Dopust po porodniški
Prosim, da mi svetujete, ali lahko v letu 2005 izkoristim ves dopust ali pa bom lahko dopust koristila šele med počitnicami l. 2006.
Porodniško nastopim 17. 11. 2004, delam v šolstvu, poučujem.
Spodaj je navodilo za ravnatelje s strani ministrstva, kako ga razumeti?
KORIŠČENJE LETNEGA DOPUSTA OB VRNITVI NA DELO PO PORODNIŠKEM DOPUSTU IN DOPUSTU ZA NEGO IN VARSTVO OTROKA ALI OB VRNITVI PO DALJŠI BOLNIŠKI ODSOTNOSTI
Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS št. 12/96, 23/96, 22/2000 in 64/2001) je glede na specifičnost področja vzgoje in izobraževanja rok možnosti izrabe letnega dopusta določil nekoliko drugače, kot ga določa Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS št. 14/90, 5/91 in 71/93 in 2/94), ki v drugem odstavku 125. člena določa, da lahko strokovni delavec v javni šoli porabi letni dopust v času, ki ga določi minister s šolskim koledarjem, vendar najdlje do konca šolskega leta v naslednjem letu. Iz tega izhaja, da je na področju vzgoje in izobraževanja poraba letnega dopusta možna ne le do 30. junija, temveč do 31. avgusta naslednjega leta.
Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS št. 52/94, 49/95, 34/96, 45/96, 51/98, 28/99, 39/00 in 56/01, v nadaljevanju: kolektivna pogodba) v 45. členu določa, da delavci, zaposleni v vzgojno izobraževalnih zavodih praviloma izrabijo večino letnega dopusta v času šolskih počitnic, s tem, da ima delavec v skladu z 48. členom kolektivne pogodbe pravico izrabiti le dva dni dopusta na tiste dneve, ki ju določi sam, pri čemer mora o tem obvestiti zavod tri delovne dni pred izrabo in obeh dnevov ne more koristiti v istem tednu.
Upoštevati pa je potrebno tudi določila Pravilnika o šolskem koledarju (Uradni list RS št. 44/01), ki določa, da strokovni delavci izrabijo letni dopust med jesenskimi, novoletnimi, zimskimi in prvomajskimi počitnicami, večino pa med poletnimi počitnicami.
Po zadnjem odstavku 31. člena Zakona o temeljnih pravicah iz delovnega razmerja (Uradni list RS 60/89 in 42/90), je letni dopust mogoče izkoristiti v dveh delih in delavec mora v prvem delu izkoristiti brez prekinitve najmanj 12 delovnih dni, drugi del pa najpozneje do 30 junija naslednjega leta (po ZOFVI najkasneje do 31.8. naslednjega leta). To določilo je potrebno pri koriščenju letnega dopusta ob vrnitvi na delo po porodniškem dopusti in dopustu za nego in varstvo otroka ali ob vrnitvi po daljši bolniški odsotnosti tudi upoštevati.
Izraba letnega dopusta poteka v skladu z interesi in potrebami delovnega procesa in šele nato se upoštevajo želje delavcev. To pomeni, da se morata šola in delavka/delavec v vsakem primeru o izrabi letnega dopusta predhodno dogovoriti oziroma sporazumeti, upoštevaje vso navedeno normativno ureditev tega področja. Ob tem je potrebno poudariti, da je osnovni namen letnega dopusta obnova psihofizičnih in delovnih sposobnosti delavke/delavca zaradi delovnih obremenitev.
V kolikor delavka/delavec ne izrabi letnega dopusta v roku, ki ga določa zakon (do 31.8. v naslednjem koledarskem letu), iz razloga odsotnosti z dela zaradi bolezni ali porodniškega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka, torej zaradi razlogov na svoji strani, ne bo mogla/mogel uveljavljati pravice do koriščenja preostalega letnega dopusta in bo njegova dejanska izraba onemogočena, oziroma v takem primeru preostanek dopusta zapade.
Prav tako v takem primeru tudi ni upravičena-upravičen do odškodnine iz naslova neizkoriščenega letnega dopusta, saj je odškodninska odgovornost podana takrat, kadar so po splošnih načelih civilnega prava podani vsi štirje predpogoji za odškodninsko odgovornost. To so nedopustno ravnanje in krivda na strani delodajalca, škoda na strani delavca in vzročna zveza med nedopustnim ravnanjem in škodo.
Iz navedenega izhaja, da je pri izrabi letnega dopusta neposredno po zaključenem bolniškem staležu ali porodniškem dopustu in dopustu za nego in varstvo otroka potrebno upoštevati vso zgoraj navedeno zakonsko in podzakonsko ureditev.
Najprej bi rada poudarila, da je navedno navodilo zastarelo, saj omenja stari Zakon o temeljnih pravicah iz delovnega razmerja, ki ne velja več (od 1.1.2003). Razumeti ga je tako, da je dejavnost vzgoje in izobraževanja pač specifična, zato naj bi (zaradi trajanja šolskega leta) delavci v tej dejavnosti svoj dopust koristili predvsem med počitnicami.
