Dopust Albanija
Slaba infrastruktura, odsotnost vseh turističnih standardov, neobstoječe zdravstvo in visoke cene. Slaba osebna varnost (ropi, vlomi, nasilni gostinci, če se pritožiš nad ponudbo… Veliko smeti tako ob cestah kot v morju.
Pazi, ker imajo šipci speljano kanalizacijo tik ob obali, zato so med turisti pogoste zastrupitve. Strogo odsvetujem družinam z majhnimi otroki.
Albanija je bila poceni še prek korono, zdaj je enako draga kot Rvacka.
Priporočam še malo naprej do Jonskega morja v Grčiji ali regijo Pelion. Greste čez bivšo Jugoslavijo in prespite v Bitoli.
Regija Saranda je vlaška in grška regija kjer ni šiptarjev. Tam se poleti napopajo vsi Vlahi iz regije, posebej iz Severne M. Za Vlahe je Saranda enako kot za Slovence Istra.
Samo ne bit v centru Sarande, tam je najslabše, večina hotelov z zasebno plažo, do morja največkrat sploh ne prideš ali pa imaš zelo daleč. Mesto kot mesto. Meni je bilo tam najmanj všeč od cele Albanije, pa v Draču tudi.
Jaz bi šla prej nekam npr. Borsh, tam je bilo meni všeč. Ne vem pa če bi zdržala en teden tam na morju.
Jaz sem bila na roadtripu po celi Albaniji, meni je bilo super. Ljudje prijazni, hrana dobra in poceni, prenočišča poceni, najlepše mi je bilo v hribih in notranjosti. Ene plaže so kot da si na karibih, res lepo.
Benz je pa drag. Že dve leti nazaj je bil cca 2 eur na liter. Avto smo najeli dol, da greš iz slovenije je le malo dolga razen če greš še na oglede ob poti.
ne priporočam, 21.06.2025 ob 20:49
Slaba infrastruktura, odsotnost vseh turističnih standardov, neobstoječe zdravstvo in visoke cene. Slaba osebna varnost (ropi, vlomi, nasilni gostinci, če se pritožiš nad ponudbo… Veliko smeti tako ob cestah kot v morju.
Pazi, ker imajo šipci speljano kanalizacijo tik ob obali, zato so med turisti pogoste zastrupitve. Strogo odsvetujem družinam z majhnimi otroki.
Albanija je bila poceni še prek korono, zdaj je enako draga kot Rvacka.
Priporočam še malo naprej do Jonskega morja v Grčiji ali regijo Pelion. Greste čez bivšo Jugoslavijo in prespite v Bitoli.
Regija Saranda je vlaška in grška regija kjer ni šiptarjev. Tam se poleti napopajo vsi Vlahi iz regije, posebej iz Severne M. Za Vlahe je Saranda enako kot za Slovence Istra.
Smeti je res veliko… ampak da bi bili kakšni vlomi, ropi ipd pa v 14 dneh doli nismo imeli nobene take izkušnje. Normalno da paziš na svoje stvari ampak ljudje so ful prijazni in srčni. Pomagajo kjer le morejo, pa zivijo zelo skromno.
Moja izkušnja; sami smo šli pred dvema letoma z avtodomom iz smeri Prokletije (Črna Gora) do Skadarja in naprej na obalo. Izjemna izkušnja; varno, ceste lepe, zelo urejene, promet poteka odlično, z lokalnimi posebnostmi. Skadar je krasno mesto, ljudje odprti, prijazni. Vsega dovolj. V kampu na obali jadranskega je bilo zanimivo in poceni; na plaži so bili divani kot prostor, morje 200 metrov voda do kolen, nato se poglobi. Lastniki gostoljubni….
Ljudje povsem drugačni od albancev na Kosovem, odprti, prijazni, pogovorljivi. Dežela je čudovita, še vedno polna bunkerjev (vsaka hiša je morala imeti bunker).
Šipci se delijo na Toske in Gege. Med njimi so velike kulturološke, jezikovne in socialne razlike. Med seboj se ne marajo.
Toske so na jugu Albanije, Gege pa na severu. Šipci na Kosovu in Metohiji so najbolj podivjana in krvoločna sorta, tisti iz Severne Mak. pa so Toske in so bolj miroljubni.
V Albaniji je vsaj 20% Vlahov, ki prikrivajo svojo etnično pripadnost. Vlahi so dejanski gospodarji in upravitelji Albanije. Vlahi so Enver Hodža, Ahmet Zog. Ilir Meta, Edi Rama, Beriša…
Enako je v Severni Mak.: Zaev, Gruevski, Gligorov, direktorji najboljših podjetij, finančni in pravni sektor…
Glavne ceste po Albaniji so dobre, saj so jih trasirali Italijani, stranske ceste so pa Bog vam pomagaj.
bili smo lani, ker so vsi tako nabijali, kako je hrvaška draga itd…. opevali albanijo. Dol pa ja pocen hotel, sam to pomen mal dnarja, mal muske. Če hošeš kvaliteto moraš vseen več plačat in si pol na istem, kot bi šel na hr. S tem, da se v to albanijo cjaziš dolgo in ceste zanič, albanci prtegnen narod, sploh niso prjazni, čeprav jim keš prneseš te grdo gledajo, al pa imajo pač take face oz. izraze na obrazih že od rojstva. Čistoča hotela, na psu, sm sama spucala, da sem se sploh upala stušerat in usest na wc. Hrana in pijača v lokalu ista cena kot na hr. plaže umazane, polno svinjarije, nič ne čistijo za folkom in ne urejajo plaž. Če nekdo odvrže pločevinko, je drugi dan še zmer tam. bolano. Moti me to, da ni nikogar ki bi urejal in čistil plaže. Ker eni folk je itak bolan u glavo in pušča smeti kar na plaži, namest da bi pospravil za sabo…. Never again.
