Najdi forum

Splash Forum Koronavirus Domovi za ostarele: Šmarje pri Jelšah

Domovi za ostarele: Šmarje pri Jelšah

Domovi za ostarele: Šmarje pri Jelšah

Niti kisika ni bilo za dušeče, še manj intenzivne nege zanje. In kisik je umirajočim, ki se dušijo v smrt, tehnično zelo lahko pripraviti. Popolnoma enostavno je jeklenko prisloniti k postelji in namestiti dve cevki v nos. Vsaka medicinska sestra zna to, tudi negovalka, če hoče.
Zdaj že prihajajo izgovori. Vodstvo se izmika, da so (bili) prepuščeni sami sebi, da so prepričani, da so bila navodila NIJZ napačna, itd.
Ni tako. Dušečemu lahko vsaka medicinska sestra pripravi kisik. Bombo lahko pripelje vzdrževalec, ali prostovljec Rdečega križa, ali kar direktorica sama. A ne Gordana? Gre za avtomomijo vodenja inštitucije in koliko se zavzameš. Koliko se zavzameš. Seveda ti umrejo ravno tako. Ampak je razlika.
Corona se širi po domovih za ostarele, Naklo, Predvor, vse bližina Kranja. Za vsako življenje se je vredno boriti, ali pa jim nudite udobno smrt.
Grozno. Le kaj si mislijo oskrbovanci, ki so še “pri sebi” in kaj si mislimo mi.
Gordana Drimel, direktorica, čas bo za odstop.

Grozno.
In tako bo tudi drugod, noben nič kriv, nimamo, ne moremo…

Vodilni, direktorji in ravnatelji, bi se morali obnašat avtonomno in na svojo odgovornost na podlagi dostopnih informacij sprejemati odločitve. Dostopne informacije pa niso samo tiste od NIJZ. Zato so tudi visoko plačani.
Dobra praksa: V Novi Gorici so še pred uradnimi ukrepi direktorica ZD in dom upokojencev sprejeli ukrepe na svojo roko (ukinili sistematske preglede, uvedli dodatne telefone in prosili ljudi, naj ne hodijo direktno v ZD, prepovedali obiske v domu upokojencev… ).
Zato vse pohvale in zahvala direktorici ZD dr. Kokoravec in dr. Campolunghi iz doma upokojencev.

Ja, to so pa tisti standardi kompetenc, ki so jih pred časom sprejeli. Sigurno so sprejeli, da lahko kisik da samo višja medicinska sestra. Adijo pamet!

Gospo gledamo z bleščečo frizuro in svežo šminko ! Ne zgleda ne neprespano ne utrujeno. Samo okroglo. Ima čas za vse to, za frizuro in šminko, ima čas za izgovore, kdo bi kaj moral in kdo ne, samo ona sama ne stroti ničesar. Ne prevzame odgovornosti za dejanja, čaka neka papirna navodila. Ali je tudi ona iz iste stranke kot župan? Ki ga hvali kot dobrega organizatorja PV. Pa ima v resnici največ okuženih na 100 prebivalcev.

“Danes v občini živi približno 10. 419 prebivalcev s stalnim bivališčem, tako naravni kot selitveni prirast pa sta pozitivna.
Leta 2012 je bilo med delovno sposobnim prebivalstvom približno 59 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zaposlenih ali samozaposlenih oseb, kar je več od slovenskega povprečja (57 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}). Med aktivnim prebivalstvom občine pa je bilo v povprečju 12,3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} registriranih brezposelnih oseb, kar pa je več od povprečja v državi (12 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).” (Vir: SURS).
Brezposelni, ki jih imajo veliko, naj gredo na pomoč v dom upokojencev! Naj nekaj vrnejo skupnosti!
Kje je pa učiteljica, ki je tako veselo okuževala okrog? Se je skrila?

