domači kefir

Kefir za v vodo daš v kozarec, naliješ vodo in sladkaš. Vse skupaj daš v hladilnik. 10 dni in še kakšnega čez bo brez problema zdržalo. Hladno upočasni proces, sladkor je menda hrana. Podobno se naredi z mlečnim kefirjem, le da ga daš v mleko.
Drugače je možno oboje posušiti. Jaz sem to res naredila, imam oboje in lahko pošljem po pošti. Pišite mi na mail.
Pozdrav, Mimi

Je čisto preprosto, poskusila sem z obojim, kristalčki in gobico. Kristalčke (gobico) sem dobro splaknila pod vodo in razgrnila na papirnato brisačo. Pisalo je, da se približno v 4-ih dneh posuši, meni se je sušilo dalj. No, če priznam, sem za kakšne 3 tedne kar pozabila na tisti krožnik na omari. Res pa je, da je prva dva dneva prostor nedefinirano dišal po kislem, jaz sem se delala francoza, kot da nič ne vem o tem, vendar gotovo je bil kefir. Kristalčki (gobica) so malo porumeneli in se prilepili na papir, no, nekako sem jih že dobila dol. To je vse. Spravila sem v papirnato vrečko kot semena. Menda drži pol leta. Mene spominja na suhi kvas, saj tam glivice tudi oživijo, ko dodaš vodo.
Mlečno gobico je prejemnik po pošti lepo oživil, sporoča, da že pije krasen kefir. Kristalčke sem jaz sama dala oživiti, pa zaenkrat še ne vem, kako bo.
Za zalogo se menda kefir lahko tudi zamrzne. Nisem poskusila, samo govorila z ljudmi, ki jim je uspelo oživiti odmrznjene gobice.
Pozdrav, Mimi