Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dopust v času bolniške

Dopust v času bolniške

Pozdravljeni.Zanima ne kako je z plačilom dopusta,ki ga ni bilo mogoče izkoristiti zaradi bolniške.Predlanski dop.so mi brisali,lanski se je prenesel v letošnje leto + letošnji dopust.Trenutno ga imam lanskega in letošnjega skupaj 72 dni.Glede na to,da ne bi rad,da mi izbrišejo še eno leto dopusta,ker še vsaj nekaj mesecev ne bom sposoben opravljati delo,me zanima kakšna je možnost,da mi le tega plačajo?Trdijo,da mi za lani lahko izplačajo samo sorazmerni delež,letošnji pa se prenese v 2019,pa ne zanima,če je to res,ker so me že z predlanskim tako dolgo vlekli,da je propadel?

Po ZDR-1 se z delodajalcem lahko dogovorite o denarnem nadomestilu za neizrabljen dopust le ob prenehanju delovnega razmerja. Ker pri vas ne gre za to, zaenkrat do denarnega nadomestila za dopust niste upravičeni. Če bi vam ga izplačali, to pomeni, da bi prejeli dvojno plačilo – nadomestilo plače (bolniška) in še plačilo za proste dni, kar je neupravičeno in seveda tudi nepravično.

Dopust, ki ni bil izrabljen v 2018, imate pravico izrabiti do 30.06.2019 (po ZDR-1).

OK.hvala za informacijo,res je,da ne bi bilo pravično,se strinjam.Ampak to je še en dokaz,da so pri nas zakoni skregani z zdravo pametjo,ker po tej logiki ne bi smel pripadati niti regres,ki pa ti pripada na podlagi pridobljenega dopusta,ki ga ne moreš izkotistiti,ali pa morda narobe razmišljam?

Regres je vezan na pravico do dopusta. Regres ni vezan na to ali dopust izrabite ali ne. V tem je razlika. Regres ti pripada na podlagi pridobljenega dopusta, ne na podlagi izrabljenega dopusta. ZDR-1 določa način izrabe letnega dopusta – to je, da lahko neizrabljen dopust izrabite do 30.06. naslednje leto. In hkrati, da je dogovor o denarnem nadomestilu za dopust neveljaven, razen ob prenehanju delovnega razmerja. Zdrava kmečka logika: če način izrabe ne bi bil določen, bi se neizrabljeni dnevi lahko prenašali v nedogled – najdlje do prenehanja delovnega razmerja (in takrat bi lahko bil izplačan – takrat bi npr vi., ki ste na bolniški, dobili tisto dvojno plačilo). Če bi bil dogovor o izplačilu dopusta dovoljen, bi delavci kalkulirali s tem in ne bi šli na dopust, ker bi raje imeli denar – to pa ni dobro, ker delavec potrebuje dopust, da se spočije. Ali pa bi to izkoriščali delodajalci, ki raje delavca vidijo na delu kot na dopustu…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close