Definitivno je veliko odvisno od direktorja zavoda. Če je odločna, zna narediti red, preden so vsi okuženi. V Metliki so naredili red, tukaj pa kar nekaj. Domovi so sicer tako kot tiste križarke. Več časa si tam, večja je verejtnost, da se okužiš. Kmalu bodo vsi okuženi. V enem domu v Šmarjah je več okuženih bolnikov kot v UKC Maribor. Kaj se hecate??? Za une v bolnici MAribor se skrbi z vsemi sredstvi, respiratorji, ekipami, v domu pa par negovalk z rokavicami za solato in masko iz plenic skrbi za vse te bolnike? Kdo je tukaj zmešan?

sem že tisočkrat napisala,da se bojim umiranja,ne smeti,in grozljivo,da človeku ne pomagajo dostojno umreti,vem pa to,da enkrat vsi umiramo,upam,da se odgovorni zamislijo.

Če mislite , da so okuženi samo v teh domovih, se hudo motite. Je en kup privat domov, katerih lastniki bi naredili vse, da se ne razve. Sistem pa ne deluje, ne samo v Šmarjah…..kje so vse tiste silne maske, s katerimi se hvalijo. Kadra je bilo že davno nazaj premalo…kako je in bo šele zdaj ???

Mask v domovih ni. So, če jih sešijemo sami, iz tetra plenic npr..
Opremo bomo dobili, upam, ko bomo pozitivni. Prej je ne potrebujemo.
Očitno.
Direktorji niso krivi, ampak prepuščeni svoji iznajdljivosti!

seveda so direktorji krivi,bedno mora bit fond ,zaloga za krizne čase,to bi jaz vse dala pred sodišče.

seveda so direktorji krivi,bedno mora bit fond ,zaloga za krizne čase,to bi jaz vse dala pred sodišče.
[/quote]
Ne, niso direktorji krivi.
Običajno mask v domovih sploh ne uporabljamo. Izjema so preveze obsežnih ran, delo pri stanovalcih z MRSA, pa še to ne vedno.
Maske uporabljamo takrat, kadar smo sami prehlajeni, da ne širimo okužb.
Mask, ki so potrebne za zaščito pred koronavirusi, pa v domovih ne uporabljamo. Nismo jih nikoli potrebovali in jih seveda nismo imeli na zalogi. Tudi navadnih ne na zalogi za potrebe, kakršne so danes.
Če je bila prej poraba 50 mask na 14 dni, jih 50 sedaj porabi 12 zaposlenih v 8-ih urah.
Torej nikakor ni možno imeti zaloge.
Kako naj bi te razmere predvideli sploh?
Glede raskužil. Imeli smo dovolj razkužil za prejšnje potrebe in zalogo za praktično 2 meseca.
Toda naenkrat se je ustavila dobava, poraba pa nenormalno povečala. Mesečna poraba se je spremenila v tedensko. Torej bi morali za 3 mesece izrednih razmer, imeti vsaj 1- letno zalogo razkužil??
To ni izvedljivo.
Žal pa tudi država ni imela rezerv in je le-te pobrala od zalog trgovcev s sanitetnim materialom.
Sploh pa je bilo v samem začetku rečeno, da bodo vsi morebitno okuženi stanovalci takoj odšli v bolnišnice. Takoj. Sedaj so stvari seveda popolnoma drugačne.
Kisik?
Domovi imamo kisik za recimo 1 ali kvečjemu 2 stanovalca na 100. Za nujne primere in nikakor za dolgotrajno zdravljenje.
Poleg tega lahko odredi aplikacijo kisika samo on izključno zdravnik. Če ga v domu ni ( popoldan, vikendi in kdaj dopoldan), je potrebno klicati urgentno službo.
Dobiti zdravnika na telefon.
Pa še bi lahko naštevali.

Ja, pa nosijo tudi direktorji krivdo. Če sem jaz kot laik vedela, da bo sranje s koronavirusom, bi moral tudi en direktor. Je plačan tudi zato, da spremlja dogajanje v svetu. Še preden je bil virus odkrit v Italiji, se je lahko predvidevalo, da se bo razširilo. Sploh pa, ko so začeli v Italiji obokevat.
Če zna direktor samo čakat na ukaze, si plače enostavno ne zasluži. In kolikor vem, so imeli tile direktorji domov upokojencev najvišje plače.

