Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust in regres

Dopust in regres

Zanima me nekaj konkretnih vprašanj:

1. Ali mi za univerzitetno izobrazbo v službi poleg sedanjih 20 dni dopusta po zakonu še pripada kaj dopusta (koliko) ali je to volja delodajalca?
2. Kdaj dobiš dodatni dopust za delovno dobo in kako je to določeno?
3. Letni 10 dnevni dopust mi pripada. Ali lahko koristim v začetku leta letni dopust in ali lahko porabim cel dopust v prvi polovici leta, če ga potrebujem?
4. Ko pridobim pravico za letni dopust pridobim tudi za celoten regres. Kdaj pa pridobom pravico do letnega dopusta? Če delam več kot 6 mesecev ali če sem zaposlena za nedoločen čas ( že več let) ali od česa je to odvisno.
5. Če delam prvih 8 mesecev v letu mi pripada cel regres pri starem delodajalcu ali sorazmeren del pri starem in sorazmeren del pri novem delodajalcu?
6.Kdaj veljajo kolektivne pogodbe? Ali veljajo za vse delavce pri vseh d.o.o. in s.p. isto? Kako ugotovim v katero kolektivno pogodbo spadam? Je to odvisno od izobrazbe (ekonomska), od delovnega mesta ali od recimo glavne registrirane dejavnosti podjetja?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem. Če sem preveč zahtevna mi lahko napišete linke, kjer si lahko to preberem.

Lep pozdrav in uspešen forum

Tinka J.

Na večino vaših vprašanj boste lahko odgovorili, ko boste ugotovili, katera kolektivna pogodba velja za vas. To se ugotavlja glede na dejavnost, ki jo pretežno opravlja vaš delodajalec. Potem ta kolektivna pogodba velja za vse delavce, ki so zaposleni pri tem delodajalcu, ne glede na njihovo izobrazbo ali delovno mesto. Vse o dodatnih dneh letnega dopusta boste tako izvedel iz “svoje” kolektivne pogodbe, saj zakon o tem ne govori (razen redkih določb – dodatni dnevi za starejše delavce, invalide, starše).

O pridobitvi pravice do letnega dopusta pa zakon govori v svojem 161. členu: pravico do celotnega LD delavec pridobi, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od 6 mesecev, ne glede na to, ali gre za polni ali krajši delovni čas in ne glede na to, ali ste zaposleni za določen ali nedoločen čas. Kdaj boste koristili LD je stvar dogovora med vami in delodajalcem. Samo en dan ga lahko koristite takrat, ko sami želite, ostalo se morate dogovoriti.

In še glede regresa: po šestih mesecih nepretrganega delovnega razmerja pridobite pravico do celotnega LD in s tem pravico do celotnega regresa. Izplačan mora biti najkasneje do 1. julija tekočega leta.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close