Dosmrtna služnost stanovanja
Spoštovani dragi monovci, drage monovke.
Na vas se obračam s sledečim vprašanjem.
Imamo stanovanje, ki je bilo prej najemniško, lastnik firma.
Notri sta bili dve stanovalki, mama ter njena hči. Moja starša sta se ločila in oče je spoznal hčer (starostna razlika med njima morda 5 let max), s katero sta se zaljubila in kasneje skupaj dvignila kredit za odkup tega stanovanja. Glede na očetove prihodke je on imel večji obrok na mesec.
Oče pa je žal preminil, kredit odplačujeva z mojim partnerjem, očetova nova partnerka (nista bila poročena), naj bi poplačala svoj del kredita. Ob smrti mojega očeta pa je zahtevala dosmrtno služnostno pravico v stanovanju od očetove matere, ki je ob smrti sina bila najverjetneje pod stresom in jo je z mojega vidika zmanipulirala v podpis te pravice.
Zanima me, ali obstaja kakšna rešitev te situacije, ki bi mi dovolila da to služnostno pravico nekako izničim, saj se z gospo sedaj ne da niti pogovoriti glede vsega že vrsto let.
Ciljam na to, da prevzame še en del preostalega kredita, ali pa da se izseli, saj mi ni več do plačevanja kredita. Lahko bi enostavno sicer prenehala odplačevanje in bi ga banka zasegla.
Svetujte mi, kaj lahko oz. ne morem.
S spoštovanjem,
Monovc
Pa saj, če sta živela skupaj in vzela skupaj kredit, ne glede, ali je v skupnosti pisan samo na enega, pade potem na tega, ki je v kuonosti skupaj živel. Torej, ženo, partnerko oz. partnerja. Ne štejem cisto dobro. Odkup, dosmrtna služnost, del kredita sedaj na vas ter stanovanje je še vedno vaše. Saj bi potem že prej potem morali dati tudi vi kakšno soglasje za opcijo v naslovu.
Saj tako je fer, a ni? Ona je prenesla lastništvo nate v zameno za bivanje? Ti bi jo pa ven vrgla, čeprav že leta plačuje kredit za to stanovanje? Ti bi pa samo od tega trenutka prevzela del njenega kredita? A si resna? Če se je hočeš znebit, ji izplačaj polovico stan0vanja, ki ji po tvojem očetu pripada, če sta ga kupila skupaj. Ob tem ni važno, koliko je kdo prispeval. Ženska vam je šla zelo na roko.
V zemljiško knjigo je vpisano, da sem lastnik jaz, ona pa ima služnost do smrti. Ona NI PRENESLA lastništva name, kredit plačujem že od očetove smrti, ona je plačala le del kredita, ki je bil njen. Jaz odplačujem kredit s strani očeta. Torej levji delež kredita je na meni že vse od smrti očeta. Če nam gre na roko, nam gre na roko toliko, da ne hodi niti na grob mojega pokojnega očeta, niti ne želi kontakta z nami, da se dogovorimo kaj in kako dalje. Takrat “ni imela” denarja niti za del venca.
Stanovanje, ker sta ga kupila skupaj, je bilo skupno.
Podedovala si lahko le del, ki ga je imel oče in za ta del prevzela tudi kredit.
Ker pa je bila v stiski, partner je umrl, ona z malo denarja, partnerjevo sorodstvo jo je ocitno ze takrat zaničevali in ni hotelo stikov z njo, niti ni vztrajala pri tem, da se deduje samo polovica stanovanja, ampak je pristala na to, da se nate prepise celotno stanovanje, tudi njen del (!!!), njej pa ostane dosmrtna pravica bivanja v tem stanovanju.
> Lahko bi enostavno sicer prenehala odplačevanje in bi ga banka zasegla.
Lahko bi ja, ampak banka bo storila še kaj drugega, preden bo zasegla stanovanje. V prvi vrsti zarubila tvojo plačo, v takem delu da vsak mesec dobi tisti obrok kredita. In tudi če v končni fazi stanovanje res zaseže ter ga proda na dražbi, bo za razliko še vedno terjala tebe z vsemi pravnimi sredstvi.