OK, kaj pa potem porečeš na cvetke od NIJZ in raznih ministrstev?
Pa ignoranca do pomanjkanja mask?

Pomanjkanje kadra in opreme v dso in zdravstvu. Aparat se je pa zascitil kot kočevski medvedi.

Za nivjz pa nimam besed. Enako kot za razne pisarne, oddelke in ostale mešalce megle, ki jim ni treba oddat letnega poročila o delu. Pri tem virusu se je izkazalo, da so sami sebi namen.

OK, kaj pa potem porečeš na cvetke od NIJZ in raznih ministrstev?
Pa ignoranca do pomanjkanja mask?
[/quote]

O Nijz sem se že izrazila v drugih temah, imam jih za polno odgovorne in mislim, da so naredili katastrofalne napake.

Džizkrajst. Ko se je začelo v Italiji, opreme ni bilo mogoče dobiti nikjer več na svetu, razen v minimalnih količinah. Pa že bistveno prej, ker je bil ustavljen promet iz Kitajske. Človek bi moral biti dobesedno jasnovidec, da bi naročil pol leta prej.

Če bi vsi direktorji vseh domov za starejše, še zdravstvenih domov, bolnišnic, predčasno, torej januarja ocenili možno porabo zaščitne opreme, bi jo morda, morda naročili! Ampak dvomim, ker je kar nekaj te opreme takšne, ki se v običajnih razmerah ne uporablja.
Koliko tyvec oblek se v Slo porabi na leto? In kakšne so potrebe sedaj?
Sploh ni izvedljivo, da bi vse zdravstvene in sploh socialno-varstvene ustanove to imele na zalogi.
Če pa že bi vsi direktorji to predvideli in naročili, bi do pomanjkanja vseeno prišlo. Ker takšnih količin ni bilo!
Za nekoga zmanjka!
Ali pa, predpostavljam, bi edino Slo v Evropi imela vsega dovolj in drugi ne?
Bi pa res zelo prišle prav maske poslane na Kitajsko!
To je bilo nespametno dejanje in posledica nezmožnosti predvidevanja 2 tedna vnaprej!
Ampak žal nas tudi tiste maske ne bi rešile!
Če bi vsi tako dobro predvideli nastajajočo situacijo, bi morali že lani usmeriti vso energijo v lastno proizvodnjo sedaj tako potrebnega materiala.

Je pa res, da kakšna nespametna poteza tu in tam že tako slabo situacijo, situacijo samo poslabša!
Prikrivanje podatkov!
Umirjanje panike na način, ki ni primeren!
Zavajanje!
Kot je zavajanje prebivalstva, da umivanje rok zadostuje!
In se šele sedaj po medijih obvešča, kako pomembno je razkuževanje artiklov, embalaže, ki jo prinesemo iz trgovine, dobimo po spletnem nakupu!
Tisti zadnji konec tedna, ko so bile šole še odprte, sploh četrtek, petek in sobota, bi bila ta navodila nujna potrebna! Pa nihče niti črhnil ni nič o tem!
Takrat je bilo ogromno ljudi v trgovinah, ogromno neočiščenih izdelkov je prispelo v gospodinjstva!
In če bi že takrat VSI uporabljali maske, bi bilo manj prenosa okužb!
Ne da navadne kirurške maske tako ščitijo, ampak vsaj delno preprečijo nekontrolirano trosenje virusa pri kužnih, ki tega ne vedo.
Narobe je tudi, da ni bilo nobenih ukrepov za tiste, ki so se iz zimskih počitnic vračali iz tujine. Navodilo je bilo, naj gredo v službe, če so zdravi in se pač opazujejo!
In morda, ne bi bilo narobe, če bi se šola takoj po počitnicah začela z uporabo mask! In tudi v podjetjih, povsod!
Pa učenje higiene rok seveda, higiene kašlja in učenje pravilne uporabe mask!
Ampak takrat je bilo že kristalno jasno, da mask niti za bolnišnice ni dovolj!