Sicer pa je v Albaniji veliko nezadovoljstvo z dejanji Edija Rame, ki spodbuja dva škodljiva projekta, v katerih je zainteresiran Judež Jared Kushner, zet Donalda Trumpa. Gre za dva otoka, eden od njiju je Sazan s površino 4,7 km2, ki je bil v času Enverja Hođe vojaška baza in je bil nedostopen javnosti, drugi pa je na otoku Zvernec, ki se nahaja bolj proti Jonskemu morju. Je zaščiten ekosistem in si deli narodni morski park Karaburun – Sazan, kot eno največjih zaščitenih morskih območij v Sredozemlju. Na območju otoka Zvernec, znanega po svoji biotski raznovrstnosti, kjer živi veliko zaščitenih vrst, kot so glavate karete, flamingi, pelikani itd., namerava Kushner tam zgraditi več letovišč s približno 10.000 hotelskimi sobami in vilami. Od teh projektov imajo koristi vlagatelji z Bližnjega vzhoda in lahko si predstavljamo, kdo so. In kdo drug kot bogati Judje, sionistične usmeritve. Albansko ljudstvo bi izgubilo dragocene vire, s katerimi bi si bogati oderuhi polnili žepe. Ena zelo žalostna zgodba, ki jih je bilo preveč. Kljub temu pa odpor albanskih državljanov do tega škodljivega projekta za nacionalne interese Albanije počasi narašča. Kdor želi izvedeti več, naj samo poišče na Googlu – Jared Kushner gradi v Albaniji.
toske in gege, 24.06.2025 ob 13:17
Šipci se delijo na Toske in Gege. Med njimi so velike kulturološke, jezikovne in socialne razlike. Med seboj se ne marajo.
Toske so na jugu Albanije, Gege pa na severu. Šipci na Kosovu in Metohiji so najbolj podivjana in krvoločna sorta, tisti iz Severne Mak. pa so Toske in so bolj miroljubni.
V Albaniji je vsaj 20% Vlahov, ki prikrivajo svojo etnično pripadnost. Vlahi so dejanski gospodarji in upravitelji Albanije. Vlahi so Enver Hodža, Ahmet Zog. Ilir Meta, Edi Rama, Beriša…
Enako je v Severni Mak.: Zaev, Gruevski, Gligorov, direktorji najboljših podjetij, finančni in pravni sektor…
Glavne ceste po Albaniji so dobre, saj so jih trasirali Italijani, stranske ceste so pa Bog vam pomagaj.
Tebi pa stvari niso glih jasne. Zaev, Gligorov, to so pravoslavni Makedonci, nimajo nobene zveze s šiptarji.
Enver Hodža in ostali, ki si jih naštel so bili muslimani, nobene zveze z Vlahi. Vlahi so pravoslavci. Vlaška je pokrajina v Romuniji.
V Albaniji sicer živijo katoličani, pravoslavci in muslimani.
Anonimno 1752, 23.06.2025 ob 13:51
Moja izkušnja; sami smo šli pred dvema letoma z avtodomom iz smeri Prokletije (Črna Gora) do Skadarja in naprej na obalo. Izjemna izkušnja; varno, ceste lepe, zelo urejene, promet poteka odlično, z lokalnimi posebnostmi. Skadar je krasno mesto, ljudje odprti, prijazni. Vsega dovolj. V kampu na obali jadranskega je bilo zanimivo in poceni; na plaži so bili divani kot prostor, morje 200 metrov voda do kolen, nato se poglobi. Lastniki gostoljubni….
Ljudje povsem drugačni od albancev na Kosovem, odprti, prijazni, pogovorljivi. Dežela je čudovita, še vedno polna bunkerjev (vsaka hiša je morala imeti bunker).
ali mi lahko opišeš pot, ki ste jo prevozili z avtodomom. Midva sva bila pred leti preko Srbije, Makedonije, do Gjirokastra in potem po obali nazaj do Drača in na Skadarsko jezero, potem pa še Č. Gora in preko Bosne domov. Bilo je prelepo in bi ponovili ampak po kaki drugi ruti
Ljubljana – Hrvaška, Lonjsko polje Čigoć (vas štorkelj) – Šabac – Srbija Zlatibor – Črna gora Prokletije (čudovito) – Albanija Skadar – Velipolje – preko Črne gore nazaj, kar je 11 urna katastrofa – Hrvaška Molunat – Bosna Mostar – Jablaničko Jezero – Titov Bunker – Zadar – domov. Vmes smo razpolovili pot, ki jo je načrtoval mož (še Sarajevo, neko vojaško letališče v Bosni….)
Srečno!