Drage navade naroda
Opažam. Kavice, kavarne, pekarne, štručke. Vse neka prazna Sistem napihnjena penasta vsebina od katere ne moreš zdravo živet niti preživet.
Sistem nas je fino namamil. Fino so nas zmanipulirali za te male zneske ki jih kritično naš um spusti mimo brez da sploh podvomimo. VALJDA boš dal 1eur za hotdog štručko?? Za svoj biološki stroj vreden milijone.
Mudi se v službo. Štručka in kofi-to-go. 2.5eur. Če bi burek bi lahko govorili tudi o 5eur za mini obrok.
Med malo čik malico, avtomat Irska kavica 0.55eur
Potem velika malica 5.70eur. Ki je v bistvu lahko mali zrezek, nekaj pomfrija ali pa neka juha. Kar si zmislijo v menzi in itak ni vredno vec kot 3 eur. 80% prazni hidrati. Vmes še kakšna parkirnina in čikec.
Pod 10 evrov ne prideš živ domov. Doma kakšna solatka, čips, etc.
Na koncu meseca 200 do 250 eur. V 20 letih? 30 letih? Dve osebi?
Se zavedate kako iz majhnega avtomata v službi zraste velik strošek? Se zavedate da si zajebate življenje zaradi nekih mizernih obskurnih stvari?
Da ne začnem kakšna denarna past je avto. Ko ga enkrat imaš si pečen. En mesec servis, en mesec vinjeta, en mesec gume, etc.
Načeloma se strinjam, a vsak normalen v glavi, ki se zaveda te drage računice, ne bo nasedel in ne bo razdajal svojega denarja kar tako.
Mene avtomati ne vidijo, pekarne tudi ne, kadim ne, kavo skuham doma ali v službi instant.
Dala sem nekaj primerov zase, kdor je pa razvajen, pa naj plačuje. In zakaj misliš, da se dvigujejo plače? Ne zato ker bi delavcu olajšali življenje, ampak da budale čim več zapravijo.
Denar mora krožit. Naj bo 1 euro ali 20.
Ne se jezit name. Ampak človek ni racionalni potrošnik. To so dejstva.
Da je nekdo zgradil imperij z temi avtomati za kavico v Sloveniji nam vse pove da to niso majhni denarji.
Stvari so kritične. Družba ponuja na vsakem koraku VSE. težko se je upreti, vem. Čokoladice tu kavice tam. Potem pa rabimo fitnes in tablete, potem pa doma mečemo stran in otrok noče jest.
Dejstvo je, da je burek 3.3 eur DRAG. To je veliko denarja. Za 3eur kupiš 3kg moke v trgovini. Razumete vi mene? Ženske in moški 2023 jebete ježa v korporaciji za neko navidezno svobodo da si kupujete KRŠ v pekarnah in avtomatih in mi paradirate z plastičnimi lončki po 3.razrednem slovenskem mestu in si domišljije da nosite v roki STARBUCKS po pločniku New Yorka absorbirani v telefon.
Prodali so vam. Obrok za telefon, naročnina, kavice, pekare, švabski avto, arabska Nafta. Razumete? Prodali ste se kot majhni otroci za liziko.
Hobby ekonomist, 21.03.2023 ob 23:22
Ne se jezit name. Ampak človek ni racionalni potrošnik. To so dejstva.
Da je nekdo zgradil imperij z temi avtomati za kavico v Sloveniji nam vse pove da to niso majhni denarji.
Stvari so kritične. Družba ponuja na vsakem koraku VSE. težko se je upreti, vem. Čokoladice tu kavice tam. Potem pa rabimo fitnes in tablete, potem pa doma mečemo stran in otrok noče jest.
Dejstvo je, da je burek 3.3 eur DRAG. To je veliko denarja. Za 3eur kupiš 3kg moke v trgovini. Razumete vi mene? Ženske in moški 2023 jebete ježa v korporaciji za neko navidezno svobodo da si kupujete KRŠ v pekarnah in avtomatih in mi paradirate z plastičnimi lončki po 3.razrednem slovenskem mestu in si domišljije da nosite v roki STARBUCKS po pločniku New Yorka absorbirani v telefon.
Prodali so vam. Obrok za telefon, naročnina, kavice, pekare, švabski avto, arabska Nafta. Razumete? Prodali ste se kot majhni otroci za liziko.