Brez izhoda, 26.03.2022 ob 20:03
V zemljiško knjigo je vpisano, da sem lastnik jaz, ona pa ima služnost do smrti. Ona NI PRENESLA lastništva name, kredit plačujem že od očetove smrti, ona je plačala le del kredita, ki je bil njen. Jaz odplačujem kredit s strani očeta. Torej levji delež kredita je na meni že vse od smrti očeta. Če nam gre na roko, nam gre na roko toliko, da ne hodi niti na grob mojega pokojnega očeta, niti ne želi kontakta z nami, da se dogovorimo kaj in kako dalje. Takrat “ni imela” denarja niti za del venca.
Kako ni prenesla lastništva nate? S tem, ko ni zahtevala polovice stanovanje, ga je prenesla! Kaj je bilo po očetovi smrti, je stvar dogovora, ampak stanovanje je kupil skupaj z ljubico, torej je bilo od obeh. Zakaj pa misliš, da je tvoja mama podpisala služnost? Ker je tako dobrega srca? Za bruhat, no, Podpisala je zato, da ste pojerbali celo stanovanje. Kaj tebi ni jasno, ženska? A te je kdo prosil, da odplačuješ kredit? Prodajte stanovanje, ljubico izplačajte in stvar rešena. Osnove ti niso jasne. Če sta oče in ljubica pridobila stanovanje v času zveze, je bilo od obeh!
V kolikor je v zemljiško knjigo zapisana dosmrtna služnost stanovanja si nimaš kaj. To pomeni kaj. Npr, jaz kupim stavbo v kateri je takšno stanovanje in oseba je v njem. Osebe ne morem izseliti, lahko jo izseli v primeri če ji kupim novo stanovanje in oseba se strinja in gre. Dosmrtna služnost je služnost, katera se težko izpodbija. Tudi problem je če je takšno stanovanje najemniško. Takšna stanovanja so imele firme v Jugoslaviji. Fabrike, pošte, obrati, kjer je dejansko bila oseba najemnik stanovanja in je imela vpisano v zemljiški knjigi dosmrtna služnost…Težko je osebo izseliti…
Lastnica, 20.04.2025 ob 18:45
Če morda tole bere kdo, ki ve odgovor na sledeče vprašanje: ali lahko oseba, ki ima dosmrtno služnost na nepremičnini, v to nepremično “vseli” hišnega ljubljenčka (mačko, psa …), brez dovoljenja lastnika?
Seveda lahko, celo ljubimca lahko vseli, razen če je kdo njeno služnost prav posebej glede tega omejil.
Hišne ljubljenčke in rože pa brez pardona.
Meni pa ni jasno, kako je lahko tvoja mama podpisala dosmrtno služnost na očetovo partnerko, če si lastnica ti? To je vse skupaj malo zbrkano. Tudi ti ni bilo treba sprejeti dediščine. A si vedela, da ima ona dosmrtno služnostno pravico, ko si sprejela stanovanje?
Imaš tri možnosti. Posvet z odvetnikom, prodajo stanovanja, razdelitev denarja in da se njej kupi drugo stanovanje, kar se mora strinjat ali pa odplačaš kredit in bo stanovanje za tvoje potomce, če jih imaš.
Anonimno 9199, 20.04.2025 ob 19:58
Meni pa ni jasno, kako je lahko tvoja mama podpisala dosmrtno služnost na očetovo partnerko, če si lastnica ti? To je vse skupaj malo zbrkano. Tudi ti ni bilo treba sprejeti dediščine. A si vedela, da ima ona dosmrtno služnostno pravico, ko si sprejela stanovanje?
Imaš tri možnosti. Posvet z odvetnikom, prodajo stanovanja, razdelitev denarja in da se njej kupi drugo stanovanje, kar se mora strinjat ali pa odplačaš kredit in bo stanovanje za tvoje potomce, če jih imaš.
Moje vprašanje je samo eno. Ostalo so pisali drugi….