve kdo v čem so domača jajca bolj zdrava od jajc s farme?

bi rekla da zato, ker so na farmah kokoši krmojene s krmili, na kmetiji pa z žitom, travo…
je pa domače pečeno jajce fuuul dobro, medtem ko kupljenega pečenega ne morem pojesti.
pa še nekaj: če boš delala pecivo iz domačih, bo lepe rumene barva. iz kupljenih pa te barve ni. pojma nimam, zakaj tako.
jaz prisegam na domača jajca!

Ja, predvsem je odvisno od krme s katero so krmljene kokoši. Če se tudi doma uporabljajo umetna krmila, je prav vseeno to, da so domača.
In ja, v barvi peciv je lahko res zelo velika razlika, odvisna od tega iz katerih jajc je pecivo pečeno.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Domačim piškam dajejo koruzo, jejo travo, skupek te hrane daje lepo rumeno barvo rumenjakom.
Kupljena jajca so od kokoši krmljena s krmili. Je pa že nekaj let od tega, ko sem si ocvrla kupljena jajca, so zasmrdela po ribah. Raziskovanje me je pripeljalo vesti, da tam futrajo kure z ribjo moko.
Če še sedaj, pa ne vem. LP

Uporabljam samo domača jajca od kakšne mamine sosede;))), une iz trgovine so nam bljek.

Prisegamo na domače. V bistvu jih nikoli ne kupujem v trgovini. Razlika je očitna.

Lp

Meni domača jajca niso dobra, še manj pa kakšen domač piščanec. Res so rumena, ampak mi takšno rumeno pecivo ni všeč. Domača jajca imajo čisto drug vonj in okus kot kupljena. Imam teto, ki si redi piščance in “proizvaja” jajca samo za sebe, to pomeni, da so kure in piščanci krmljeni po stari kmečki metodi, ampak žal, meni niso dobri in je zato mama nehala te domače zadeve nosit domov, ker jih nimamo radi. Domač piščanec ima ful debelo, rumeno kožo in je bolj žilav, jaz pa imam rada bolj mehko – razkuhano, razpadajoče – meso.

Aja – so zelo, zelo redki kmeti, ki prodajajo res prava domača jajca, več ali manj prodajajo isti šmorn kot dobiš v trgovinah. Poleg tega je danes zelo relativno, kaj je v bistvu zdravo.

lp,

N.

nats,
prav zares. ljudje, ki od malega jedo samo kupljeno meso, ne marajo domačega. he he, kako se navadimo na krmila!

Evo za vse tiste, ki ne veste kaj vse se daje v krmo kokošim , da obarvajo rumenjak.

Sem mogla še mal v skripto pogledat, k sem že malo pozabila, čeprav je snov iz ,mojega foha.

Vgavnem kot ste že nekatere napisale, če gre resnično za domačo rejo kokoši, kjer kmet ne dokupuje prevelikih količin krme, potem je to res prava domača reja.

Jajca obarva v največji meri lucerna ( vrsta detelje) in pa koruzni šrot ( mleta koruza).Včasih nekateri dodajajo tudi rdečo papriko v prahu.
In to čisto zadostuje, da dobimo ven jajca ki bi jih v trgovini dobili pod trgovsko znamko : jajca za peko.

Če so to kokoši iz farmske reje, kjer ne dobijo sveže krme ampak samo popolno sestavljeni krmni obrok suhe krme, pa dodajajo za obarvanje naslednje stvari: barvila karatenoidi in ksantofili)
Ponavadi dodajajo umetna, ker so dalj časa obstojna.
S Tistim deležem koruze ki jo dobijo tam, se rumenjak ne more zadosti obarvat.

Drugače na barvo vpliva tudi;- Nesnost ( se pravi nesnice ki redno nesejo imajo malo manj rumena jajca in te na farmi so selekcionirana, na čimvečjo nesnost)
– stres, zdravstveno stanje
– pasma
– sam način reje
– druge snovi v krmi ( maščobe, mesna moka..

P.S za tiste ki ste rekle da vam jajce smrdi po ribah, v krmo ne dodajajo ribje moke oz čisto minimalno če je že potrebno ( ampak za smrad to ni zadostna količina, ker pri sestavi krmne mešanice so določene norme za vsako posamezno krmilo posebej) , smrdijo jajca zaradi tega ker je bilo dodanih preveč ogrščinih tropin, ki vsebuje sinapin…ki se na koncu pretvori v trimetilamin in ta odaja vonj po ribah.

Zato se tega izogibajo, ker taka jajca ne gredo v promet, čeprav so po sestavi in vsebnosti snovi čisto v mejah normale.

LP

Vse ok, samo majhnemu otroku jaz domačih ne bi dajala. Kupljena so (naključno sicer, pa vendar) testirana na salmonelo itd., kmetje tega seveda ne počno.

Liana

Jaz pa dajem ravno otrokoma raje domača kot kupljena. Domača dobim od moje mame, ki redi kokoši samo zaradi tistih par jajc na dan, ki jih potem porabimo doma in res pazi, kaj kokoši jedo (doma pridelano naravno hrano). Tudi piščance jemo samo iz domače reje mojih staršev in tistih kupljeni se grejo lahko kar skrit pred njimi!

jemo samo domača jajca, kupim jih mogoče 1x letno, razlika je očitna.

Kar pa se tiče piščanca: ene 2x na leto mi mami zrihta od enega kmeta domačega piščeta – vau, takrat je praznik, ker je to pa tako dobro….filano domače pišče, mlinci, ta rdeč zelje….ne vem, no, ampak meni se zdi, da že drugače diši ko se peče :-))

Točno tako. Jaz pravim, da ljudje dajo zraven mesa, ki ga pečejo, čebulo in česen in ostalo, zato, da meso ne smrdi več tako grozno. Piščanca o katerem govoriš ti, pečem brez vsega, pa tako lepo diši:))
Seveda tudi celega piščanca nisem še nikoli kupila v trgovini. Pri mesarju, za rižoto, razlika je očitna:)

Lp

New Report

Close