Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Dostojevski

Dostojevski

Ste brali kaj od dostojevskega? Meni je najbolj všeč Zločin in kazen ter Idiot. Kaj pa vam?

Tudi meni Zločin in kazen, Idiot pa me še čaka!
(ha, ha, malo za hec: enkrat so nekje rekli, da je D. napisal avtobiografski roman Idiot! :-))

Saj ni niti toliko hec: resnično je bil epileptičen!

Bratje Karamazovi – nimam besed. Genialno.Ena najlepših knjig kar jih je.

No, ja, ampak epilepsija še ni idiotizem! :-))
(za idiota šteje v psihiatriji oseba, ki ima IQ 30 ali manj, kar pa za epileptike seveda ne velja, saj so med njimi bili največji geniji!)

Meni so pa Besi in Bratje Karamazovi zelo zelo fajn.
LP
Pa obilo užitka pri branju!

Ja, Zločin in kazen je res umetnina.. Kako opisuje le 2 dni v 400-ih straneh. Brez besed- popolno!
Je pa bil Dostojevski epileptik, shizofrenik, ki je bil sam v Sibiriji, bral je Sveto pismo, znal ga je na pamet (od tu Lazarjevo vstajenje v Z in K)..
LP!

ma kolikor jaz vem, naj bi cel zločin in kazen opisoval dogajanje 9 dneh, mar ne??
A se morda motim??

A.

v 2 tednih + epilog (100%)

Nam je prof. povedal, da se več kot pol knjige odvija le v dveh dneh. bom preverila, potem pa sporočim.

Roman ima 2-delno zgradbo:
– 1. del – priprava na umor in izvršitev
– 2., večinski del:duševne muke po tem.
Čas dogajanje pa je omejen na le nekaj vročih poletnih dni, kar z vsebinskega vidika ni nepomemben podatek.

Kaj pa Srečelovca je kdo bral? Tudi simpatična knjigica (za en popoldan)!

Netočka. Ena mojih najljubših knjig, vendar sem jo nehala brati. Vedno mi je bilo zelo hudo.

Sem brala Ninočko, vendar… res da je bilo dolgo nazaj, ampak mi je bila takoooooooo duhamorna, da to ni res. Sem morda zgrešila kakšno trpljenje na umetniški način, ki bi ga bilo vredno še enkrat prebrati? :]

Eeeej, kje ste maturanti?! Dej gremo še kkšno rečt o Zločinu in kazni. Men je prov v redu knjiga postala, ko sm jo 2. prebrala in se mal bolj poglobila vanjo. Kaj pa vi pravte? Največja faca je pa itak Svidrigajlov (s tem mislm, da je najbolj zanimiv lik).

Tako, sem se pozanimala- od 2. dela do 6. dela (kar je malo manj kot 400 strani) poteka le 2 dni. 100%! Prava umetnina, ni kaj!

New Report

Close