Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dopust v Grčiji

Dopust v Grčiji

Letos načrtujemo dopust v Grčiji. Zanimajo me izkušnje tistih, ki ste tam že dopustovali. Bivanje v apartmaju, hotelu, polpenzion ali all inclusive. Šli bi z avtom v dveh delih, nekje na polovici poti bi prespali, nazaj mogoče s trajektom do Italije. Vse informacije in izkušnje dobrodošle.

Vedno letujem v Grčiji vsaj enkrat letno. Tja smo šli ali s trajektom ali z letalom.

Včasih imamo (samo) bivanje rezervirano vnaprej, včasih pa kar vpademo tja in v kakšni gostilni vprašamo za namestitev in ponavadi vedo, kam nas napotiti. Včasih nas pa kar oni nažicajo, če rabimo.

Na splošno se ne splača jemati namestitev s hrano (niti polpenzion, kaj šele all-inclusive). Potem si preveč vezan. Veliko bolje je pohajkovati naokrog in poizkušati enkrat tu drugič tam.

Včasih smo hodili v Grčijo tudi čisto za nosom. Vsaka dva dneva na drugo lokacijo, ponavadi na drug otok. Po vplutju trajekta so nas vedno pričakali in zvabili v namestitev. Prav nikoli nismo iskali.

V tem času so tudi v  Grčiji cene malo poskočile. Najbolj cenovno ugoden je vzhodni celinski del. Tam smo nazadnje plačevali za družinsko kosilo okrog 30-35€. Ali pa za belo ribo za dva okrog 25€. Družinski dvosobni apartma pa 70-80€. Ležalniki in senčniki na plaži brezplačno, ker jih imajo gostilne, ki tam strežejo pijačo.

Daleč najdražji zna biti pa otok Mikonos, za njim Santorini.

Jaz bi takoj šla v Grčijo na dopust, ampak samo na tak način

– prevoz do tja letalo,

– bivanje v samostojnem apartmaju/bungalovu/hiši (in ne v neki hiši z več apartmaji)

– nastanitev ob morju (direktno, max. 30 m)

– svoj košček obale/plaže (zato želim samostojni apartma) brez gneče

– rentacar ki bi ga najela na letališču za ta dva tedna in bi ga uporabljala do vrnitve na letališče

Če bi našla takšno nastanitev, bi šla takoj v Grčijo, ker pa vidim da so tam samo neka letovišča in hotelski kompleksi z bazeni in hrano iz hotelskih menz (za to imamo v Sloveniji terme), pa na žalost ne bom šla v Grčijo in ostala v J Dalmaciji.

S trajektom iz Trsta do Igumenitse. Vožnja traja kakih 28 ur. Je pa tako, da se je treba psihično pripravit, če greš tja poleti na vrhuncu sezone, ker gneča je velika, Grki so naveličani turistov in znajo biti zoprni, poslovalnice se odpirajo, kadar se uslužbencem zazdi, piše na vratih, da začnejo ob osmih, vrata se odprejo pa šele ob desetih in še potem se jim nič ne da … Turistični delavci te mimogrede ogoljufajo pri plačilu, če nisi pozoren …

Najbolje se je izogibati turističnih destinacij, sploh otokov, in potovati po notranjosti države, ki ni skomercializirana, tam je komunikacija z domačini precej boljša.

V Grčijo hodim že 25 let  veliko z avtodomom po otokih. Pojdi na dopust v Grčijo  preden začnejo Italjani svojega.   Če dobiš poceni letalski prevoz , pojdi v svoji režiji. Mogoče ne bo cenejše, bo pa veliko bolj kvalitetno, apartma z vsem udobjem.  Priporočam Rodos, vodi pred drugimi otoki.

Samo ne all inc, ker je hrana zunaj na ulicah preveč dobra

Celinski del: Lefkada ali okolica Volosa.

Otoki: Kreta ali Rodos.

Izogibaj se Olimpijske regije in Halkidijija. Preveč turistov, slabi standardi turistične ponudbe.

In pozorni bodite na goljufive Grke.

Sicer se še ne ve kakšna bo sezona. Lahko da bo tole v Ukrajini eskaliralo še na Moldavijo, Poljsko in še kje.

V Grčiji so me v 25 letih manjkrat nategnili, kot na Hrvaškem v enem letu.

