domače mleko za otroka?
pozdrav,imam možnost dobiti domače kravje mleko za mojo malo pupiko 19m.zdaj pije alpsko.malme edino skrbi,če je higiensko neoporečno,saj tu ni nadzora.mleko prneseš domov,ga zavreješ,pobereš smetano dol in to je to.ena zdravnica iz našega kraja,jemlje tole mleko že par let,nisem pa še govorila z njo.kaj se vam zdi?ja,v našem kraju en gospod še redi eno kravico in pol dela sir,pa skuto,mleko,kolkor vem pa tale kravica je res samo seno,ne pa kakšnih svinjarij.mnenja?
Mi ga pijemo 3 leta, delamo iz njega skuto, maslo, sladko smetano posnamemo, kislo jemo na kruhu, do zdaj b.p. Če je mleko prevreto, je sterilizirano, torej pobiješ vse eventuelno prisotne bakterije, dobre in slabe. Mleko pusti, naj vre 3-5 min, potem je zagotovo varno in ga brez skrbi ponudiš otroku. Zadnje čase trdijo, da je mleko najbolj zdravo survo, temu pa jaz nekako ne zaupam in surovega mleka ne bi otroku ponudila.
Kmet, kjer jemljemo mi, ima certifikat ekološke pridelave za mleko, gov. meso in kurja jajca. Živino izključno pase in krmi s senom (ne silažo). Nadzor je strog in reden.
mislim da če ga prevreš, ti ne more biti hudega.
hehe se časi spreminjajo
ko sem bila jaz otrok, smo mleko jemali pri stricu, ki je redil krave in imel kmetijo. meni osebno je bilo domače mleko po okusu gravž, alpsko pa nekaj najboljšega, kar sem od mleka lahko poizkusila
zdaj pa samo še redko kdo jemlje mleko direkt od kmetov. še ata in mama sta prešaltala na alpskega in ga ne jemljeta več pri stricu.
če tale gospod redi kravico s senom, je po moje domače mleko kar okusno. res slab vonj in okus daje mleku silažna krma, ker je pač skisana hrana.
Moja mulčka sta zrasla ob takem sosedovem mleku, ko nisem več polno dojila. Sem najbrž ena redkih mamic, ki v življenju ni kupila gram tistega….ma sploh ne poznam komercialnih imen:)
Oba zdrava kot dren, pri zdravniku nista bila že, da ne pomnim.
Tudi jaz sem zrasla ob takem mleku, in kolikor vem vse generacije razen današnje “tamale”.
Sem ena tistih (občutek imam da redkih), ki prednost dajemo domačemu pred industrijskim. Pri tem mi brezhibna higiena ne pomeni dosti, sem pripadnica tiste Šifrerjeve, da naj “otrok poje tri kile svinjarije”. Je pa pri nas na deželi higiena ena prvin kmečke gospodinje. Pa tudi to je res, da naša soseda ne “futra” silaže, ki da mleku nagravžen okus.
Nikoli ne bi nikogar prepričevala v moje prepričanje, ampak moji otroci so včasih umazani, valjajo se po zemlji, tako kot sem se jaz nekoč in pijejo domače mleko.
Murka, razna t.i. “močna krmila”, hormonski preparati za več (ni važno kakšnega!) mleka, antibiotiki za hitrejše rejenje itd so še kako velikanska svinjarija in farmsko rejene krave tega ohoho pojedo, na žalost. Zaradi take “svinjarije” je med drugim prišlo do kreuz-jacobsove bolezni (nore krave), ker so krave žrle same sebe v obliki kostne moke.
Bovina spongioforna encefalopatija je prionska bolezen pri ovcah od njih se je po vsej verjetnosti prenesla na krave s tehnološko predelano krmo.
Creuzfeld-Jacobova bolezen pa je podobna zadeva pri ljudeh, ki ni nujno povezana z BSE, ker je obstajala že prej.
Kar pa se tiče mleka; mleko krav z BSE ne more povzročiti CF pri ljudeh. Kvaliteta mleka je odvisna od zdravstvenega stanja krav (mastitis), higiene molže (na večjih kmetijah ni ročna) in od krme. Jaz dajem prednost domačemu mleku, za katerega vem od kod in kakšen je. Svoje mulčke pa sem vseeno hranila s prilagojenim mlekom do starosti enega leta. Ker kravje mleko je za kravje mladičke, za človeške pa vsebuje preveč kazeina, ki je dostikrat alergen (verjetno v povezavi z našim “zdravim” načinom življenja???). Od starosti enega leta naprej pa oba pijeta izključno domače mleko (skute, jogurt), kupujemo samo sir.
Piši mi na mail, pa ti posredujem naslov, gor jih ne bom obešala, ker tudi nimajo neke množične pridelave, zakoljejo največ dve živali letno in takrat odprodajo presežek. [email protected]
kaj je to silaža?nevem,ta gospod poleti vsak dan nakosi travo svežo in da kravici,pol pa travo tud pokosijo in jo spravijo na senik,je to to?sem pa en dan vprašala,če mu prnesem suh kruh za kravco,pa je rekel,da njegova kravica je sam travo,ker, se jim ne da kar ene stvari za jest in pol kravi to škodi.upam,da ste razumeli,kaj sem želela povedat.