dopust pred porodniško
Pozdravljeni!
Tema je že velikokrat prežvečena in ogromno je o tem na forumu, vendar želim vprašati še vas, da si bom na jasnem.
ZDR pravi v 163.členu:
>> (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
Se pravi, če grem na porodniško konec marca, mi teh 10 dni itak propade, ker letos ne bom delala 6 mesecev? Ker ogromno ljudi pravi, celo na inšpektoratu za delo, da 10 dni letošnjega dopusta moraš porabiti pred nastopom porodniške, sicer ti propade. Kar ti ostane Ld pa pač naslednje leto do konca junija.
Je pa še en problem. Namreč, delodajalec mi noče odobriti dopusta zadnjih 14 dni pred por., da naj grem kar na bolniško. Ali to lahko stori? V tem primeru mi teh 10 dni dopusta itak propade. Spet ZDR, 163. člen:
>> Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
Upam, da sem napisala dovolj razumljivo, ker meni ni več čisto jasno, kako je s tem dopustom.
Najlepša hvala za odgovore!
V
Pozdravljeni,
to, da vam 10 dni dopusta v vsakem primeru propade, ne drži. Delavec namreč pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko izpolnil pogoj neprekinjenega delovnega razmerja v trajanju najmanj 6 mesecev, ne glede na to, ali je v tem času tudi dejansko opravljal delo ali pa je bil opravičeno odsoten z dela in ne glede na to, da nastopi v tekočem koledarskem letu pred potekom šestih mesecev starševski dopust.
Glede na to, da nastopite s porodniškim dopustom konec marca, so vam na voljo naslednje možnosti:
– pred nastopom odsotnosti izrabite celoten tekoči letni dopust;
– pred nastopom odsotnosti izrabite najmanj dva tedna letnega dopusta, v preostanku pa prenesete neizrabljen dopust v naslednje koledarsko leto;
– v kolikor pred odsotnostjo ne izrabite (vsaj dveh tednov) letnega dopusta, boste lahko prenesli v naslednje leto prav tako samo preostanek (celotni letni dopust, zmanjšan za dva tedna).
Delodajalec vam mora zagotoviti izrabo vsaj 2 tednov letnega dopusta pred nastopom porodniškega dopusta in mora delovni proces organizirati tako, da bo to svojo zakonsko obveznost tudi lahko izpolnil. Potrebe delovnega procesa ne morejo biti podlaga za odločitev delodajalca, da delavcu ne bi omogočil izrabe celotnega letnega dopusta. Najbolj bosa je pa izjava, da naj greste kar na bolniško, glede na to, da slednjo odreja osebni ali lečeči zdravnik iz upravičenih zdravstvenih razlogov.
LP
Pozdravljeni,
V letu 2010 sem bila celo leto na bolniškem oz. porodniškem dopustu, tako, da nisem bila v službi niti dneva. Na delovno mesto se vračam maja letos. Zanima me ali se mi lanski dopust (21 dni) prenese v celoti in ali jih lahko vse hkrati koristim pred vrnitvijo v službo. Nekje sem slišala, da bi mi naj 10 dni propadlo, ker nisem bila skozi lansko leto nič v službi.
Prosim za odgovor.
Hvala in lp.
Aleksandra
Pozdravljeni,
v skladu z 2. odstavkom 163. člena Zakona o delovnih razmerjih je delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
To pomeni, da če v letu v katerem ste nastopili porodniški dopust niste izkoristili vsaj 10 dni letnega dopusta, vam teh 10 dni propade in lahko v naslednjem letu izkoristite samo razliko do polnega dopusta (v vašem primeru 11 dni).
LP
Spoštovani,
tudi jaz bi se priključila tej temi. Zanima me koliko dopusta mi pripada, če za tekoče leto v mojem primeru 2012 pred nastopom porodniške ne morem porabiti 10 delovnih dni (glede na to, da bom nastopila porodniško cca 11.1.12 bom lahko koristila samo 7 delovnih dni) ter ali mi potemtakem med porodniško pripada regres in koliko?
– zaposlena za nedoločen čas več kot 10 let
– LD za 2011 bom izkoristila v celoti
– nastop porodniškega dopusta cca 11.01.12
Najlepša hvala za odgovor in lep dan,
S
Pozdravljeni,
pripada vam celoten regres.
Pozdravljeni ,
V bolniškem staležu sem od tretjega meseca nosečnosti. Zanima me ali lahko koristim deset dni letnega dopusta pred nastopom porodniškega dopusta. Zaposlena sem v zdravstvu – hospitalni odd, poln infektov, sevanja…. za nedoločen čas. 14 let. Izkoristila sem tri dni letnega dopusta ( v času nosečnosti ).
Delodajalec namreč zeloo komplicira s potrditvijo in izdajo letnega dopusta po bolniškem staležu, običajno ga ne izda in moraš priti delat vsaj za nekaj dni. Ali je to pravno upravičeno ??
Hvala za Vaš odgovor.
Pozdravljeni ,
V bolniškem staležu sem od tretjega meseca nosečnosti. Zanima me ali lahko koristim deset dni letnega dopusta pred nastopom porodniškega dopusta. Zaposlena sem v zdravstvu – hospitalni odd, poln infektov, sevanja…. za nedoločen čas. 14 let. Izkoristila sem tri dni letnega dopusta ( v času nosečnosti ).
Delodajalec namreč zeloo komplicira s potrditvijo in izdajo letnega dopusta po bolniškem staležu, običajno ga ne izda in moraš priti delat vsaj za nekaj dni. Ali je to pravno upravičeno ??
Hvala za Vaš odgovor.
Spoštovani,
V primeru prekinitve bolniškega staleža pred nastopom porodniške, delodajalec ni zavezan delavki odobriti izrabo letnega dopusta preko zakonsko določenega obsega (dva tedna v neprekinjenem trajanju), saj prekinitev bolniškega staleža pomeni, da je delavka zmožna za delo in lahko delodajalec zahteva, da ob prekinitvi bolniške prične z delom.
Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.