Odgovor na objavo uporabnika
Par nasvetov, 12.03.2023 ob 21:05

V Grčiji so me v 25 letih manjkrat nategnili, kot na Hrvaškem v enem letu.

Mi hodimo na počitnice na Hr že veliko let. Tu in tam na kakšno potovanj. Tudi v Grčiji smo bili.

Ampak pravi dopust je za nas v Dalmaciji.

Ravno nocoj smo se po treh dneh vrnili iz Dalmacije.

Z možem se nameravava okoli 60. leta tja tudi preseliti za večino leta.

V Grčiji se ne splača najemati  nočitev z vkjučenimi obroki.

Prav tako je fino najeti avto. Ali še bolje štirikolesnik ali skuter.

V Grčiji me še niso prinesli okrog. Zgodilo se je sicer, da se je trgovec zmotil, ko mi je vračal drobiž. Jaz tega nisem opazil. Pa me je našel potem čez ene pol ure v bližini na pivu, se mi opravičil in vrnil ostanek. To je bilo v Laganasu na Zakintosu.

Sicer sem pa že letoval na vseh Jonskih otokih, na večini večjih Kikladov, na Kreti, na Rodosu, v Makedoniji, na Peloponezu, z jadrnico objadral Jonsko morje in Egejsko morje po manj znanih Kikladih (Kea, Serifos, Sifnos, Kitnos, …).

Trajekt iz Trsta že več let ne vozi. Najbližje je iz Benetk, le parkrat tedensko, najbolj redno iz Ancone (po 2 trajekta dvevno, včasih so vozili 3 dnevno). V davnih časih je iz Trsta vozil stari počasni (<20 vozlov hitro) trajekt res celo večnost. Zdaj vozijo iz Ancone hitri  trajekti (>30 vozlov) in prideš do Igomenice prek noči v približno 12 urah.

Na vse večje otoke letijo tudi nizkocenovci. Iz tukaj okolišnih letališč se tja povratno leti že od 50€ naprej.

Rentacar je možno dobiti že za 30€ (lani Makedonija v juliju) pa klasično do kakšnih 100€ v najbolj turističnih okoljih v visoki sezoni.

Če si zelo tišast, lahko dobiš apartma v taki bližini morja, če padeš z balkona, padeš kar v morje. Mi običajno jemljemo prvo vrsto do morja; 30-50m. Tudi gostiln je polno, ki imajo mize kar V morju ob plaži.

Če hočeš kampirati, kampov sicer ni toliko kot na Hrvaškem. Morda zato, ker za 30€ dobiš že čisto spodobno sobo, ki  sicer ni luksuzna in zraven morja. Kampi, ki pa so, klasično stanejo okrog 25€. Lahko prideš brez opreme, pa ti oni za  par evrov dajo že postavljen šotor, bungalov ali kontejnersko hišico. Če je bolj od  rok, te pa še s kombijem vozijo do bližnjega večjega središča/mesta, kadar se ti zapaše in tega praviloma ne zaračunavajo posebej. Po Grčiji je sicer zelo malo velikih hotelskih kompleksov. Večina nastanitev so manjši zasebni apartmaji. Večina sploh ne nudi nekih penzionov ali all inclusive ponudbe, saj imajo v peš okolici po 100 malih lokalov in restavracij. Vikend naselij tudi ni. Apartmaji imajo praviloma tudi kuhinje, pa si po mojem v zadnjih 30 letih tam sam nisem skuhal niti čaja ali kave.

Na splošno velja, da so bolj turistična središča dražja. Ampak Grki imajo res ogromno obale in v bolj levih koncih so stvari skoraj zastonj. Ali pa tudi so zastonj, saj tam mladina bivakira tudi kar po divjih plažah in jih nihče ne preganja (svobodni svet pač). Podobnih kotičkov kot je veleoglaševani Veli rat na Braču ima praktično vsak otok vsaj enega. Raznih “modrih špilj” je tudi zelo veliko. Izbiraš pa lahko tudi kotičke, ki jih Hrvaška sploh nima. Npr. vulkansko termalno vodo, vasi kjer do plaže najameš osla z goničem – tudi po zelo strmih poteh  🙂 ali pa žičnico do obale …

New Report

Close