domena in spletno gostovanje

Imam spletno stran. Gostujem pri enem od slovenskih ponudnikov. Pri njem sem registrirala tudi domeno, oz. on mi je to urejal in tudi podaljševal.
Vendar s tem ponudnikom nisem zadovoljna.
Do konca leta imam plačano gostovanje, do oktobra domeno.
Zanima me, kako je s tem, če zamenjam ponudnika gostovanja spletne strani, ali lahko obdržim domeno ali ne?
Kakšen je postopek, kako to naredim?
Domena je tvoja last, dokler seveda plačuješ za njeno podaljšanje, ne
glede na to, kje imaš svoje spletne strani.
Preden greš menjati ponudnika se:
– prepričaj, da imaš vse podatke za upravljanje domene (up. ime/geslo)
– ko boš zamenjala ponudnika, samo v nastavitvah za domeno popraviš
določene parametre (ip naslove) in to je to, oz. boš to najbrž
prepustila novemu upravitelju tvojih spletnih strani.
lp

Pa še glede mail naslova… Na kaj se veže mail naslov, na domeno ja, najbrž…. če je prvi del moj, ki sem ga sama izmislila, za @ pa je ime domene… Hm… Ma, joj… če mi ne bo hotel posredobvati upor. imena in gesla bom v klincu… a ne? Je še kakšna rešitev, razen da zamenjam domeno????, ki pa je ne bi menjala!!!
Saj se nimaš kaj sekirati – le zakaj, poletje je tu.
torej obstoječi registrator ti mora posredovati podatke o domeni, ker
je domena tvoja last, če jo pa ti sama urejaš preko kakšne nadzorne
plošče in podobno, potem pa lahko vse sama urediš, ali pa zato pooblastiš
novega ponudnika.
torej kaj je domena, oz. na kaj moraš biti pozorna pri prenosu
domene:
– nekateri registratorji ti preselijo domeno brezplačno
– zopet drugi računajo nekaj malega (običajno pod 5 €)
– popraviti morajo vse zapise od zapisa za dns-je, do zapisa za www, ter
do mx zapisa za elekronsko pošto
Mislim da je najbolje, da to prepustiš kar novemu ponudniku, pa če so
za kaj – ti bodo vse uredili.
Sam nimam nekih izkušenj s temi ponudniki, ker imam svoj www/mail strežnik
kar doma
Domeno imam pa urejeno na Domenci, kjer za razliko od marsikoga pri nas
vsaj vedo kaj delajo in kako delajo – niso pa najcenejši.

Sam sem iskal najcenejšega ponudnika za svojo stran, s tem, da mi ne omejuje prometa. Kot najbolj ugoden je izpadel:
e-streznik.com
(upam, da tole ne spada pod prepovedano oglaševanje, saj lahko vsak sam pogugla in pride do istih podatkov)
Domeno sem imel pred tem registrirano drugje, bom jo pa ob podaljšanju nato prenesel na gostitelja spletne strani, je lažje ;-))
Pošlji jim mail, mislim, da ti bodo rade volje priskočili na pomoč. Lažje pa ti bo tudi, če poiščeš svoje prve maile, s katerimi si registrirala domeno oziroma so ti potrdili registracijo (tam so vsi podatki, o katerih govori Klemenx).
LP

Glede cen pri tem ponudniku se nebi ravno strinjal da so najcenejši. Je mnogo drugih ( in kvalitetnih) ki za pol cene nudijo dvakrat toliko. Sam imam postavljen celoten hosting, zaenkrat pa storitev ne računam, za stranke ki jih že imam gor pa opravim vse kar si želijo.
Mimogrede – same strani niti ne rabijo veliko prostora ( razen kaki forumi oz. strani kjer se dodaja tekst, slike…).
Če si zainteresirana samo povej.
Lp

Sedaj se nebi spuščal globoko v to debato saj ima vsak ponudnik svoj pogled na to kaj dejansko se šteje kot mesečni prenos podatkov. Glede omejitev domen in poštnih predalov pa lahko povem samo, da pri 500MB prostora ne spraviš kaj dosti gor. Odkrito rečeno je to ravno za eno stran in recimo nekaj poštnih predalov ( če pošte ne zbrišeš takoj s strežnika).
Nekoč sem sam imel gostovanja pri hitrost.com in čeprav so imeli takrat malo prenosa podatkov ( mislim da okoli 2G) je to bilo več kot dovolj, saj je štel promet samo preko ftp-ja.
Zdaj imam pa tako vse svoje…
Neomejeno število domen in hkrati dodeljeno 500 mb prostora je pribljižno taka ponudba, kot ” kolo, za prevoz neomejenega števila potnikov”.
500 mb je čistzadosti za osnovno predstavitev v stilu ” to sem pa jaz tralala, delam pa to in to”. Če se začnejo kopičiti razni albumi (pre)velikih fotk oziroma videi ( če so na youtube to spet ne šteje ), pa seveda počasi tudi tega prostora začne zmanjkovati.
Emnail? “Pomemben” email zasede malo prostora. če pa kdo hoče imeti na strežniku arhiv vseh mogočih Fw.filmčkov in podobne šare, pa seveda naj plača večji strežnik.
Neomejen prenos podatkov – marsikatera “home” stran niti desetinke kake omejene količine ne dosega.
Torej je namesto lova za oh in sploh ponudbanh verjetno bolje kak trenutek časa porabiti za to, kaj sploh kdo rabi. Ko pa ima kdo tako stran, da zares rabi neomejene količine, tisti pa ponavadi ne sprašuje več po teh forumah. Kvečjemu odgovarja, če ima čas.

Selim se k drugemu izvajalcu spletne strani. Tj, spletno stran bo naredil drugi izdelovalec, na novo. Moja stara spletna stran je še na strežniku bivšega izdelovalca, ki je tudi registriral domeno.
Kako je zdej z tem?. Nova stran bo tako in tako narejena na novo, torej zakaj potrebujem staro, ki je na strežniku od starega izdelovalca? Novo stran torej novi izdelovalec takoj v štartu začne lahko delati na nekem drugem serverju, ki ga sam zrihta, ali kako? Ali moram starega izdelovalca prositi da mi še kaj da, uredi, ne vem kaj, da ne rabim več njemu plačevati za server, ker bo nehal z dejavnostjo, torej, ali kaj moram ukreniti, da bo na novem serverju moja stran na novo brez težav? Če mojo domeno ne podaljšam, ali jo lahko pononvo kadarkoli vklopim oz. izberem pri kakem drugem ponudniku, ne le pri domovanju?
hvala
Forum je zaprt za komentiranje.