Dosežene kazenske točke
Pozdravljeni,
imel bi vprašanje glede presega kazenskih točk, kar je tukaj kar pogosta tema pogovora :). V roku enega leta ali dveh sem si zaradi prehitre vožne nabral 9 ali 12 kazenskih točk. Včeraj sem pa ponoči zaradi nepametne odločitve, vožnje domov iz bližnjega lokala, pri kontroli napihal 0,46 se mi zdi. Sem takoj dobil položnico in dodatnih 16 kazenskih točk, kar precej precej presega dovoljenih 18.
Kot zdaj razumem je samo vprašanje časa da dobim po pošti sklep o prenehanju veljavnosto vozniškega dovoljenja. Če sem se pravilno pozanimal bom takrat imel možnost da oddam prošnjo za odlog prenehanja veljavnosti v.d. (pogojni odvzem) za kar pa rabim zdravniško dovoljenje. Zdaj bi me zanimalo kako dolgo veljajo ta zdravniška potrdila oz. ga lahko opravim še preden dobim domov sklep ali rabim sam sklep za naročilo na pregled ?
Imate še mogoče kakšne izkušnje ali sodišče upošteva skupni seštevek točk ali pač samo preseg meje. In ali mi tudi v dobro štejejo, da naprimer rabim avto za pot na študij, za prevoz otroka za kateraga tudi sam skrbim v dopoldanskem času, ter za kmetijsko dejavnost (razvoz pridelka). Ali mi tudi hkrati preneha veljato dovoljenje za traktor ali bi to bilo samo v primeru da bi dobil enkratno kazen z 18 točkami ?
V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam!!!
Pozdravljeni, pravilno ste se pozanimali. Ko boste dobili sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja (v.d.), lahko po pravnomočnosti vlagate predlog za t.i. pogojno obdržanje v.d. K predlogu je potrebno dodati izvirnik kontorlnega zdravniškega pregleda, ki ga lahko opravljate le v kraju bivanja oz. pri najbližnjem izvajalcu. Veljavnost pregleda določi zdravnik. Ponavadi pregledi veljajo 6 mes. do 1 leta, ni pa nujno lahko, več lahko manj. Na pregled se lahko naročite že prej mora pa biti opravljen po prejemu sklepa. Sodišče upošteva vse tehtne razloge zakaj potrebujete v.d. in kot ste navedli jih imate. Prenejhanje veljavnosti v.d. boste imeli za vse kategorije, ki ste jih imeli vpisane na dan, ko ste dosegli 18 kazenskih točk. Torej tudi za traktor bo v.d. prenehalo veljati. Lp
Najlepša hvala za odgovor!
Bi pa še dodal vprašanje če lahko. Če sodišče odobri “pogojno” potem ostanejo vse kategorije vozniškega dovoljenja ?
Pa še nekaj glede vedenja policista. Je mogoče možno kaj ukrepati glede policista, ki je zgleda neki lovec na plačilne naloge in pusti nekomu, ki ga je ustavil, nadaljevati vožnjo do doma, kljub začasno odvzetega v.d.-ja (24 ur) ? Nisem edini primer, ki je imel kontrolo v zelo ozkem lokalnem območju. Pač samo vprašam, drugače pa vsi vemo zakon je zakon pa tudi alkohol pa vožnja ne aodita skupaj.
Lep večer!!!