Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Dopust po porodniškem dopustu in regres

Dopust po porodniškem dopustu in regres

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo na to vprašanje odprtih že nekaj tem, pa vendar….

Z aprilom 2015 sem nastopila s porodniškim dopustom, pred tem sem bila 3 mesece na bolniški. Zaposlena sem za nedoločen čas, vendar nameravam zaradi nove zaposlitve prekiniti delovno razmerje, v času odpovednega roka, bi izkoristila še dopust, ki mi je ostal. V tem času pred bolniško sem lahko pokoristila samo 3 dni dopusta, ostalo mi ga je še 17 dni iz leta 2015. Ali v tem primeru tudi velja, da mi 10 dni propade, ker ga nisem mogla izkoristiti in mi tako samo ostane 7 dni lanskega dopusta?

KAko pa je z regresom? Odpoved bom v zdajšni službi dala sredino aprila, pokoristim še dopust in potem začnem z delom v novem podjetju. JE zdajšni delodajalec dolžan plačai regres za 4 ali 5 mesecev? Preostalo pa nov delodajalec, če prav razumem zakon?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Pozdravljena,

pripada vam sorazmerni del regresa.

ZDR-1 v 4. pravi, da imate pravico do izrabe celotnega letnega dopusta, ki ga niste izrabili v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta, če ste bili odsotni zaradi porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka. Dopust imate pravico izkoristiti do 31. decembra naslednjega leta.

Lep pozdrav,

Sabina

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav

Še eno vprašanje.

Trenutno sem še na porodniški, odpovedni rok v zdajšni službi imam 30 dni, ostalo mi je 17 dni dopusta. Ali je treba odpoved dati par dni preden poteče porodniška, ali se jo lahko da npr. 1 mesec prej, z datumom pričetka odpovedi ko se mi izteče porodniška, torej 1 mesec prej, pa da potem sporazumno prekinemo prej kot v 30 dneh, saj se mi z dopustom ne izide za 3 dni, katere pa res nebi rada oddelala, saj ne želim več stopiti v to podjetje.
(Porodniška se mi konča 18.4. 19.4. bi mogla biti na delu, vendar bi delodajalcu izročila odpoved v marcu, z datumom 19.4. Je to možno , ali začne odpovedni rok teči že z naslednjim dnem? )

Upam da nisem preveč zakomplicirano napisala 🙂

Hvala za odgovor

Pozdravljena BarbsH,

to pa ne vem…kaj pa piše v pogodbi glede odpovedi. Po domače razumem ->daš odpoved, odpovedni rok prične teči, recimo 30 dni…v tem času se pokoristi dopust…Če je potrebno delati še 2,3 dni, pa ne bi želela več vstopiti v podjetje….potem se je potrebno nekako pogoditi glede tega. Ali finančno, ali kako drugače…

Če nisem odgovorila, mi prosim sporočite, bova reševali naprej.

Lep pozdrav, Sabina

Mislim da tistih par dni nebi smel biti problem, napišemo, da se zaključi zaposlitev z določenim datumom, seveda s soglasjem delodajalca.

Bolj me zanima to, kaj pomeni če bi dala odpoved že prej, preden se mi zaključi porodniška, ker nebi rada zaključila s slabimi odnosi in bi bila rada fer ter jim dala čas, da z zdajšno menjavo podaljšajo oz. najdejo koga drugega namesto mene.
Kot sem napisala: Porodniška se mi konča 18.4. 19.4. bi mogla biti na delu, vendar bi delodajalcu izročila odpoved v marcu, z datumom pričetka odpovednega roka 19.4. Je to možno , ali začne odpovedni rok teči že z naslednjim dnem, ko dam odpoved (tj. v marcu)?

Hvala še enkrat za pomoč.

lp

Pozdravljena,

Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi, kar pomeni.
Če želite da je datum pričetka odpovednega roka 19.4. morate delodajalcu vročiti odpoved 18.4. (sem razumela, da želite, da se delovno razmerje prekine 19.4., torej morate delodajalcu vročiti odpoved že marca).

Lp, Sabina

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo na to vprašanje odprtih že nekaj tem ampak na mojo nisem našla točnega odgovora…
In sicer je moja zgodba taka!

Zaposlena sem v javnem sektorju.
23.6.2015 sem začela z bolniško zaradi nosečnosti. Stari letni dopust iz l.2014 sem izkoristila pred nastopom bolniške. Pred nastopom porodniške pa novega dopusta nisem izkoristila nič saj mi v službi niso pravočasno svetovali, da bi ga baje naj izkoristila vsaj nekaj dni. Pred nastopom porodniške pa je bilo že prepozno oz. nisem hotela biti nesramna do kolegice katera me je začela nadomeščati že v času bolniške in nato naprej v času porodniške saj bi potem ona ostala brez službe. Tako, mi je ostal cel dopust iz leta 2015.

Porodniško sem nastopila z 3.2.2016. Zanima me ali sem v tem primeru upravičena do regresa v letu 2016?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo na to vprašanje odprtih že nekaj tem ampak na mojo nisem našla točnega odgovora…
In sicer je moja zgodba taka!

Zaposlena sem v javnem sektorju.
23.6.2015 sem začela z bolniško zaradi nosečnosti. Stari letni dopust iz l.2014 sem izkoristila pred nastopom bolniške. Pred nastopom porodniške pa novega dopusta nisem izkoristila nič saj mi v službi niso pravočasno svetovali, da bi ga baje naj izkoristila vsaj nekaj dni. Pred nastopom porodniške pa je bilo že prepozno oz. nisem hotela biti nesramna do kolegice katera me je začela nadomeščati že v času bolniške in nato naprej v času porodniške saj bi potem ona ostala brez službe. Tako, mi je ostal cel dopust iz leta 2015.

Porodniško sem nastopila z 3.2.2016. Zanima me ali sem v tem primeru upravičena do regresa v letu 2016?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Regres je vezan na delovno razmerje in ne na dejansko prisotnost, torej bolniska, porodniska … ni pomembna, pomembno je samo, da ste bili v delovnem razmerju.

Pozdravljena,

regres vam priprada v 2015, ravno tako v 2016.

Lep pozdrav,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close