Ne vem, kdo smo to ,”mi” in kdo si ti? Vem kaj želiš sporočit, potrošnja duši in ubija. Vedno bolj. Mene lahko samo grabi, a me zgrabit ne more, ker poznam te pasti s kavicami in čokoladicami. Jaz imam druge fetiše, a ne bi zdaj o tem. Vseeno pa do zadnjega centa vsaj poskušam razmisliti, da me ne premamijo letaki, avtomati in ostale reklame.
Žal je res, da hitri tempo življenja tudi prinese veliko spina in porabe denarja.
Naslov je čisto pravi: drage navade. Ampak veš kaj, navade lahko spremeniš. Je težko, je pa možno.
Če ti je burek tako všeč, si ga lahko spečeš doma in si ga vzameš za malico. Zakaj tega ne narediš če je ceneje?
Pa ti izgovori, da ne moreš bolj zdravo jest, ker si šofer. Pač priznaj si, da se ti ne da pripravljat hrano in da nimaš nobene želje bolj zdravo jest. Ker roko na srce, šnicl in pomfri tudi ni zdrava hrana. Slaba navada je prav tako kajenje in nalivanje s kavo. Kaj je narobe z vodo?
Niso drugi krivi da imaš slabe navade. Razvil si jih, ker ti je bilo tako najbolj enostavno. In polno ljudi je takih. Tiste nizke zaslužke porabijo za pofl. Na koncu meseca pa jamrajo da nimajo.
Pa da ne bo pomote, vsi imamo kako slabo navado, ampak eni jih imate več. Vzemi se v roke.
Anonimno 3917, 21.03.2023 ob 23:21
Sem sofer kombija in se ne morem zdravo prehranjevati. Kavice kupujem na caffe avtomatih, sendviče pa na bencinskih servisih.
Lahko se, če imaš malo volje. Vse se da, če se hoče.
Ampak ljudje hitro podležemo instant rešitvam, četudi škodijo.
Avtor, se strinjam.
Osebno ne pijem kave, alkohola tudi ne, cigaretov itak, da ne.
V službi imamo malico. Ja, same prazne kalorije. Vse mastno, slano, sladko. Vsak teden isti meni. Fuj.
V novi službi bom pa spet nosila s sabo kot prej. Pač nekaj doma pripravljenega.
Ja, kar se tiče teh raznih kifeljcev in podobno: zelo nezdravo pa drago. Se moram tega odvaditi. Je pa ok, ker grem samo enkrat na tedena ali pa enkrat na 14 dni v trgovino tako, da ni toliko tega.
Avto, ne vprašaj. Sem pa probala biti brez avta, amapk, če si doma na podeželju pač ne gre. Sicer v službo grem s kolesom. Ampak do zdravnika, trgovine pa tako naprej pa rabim avto. Pa seveda kak izlet, hobiji in je bilo brez avta obup.
Ja pa moj velik greh: sladkarije. Drago in škodljivo pa vseeno kupujem :(.
Ni skida denarja, skoda je tebe, da se hranis s tem sranjem. Ljudje napacno razmisljate, boli vas srce za denarjem, za lastno zdravje vam pa dol visi. Ta svinjarija sigurno ne gre v moja usta, se imam pa prevec rada, da bi jedla hitre sendvice, hotdoge, bureke in pila neke kave iz avtomatov. Ne hvala.
Mi na Gorenjskem se ne gremo tega, vsaj v naši službi ne. Za malico jemo jogurte, žemlje, banane – poceni zadeve, kava se skuha zjutraj v službi in to je to. Me pa vedno preseneti, ko grem nekajkrat na leto v ljubljansko enoto naše firme, ker tam se pa dogaja točno to, o čemer govoriš. Vsak dan zjutraj kavica v lokalu, nekateri zraven vzamejo še rogljiček ali toast, malico se naroča prek Wolta ali gre ven jest, včasih se gre pa še po službi na pivo, obvezno vsak petek. Ob taki prehrani seveda vsi jamrajo nad kilami in si plačujejo letno karto za fitness. Nasploh živijo zelo drag življenjski slog, tudi njihovi dopusti so čisto v drugem rangu itd.
Ja, tudi jaz sem delala nekoč v firmi, kjer se je zjutraj šlo v lokal na kavo pa tudi kak rogljiček. Enkrat na začetku sem šla zraven, ker so me silili. POtem pa kaj naj: kave ne pijem, cukrane pijače tudi ne. Ostane samo še čaj. En čaj v lokalu pa je toliko kot ena ali pa celo dve škatli čajev v vrečkah.
yram, 22.03.2023 ob 08:23
Ni skida denarja, skoda je tebe, da se hranis s tem sranjem. Ljudje napacno razmisljate, boli vas srce za denarjem, za lastno zdravje vam pa dol visi. Ta svinjarija sigurno ne gre v moja usta, se imam pa prevec rada, da bi jedla hitre sendvice, hotdoge, bureke in pila neke kave iz avtomatov. Ne hvala.
to imaš pa čisto prav. je pa sploh pri zaposlenih ljudeh potrebna kar huda disciplina, da se navadiš doma pripravljat bolj zdrave obroke.