Smisel tega pa jaz razumem v tem, da gre npr. učiteljica sredi šolskega leta težko na dopust, ker je sredi razlage snovi, ima svoj način dela, razred je “njen”, potem bi jo pa moral nekdo recimo za tri ali štiri tedne nadomestiti. To je po mojem edini smiseln razlog za deloma drugačno ureditev koriščenja dopusta v šolstvu. V primeru koriščenja dopusta po končanem starševskem dopustu pa ta razlog odpade, saj je bila delavka itak že odsotna eno leto in jo je moral nekdo nadomestiti in ta nekdo naj jo pač nadomešča še za čas koriščenja dopusta, potem se pa delavka pač vrne na delo. Moje mnenje je torej, da se je v takem primeru najbolje dogovoriti z delodajalcem in pri tem poudariti ta argument.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni!
Zanima me kako je z dopustom po porodniški,porodniško sem nastopila 8.11.2007 in sem izrabila cev dopust.Za leto 2008 ti pa pripada nov
kakor vem,meni ga pa vzamejo kar 10 dni na podlagi česa če nemoraš
delat če si na porodniški.Službo pa nastopim 8.12.2008
Torej; sem približno v isti situaciji (terminsko) in sem prav danes izvedela, da sem upravičena do celotnega dopusta. Čakam le še na velikodušno odobritev šefice.
Lp!
Pozdravljeni! Zaposlena sem za nedoločen čas, delam pa na delovnem mestu, ki ga je potrebno pokrivati 17-18 ur. Ena izmena je dopoldan, druga pa popoldan oz.ponoči, saj traja popoldanska izmena do 1 ali 2 ure ponoči. Vsak dan se tako izmenjujeva 2 delavca. Če bi sedaj po porodniški želela koristiti skrajšan delovnik, bi moral delodajalec zaradi teh par ur, ki bi jih jaz manj oddelala nekako z drugim delavcem pokriti oz. zaposliti še enega delavca, saj na isti dan po zakonu lahko eden oddela samo 8 ur. Poleg tega še dojim in po zakonu v času dojenja naj ne bi delal ponoči (otroka dojim ob 8ih zvečer in ob 5-6ih zjutraj). Če bi želela izkoristiti vse te bonitete (skrajšan urnik npr. na 6-7 ur in ne delati ponoči, bi se pojavile zelo zelo velike težave pri sestavi urnika in me zato zanima, ali mi je delodajalec vseeno dolžan omogočiti koriščenje teh bonitet ali se lahko izgovarja na opisane težave? Upam, da sem bila dovolj jasna in najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
delam v šolstvu. Porodniško zaključim 21. 10. 2010 in po kolektivni pogodbi mi pripada 33 dni letnega dopusta. Ravnat. pravi, da dopusta ne bom mogla koristiti po porodniški (le med počitnicami).
Ima katera podobne izkušnje? Na koga se lahko obrnem po pomoč? Na Svizu nisem dobila pametnega odgovora.
Je možno, da mi odreče tudi 10 sklenjenih dni dopusta, ki naj bi ga koristila do konca koledarskega leta 2010? Pravi, da ta dopust lahko koristim med jesenskimi in novoletnimi počitnicami.
Je možno med poletnimi počitnicami prekiniti porodniško – da koristim dopust in da nadaljujem s porodniško po koriščenem letnem dopustu?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Neva
Pozdravljeni!
Sem mama na dopustu za nego in varstvo otroka in iščem novo zaposlitev, saj mi je tekom porodniške potekla pogodba za določen čas. Na vas se obračam z vprašanjem, ali lahko porabim dopust, ki mi je pirpadal, čeprav je pogodba že potekla.
Službo sem začela 9.9.2013 (pogobo podpisala za do 31.8.2014), porabila nekaj dni dopusta, nato 23.12.2013 šla na porodiško in januarja rodila ter domov dobila obvestilo o novih 21 dni dopusta. ZAnima me torej, kdaj lahko/ če lahko ta dopust porabim. Ali se dopust prenese iz ene službe v drugo? (nekje so mi zatrdili, da po novem ja in da ti ga lahko delodajalec celo izplača, če ga ne porabiš ….)
Zelo me jezi, če bo dopust propadel, saj mesec dni manj vrtca veliko stane pa še otrok je 1 mesec več zdrav. Na CSD so me pa kar poslali, da na hipotetična vprašanja ne bodo odgovoarjali in naj pokličem na šolo, kjer sem bila zaposlena.
Hvala vam za morebitno pomoč. Roza
Na CSD nimajo pojma o teh stvareh, potem pa pravijo, da ne bodo odgovarjali na hipotetično vprašanje, ki to niti ni. Raje naj rečejo, da pač to ne sodi v okvir njihovih pristojnosti.
V takšnem primeru nisi upravičena do odškodnine za letni dopust, saj delodajalec ni kriv, da nisi porabila dopusta. Seveda, tudi ti nisi kriva, vendar oni plačajo in oni niso krivi.
Dopust se iz podjetja v podjetje ne prenaša (razen izjem, ko pride do prenosa dela podjetja po 75. členu ZDR-1).
Če pa se letos zaposliš v drugem podjetju, ti pa pripada sorazmerni del dopusta za letos, tj. 1/12 za vsako poln mesec nove zaposlitve.
Forum je zaprt za komentiranje.