Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Pomoč voznikom v prometu dovolilnica za vstop v mesto

dovolilnica za vstop v mesto

Torej po novem odloku občine Radovljica je za uvoz na Linhartov trg ( kjer živim) potrebna dovolilnica za motorna vozila ( kamor spada tudi motor seveda ). Danes sem le to dovolilnico tudi prejel. Vse ok, vendar po odloku naj bi jo imel nameščeno pod vetrobransko steklo na vidnem mestu. Dovolilnica ni samolepljiva, ni namenjena nikakršnji pritrditvi, je velikosti cca 15X8 cm plastificirana in zelo ostra. Ali kdo ve, če kje obstaja kak predpis, kako naj bi izgledale dovolilnice namenjene motoristom, varnostne določbe…….bla, bla…

Hvala za pomoč. B

Zakaj pa to vrašanje: Predlani sem pri dovozu na ta trg imel nesrečo, in sicer slabo varovan dvižni količek mi je zmečkal prste na nogi. ( ko sem zapeljal na trg je bil zaradi slabe … nevem kaj ..nastavitve..spuščen in se je, ko sem peljal mimo dvignil ).
Seveda po mnenju občine in s tem zavarovalnice, nisem bil upravičen do zavarovalnine, ker nisem imel dovolilnice za vstop z motorjem. ( pred tem je ta isti količek razbil že prav vse avte sosedov in so seveda zavarovalnino prejeli). Ko sem čez par mesecev vprašal na občini, če lahko dobim dovolilnico za motor, so mi odgovorili, da je ne potrebujem in da še NOBENE niso izdali, češ kaj sploh želiš… Potem, pa sem povedal kdo sem in kaj se mi je zgodilo, pa je ubogi uradnik prebledel ter me zaprosil naj najinega pogovora ne omenjam predpostavljenemu. No sedaj imam dovolilnico, ki je iste oblike in dimenzij kot za avto in se mi zdi, da je tole vse skupaj ena…… Dokazal bi rad, da so z nestrokovnostjo, glede oblike dovolilnice, ogrozili varnost voznika motorja in ostalih udeležencev v prometu. (predvsem s tem, da na to ob sestavi odloka niso niti pomislili, so pa kljub temu izkoristili odlok sebi v bran pri zgoraj opisanem primeru.)

ps: količek je bil zamenjan z novim še isti mesec, ko se je to zgodilo… (urgentno……torej so posredno svojo krivdo priznali)
lp

Pozdravljeni, torej glede namestitve dovolilnice se posvetujte pri izdajatelju. V najslabšem primeru si jo barvno kopirajte in namestite kopijo na vetrobran. Kakor opažam drugod so dovolilnice za motorna kolesa samolepljive nalepke podobne vinjetam tako, da njih ni možno ukrasti oz. se poškodujejo ob odstranitvi. Poglejte še enkrat odlok, morda jo je potrebno imeti le pri sebi med vožnjo. Obliko dovolilnic ponavadi določi izdajatelj in je lahko kakršnakoli le da ne posega v druge zakone.
Kar se tiče količka, da je bil urgentno menjan je lahko slučajnost. Splet okoliščin je morda pripomogel k temu, da so ga hitreje popravili. Bistveno je da so ga popravili.
Kar se tiče nesreče z količkom težko odgovorim točno, ker bi moral videti zapisnik dogodga ali kaj podobnega. Glede na vaše pisanje bi sam obiskal odvetnika in pojasnil zadeavo. Ni čisto tako, da niste imeli kaj delati tam brez dovolilnice. Lahko bi se mimo peljali kdorkoli in bi se mu zgodilo enako (tujec, ki ne razume znakov ali slepec, ki bi lahko stopil na količek in bi se zgodilo enako). Vi zato, ker ste se vozili na prepovedanem območju dobite kazen za to, kar pa ni stvar odškodninskega postopka. Povdrajam pa, da ta odogovor nima teže pred sodiščem. Lp

****************************************** Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK Litostrojska cesta 40a, Ljubljana 040/310-140, 01/518 13 56 http://www.prvaavtosola.si, [email protected]

New Report

Close