Lastniki privat dsojev so bogatuni, ki morajo najprej odobrit finance direktorju posameznega doma, da lahko kaj nabavi. Sami vlečejo vse niti iz ozadja.Ko je kriza se poskrijejo ko zajci, novinarjem sploh niso dostopni….

Džizkrajst. Ko se je začelo v Italiji, opreme ni bilo mogoče dobiti nikjer več na svetu, razen v minimalnih količinah. Pa že bistveno prej, ker je bil ustavljen promet iz Kitajske. Človek bi moral biti dobesedno jasnovidec, da bi naročil pol leta prej.
[/quote]

Kaj naj ti rečem? Da sem še konec februarja naročila in dobila 10 l razkužila?
Mask pa res nisem naročila, ker sem škrtica in se mi je škoda zdelo 3 eur za FFP3 masko.
A jaz naročam zase in moje sorodnike. Če bi odgovarjala za 100 varovancev, bi seveda naročila tudi maske. Saj se nič od tega ne pokvari, raje naročiš več in na zalogo. Verjetno pa bi izbrala take maske za dolgotrajno uporabo, ne za enkratno uporabo, kot npr. Sundstroem (sedaj ni moč več naročiti) ali Climax, ki jo imajo skupaj s filtru še vedno pri nas

https://www.merkur.si/zascitna-gumena-maska-climax-polmaska-gumasta-dva-filtra/

Mask pa res nisem naročila, ker sem škrtica in se mi je škoda zdelo 3 eur za FFP3 masko.
A jaz naročam zase in moje sorodnike. Če bi odgovarjala za 100 varovancev, bi seveda naročila tudi maske. Saj se nič od tega ne pokvari, raje naročiš več in na zalogo. Verjetno pa bi izbrala take maske za dolgotrajno uporabo, ne za enkratno uporabo, kot npr. Sundstroem (sedaj ni moč več naročiti) ali Climax, ki jo imajo skupaj s filtru še vedno pri nas

[/quote]

Pa še to naj pripomnim, da ne gre le za nabavo zaščitne opreme. Predvsem bi morali preprečiti vnos. Torej karantena, prepoved obiskov, omejitev druženja ipd.
Sem že pisala tule gor, da se je v gospodarstvu precej striktno izvajalo karanteno za vse prihajajoče iz tujine (kolikor sem slišala na Primorskem koncu). Tudi operaterji elektrosistema so menda zdaj v izolaciji, za njihovo zaščito. Itd itd.

[/quote]10 litrov razkužila?
Si Zgrešila v ničli preveč?
Ga preprodajaš?

Ja, tudi jaz sem kupila v začetku februarja 10 l razkužila za površine, 8 l za roke in vsaj 30 pakiranj dezinfekcijskih robčkov.
Kupila sem maske. 350 navadnih, ker nas je 7 in tudi nekaj dvojk.
Te boljše sem do sedaj 1-krat uporabila za obisk trgovine in če bo treba, jih bom uporabila v službi. torej, ko bo kdo pozitiven.
Na dobiš od države se ni zanašati.

Ni čudno da je vsega zmanjkalo. Me zanima koliko imate kvasa?

Konzervirate doma material za katerega drugje prosijo. Sramota od človeštva in bojazni za vaše riti.

Konzervirate doma material za katerega drugje prosijo. Sramota od človeštva in bojazni za vaše riti.
[/quote]
Ampak oni niso egoisti. Egoist je tisti, ki nima maske. 🙂

Pa še to naj pripomnim, da ne gre le za nabavo zaščitne opreme. Predvsem bi morali preprečiti vnos. Torej karantena, prepoved obiskov, omejitev druženja ipd.
Sem že pisala tule gor, da se je v gospodarstvu precej striktno izvajalo karanteno za vse prihajajoče iz tujine (kolikor sem slišala na Primorskem koncu). Tudi operaterji elektrosistema so menda zdaj v izolaciji, za njihovo zaščito. Itd itd.
[/quote]10 litrov razkužila?
Si zgrešila v ničli preveč?
Ga preprodajaš, ko ga nekateri nujno potrebujejo?

New Report

Close