Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev dopust za sobote

dopust za sobote

Kot vodja sem zaposlena v enoti, kjer moji delavci delajo tudi vsako drugo soboto. Zaradi tega imajo letno tudi dva dni dodatnega dopusta.

Sobotno delo v moji DE zahteva vedno enako število zaposlenih (izmenjaje polovica tima), kar pomeni, da če delavec potrebuje prosto soboto, mora le-to zamenjati s sodelavcem. Menjava sobote seveda končnega letnega števila njegovih delovnih sobot ne spremeni.

Kadrovska služba od mene zahteva, da delavcem dodatna dva dni dopusta (v osnovo dodana zaradi delovnih sobot) pišem na soboto, ko je sicer prost in dopust obračunam po urah – od ponedeljka do petka po 7h in v soboto po 5h.

Takšen način obračunavanja dopusta se mi zdi sporen, saj s tem delavec od dodatnega dopusta nima popolnoma ničesar. Svojo delovno soboto mora namreč še vedno oddelati pač takrat, ko jo “vrača” sodelavcu, jaz pa mu moram po navodilih kadrovsko pravne službe dopust vzeti na tisto soboto, ko je prost.

Dodatni dnevi dopusta so vendarle namenjeni regeneraciji in ne razumem, zakaj jih delavec ne sme koristiti med tednom – če mora na letni ravni število svojih delovnih sobot oddelati. Sama nimam delovnih sobot in zato tudi osnovo manjšo za dva dni, vendar sem, če dodatne dni dopusta svojih podrejenih obračunavam po zgoraj opisanih navodilih kadrovsko pravne službe, prosta popolnoma enako kot moji podrejeni. Oz. oni enako kot jaz, čeprav delajo vsako drugo soboto – oz. polovico letnega števila delovnih sobot. Kaj torej imajo od teh dveh dodatnih dni??

Zanima me tudi to, ali je obračunavanje 6 dni dopusta na 40h sploh pravilno?

Hvala za odgovor.

P.

Vaša kadrovska pojma nima, kako se obračunava dopust. Ker imate 6-dnevni delovni teden, bi vsakemu moralo pripadati 24 dni (= 4 tedni) letnega dopusta, kakor piše v ZDR-1 (159. člen). Potem so še dodatni dnevi, ki se k temu prištevajo: za vsakega otroka ipd. Dodatni delovni dnevi – glede na delovno dobo, pogoje dela ipd. – so določeni še s panožnimi kolektivnimi pogodbami.

Dopust se obračunava v dneh in ne urah! Tudi če je nekdo zaposlen za polovični delovni čas, mu pripadajo 4 tedni dopusta in ne zgolj 2.

159. člen ZDR-1
(pridobitev pravice in minimalno trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja.

(2) Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

(3) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.

(4) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close