domača skuta s planšarije

Tako, prehodili smo lep kos poti po triglavskem narodnem parku, popili kozarec domačega kislega mleka, kupili sir in skuto.
Dolgo je že tega, kar sem s starši hodila po planšarijah in sem čisto pozabila; ta skuta je popolnoma drugačna od tiste kupljene! Skoraj ni kisla, je bolj sladka, pa nič mazava, ampak čvrsta in drobljiva (hm, ne znam opisat), kot zelo mlad sirček..njami!
Zdaj pa k vprašanju: kako naj jo pripravim?
V kakšen zavitek mi jo je škoda dat, ko pa je čisto dober tudi z kupljeno skuto, kakšen liptaver bi, pa še jo bo ostalo…
Skratka kakšno idejo prosim,
hvala, Barč
Jaz bi vmešala malo kisle smetane, da ne bo tako drobljiva, potem dodaj sol, sveža zelišča-veliiiko sesekljanega drobnjaka in petršilja, lahko tudi baziliko…zraven zelo paše krompir v olupkih, prerezan na pol (oblice) in zraven ta skuta…isti recept lahko uporabiš tudi kot namaz za kruh (po možnosti domač)…božansko! Vem, kaj jedomača skuta, pri nas jo dela babica, kadar dedi ne dela sira :))))
LP
Domačo skuto, ponavadi ne delajo s sirilom, ampak previdno dodajajo ko mleko vrejo kis za vlaganje (da se ga manj da)………….prej je pa še fajn, če ko se na mleku nardi smetana, da mleko, daš v pečico (že prej pustiš v primerni posodi) in daš mleko v pečico pečt…..dokler smetana ni rjava….to pobereš dol in ohladiš……….namažeš na domač kruh in posladkaš……….ni ga boljšega posladka…………….drugače pa jo uporabiš za štrudla itd…….gor pomazat ali med filo…………

Jaz velikokrat kupim domačo ovčjo skuto, ki ima sicer malo bolj oster vonj in okus kot kravja. Obstaja slana in sladka varianta.
Slano uporabim v paradižnikovi solati, kot prilogo pečenemu ali kuhanem krompirju, če delam narezek, pa je skuta obvezno priložena.
Kravjo skuto pa velikokrat zmešam s tuno (brez olja) in to pojem s kruhom.