Folk safla denar skozi okno – ravno na takih wolt pizdarijah se najvec zapravi in kavicah.
Delam remote, otroka nimata kosila v soli, ampak skuhata za vse ko prideta donov. V gostilne gremo izjemno redko – tko da zarad mene, lahk vso to pizdarijo dol zaprejo. Npr pica 12 do 20€… pa kaj ste bolani… npr… voda v kinu 3-4€…. Itd.
Podobno je ce gremo na izlet – stvari seboj, ali pa lokalna tegovina… problem resen
Kakokorkoli obrneš – na koncu vedno stojiš kot oseba oz posameznik, ki se odloča kaj bo – ali ne bo.
Tako da ne padem na to, da je “sistem” tisti ki je kriv. “Kriv” je vsak sam, kolikor je pač neumen in se pusti povleči v potrošniško molzenje, kolikor mu je mar za svoje zdravje in telo in kolikor svojega časa je pripravljen posvetiti svojim potrebam. Namreč domača (ali vsaj bolj pametno izbrana) hrana in ostale zdrave navade stanejo – ne nujno toliko v denarju – pač pa v smislu časa. Sem gre tudi samo čas za načrtovanje in razmislek. Zastonj kosila sicer ni, a kriviti “druge” in “sistem” za nekaj kar smo sami napisali na kožo svojim slabostim je neumnost.
Če takole čez palec pogledaš (npr. malica, kava ali dve na dan v Ljubljani, še kakšna pijača po službi ali pozno kosilo/večerja) hitro prideš do 50 eur+ na dan (200 eur/teden – cca. 1000 eur na mesec). Poznam ogromno takih, ki to dejansko prakticirajo (jaz imam home office in se vsem tem nepotrebnim stroškom izognem – razen občasno – cca. 2x na mesec). Šele potem ko začneš kalkulirati se ti utrne, da nedolže 3 evre za kavo vsak dan ali 20 za pijačo po službi, 30 za kosilo ipd. nanese olala konec meseca.
Ampak tako bom rekla – živimo samo enkrat, zakaj bi si človek odtegoval majhne radosti, ki osmišljajo in tudi malo polepšajo njegov dan? Lahko šparamo v nedogled, evro je vreden vsak dan manj – ga je bolje porabiti zase, kot da hraniš inflacijo, vsaj imaš kaj od tega.
Zanimiva tema in za MON presenetljivo “pametni” odgovori oz. mnenja.
Dejstvo je, da je vsak človek individum. Jaz recimo zapravljam za kvalitetne stvari (npr. Miele, Apple, Lexus,…), ki jih imam zelo dolgo, delajo in živim tako, da imam čim manjši oglični vtis. Enako s hrano, bio in lokalno.
Enim pa več pomeni, cenene kava in cigareti. Verjetno je to zanj enaka hrana za dušo kot meni zgoraj opisane strani.
Sicer pa ja – denar mora krožiti – največja neumnost pa je, da se ljudje konec meseca pritožujejo, da jim denarja zmanjka. Pri nas ni nihče lačen, niti ga ne zebe. Samo nakupovalne navade je treba prilagoditi!
GOODLIFE, 22.03.2023 ob 10:59
Zanimiva tema in za MON presenetljivo “pametni” odgovori oz. mnenja.
Dejstvo je, da je vsak človek individum. Jaz recimo zapravljam za kvalitetne stvari (npr. Miele, Apple, Lexus,…), ki jih imam zelo dolgo, delajo in živim tako, da imam čim manjši oglični vtis. Enako s hrano, bio in lokalno.
Enim pa več pomeni, cenene kava in cigareti. Verjetno je to zanj enaka hrana za dušo kot meni zgoraj opisane strani.
Sicer pa ja – denar mora krožiti – največja neumnost pa je, da se ljudje konec meseca pritožujejo, da jim denarja zmanjka. Pri nas ni nihče lačen, niti ga ne zebe. Samo nakupovalne navade je treba prilagoditi!
Ja, dobra poanta in se zelo strinjam.