Drage znamke, ali normalne cene oblačil in čevljev
Sem preprosta punca iz vasi. Ne oblačim se po zadnji modi, ampak oblečem tisto kar mi je všeč in v čem se doboro in udobno počutim. Trenutna moda so spet neke vrečaste, žaklaste hlače….roko na srce, sama nisem suha prekla in če to oblečem sem kot napihnjena pehta 🙂 Zato se oblečem tako, da zgledam bolj šlank in ne še bolj debela…. Skratka v družbi opažam, da punce dokler nimajo povprečne plače, so vse obleke dobre tud iz NKD, KIKA, Takkota, čevlji iz Deichmana….. Ko pa npr dobijo moža al pa pač več keša….pa te cunje kar naenkrat niso več dobre…. Potem pa pridejo v poštev le drage znamke…… V čem je fora? Ali je človek res več vreden, boljši po srcu in oh in sploh top, če je oblečen v Desigual oblekco, kokr pa npr. jst k si kupim oblekco v NewYorkerju al pa v kakšen butiku….
To men res ne bo nikol jasno. Jaz npr. se znam zlo dobr zrihtat, naličit, oblečt, srfizerat ampak ne z dragimi stvarmi….. pa loh zgledam boljš od ene k nase par tavžnt evrov za eno noč obleče….. Men se še vedno zdi najbl pomembna notranja lepota…. Mislim, da vsi tisti, k hočejo dati čimdražje stvari nase, se pač hočejo na vzven kazat, hvalit…poglejte me kaj si jst lohk prvoščim….. in iz viška gledajo tiste v čevljih iz deichmana in cunj iz takota….
Ker si ravno izpostavila desigual. Ceneno sranje. Izgleda ceneno. Je ceneno in večina žensk v tem izgleda kot klovni. Imam par punc na firmi, ki pomoje pol plače v to vržejo, izgledajo….ah.
V logo se noben z okusom (in resnim denarjem) ne bo oblekel. Nismo panoji.
Deichman čevlji so večinoma plastika. Ne hvala. Se imam pa dovolj rada da ne bom s plastiko cel dan na nogah. Kupujem različno, nikoli vidne znamke. Gledam pa na kvaliteto. Plastičnih čevljev, viskoze ipd. pač ne kupujem. Ker mi je gravžno. In ne ni videti isto kot recimo svilena srajca ali pa usnjeni šivani čevlji :). Zapravim pa verjetno manj ali pa isto kot marsikatera ki se oblači v to plastiko. Ker jaz pač kupujem zelo redko, ker ne kupujem stvari, ki razpadejo v parih mesecih in ne kupujem “zadnje mode” ampak bolj klasična/večna oblačila. Iz tega razloga večinoma ne kupujem v sloveniji, ker je slaba izbira. Pri nas velja Guess za visoko modo in guči logo majica za višek estetike 🙂
Pri navadnih bombaznih majckah res ni velike razlike med tisto za 5€ in tisto za 20€, pa se tu je vidna razlika v bombazu.
Drugace pa poskusi cevlje za 200€ in tiste za 20 ali 50, pa bos takoj videla, zakaj je drazje boljse.
Sama nimam toliko denarja, da bi kupovala mokasine za 200€, zato pa hodim po trgovinah, gledam, spegam in vrtam toliko casa, da tiste za 100€ dobim znizane vsaj 30%.
Sama imam prav veselje s tem, da poskusim najti res dobre stvari za normalno ceno, ne glede na znamko. Pomembno se mi zdi, da ženska zase ve, kaj ji pristaja, in se tako zrihta ne glede na to, kaj je trenutno moderno. Imam pa prijateljico, ki bo kupila krilo za 150 € samo zaradi znamke, čeprav izgleda, kot da je iz Kika. Pomembno pa je, da se ne obsojamo – če imaš občutek, da te kdo sodi samo po ceni oblačil, ga verjetno nočeš v bližini.
Desigual pa – kičasto do konca!
Viskoza: je regenerirano celulozno vlakno, kar pomeni, da je vlakno proizvedeno po kemičnem postopku iz naravne celuloze. Vlakno ima še večjo hidrofilnost od bombaža, visoke termoizolacijske lastnosti, bolj mehak otip, ima pa nižjo pretržno silo − še posebej v mokrem stanju. Proizvajajo se kot neskončne filamentne niti, ki se lahko nadalje uporabljajo (Reyon) ali pa se režejo na kratka vlakna in nato predejo v preje različnih finosti. Izdelki nudijo prijeten občutek pri nošenju.
Drugo ime za viskozo je regenerirano celulozno vlakno. Osnovne surovine za izdelavo so bombažni lintersi, koruzna slama, laneni in konopljin pazder ter lesna celuloza. Surovine morajo vsebovati čim več celuloze. Lesno celulozo pridobivajo iz lesa smreke, bora, topola, bukve in breze. Ločijo jo od drugih primesi in jo s kemičnimi postopki obdelujejo tako dolgo, da jo je mogoče raztapljati in presti vlakna. Po kemični obdelavi celuloze dobljeno predilno maso kemično predejo. Tako dobijo viskozni filament, nekakšno neskončno nit, ki jo razrežejo v vlakna različnih dolžin, in s tem dobijo viskozno predivo z določeno dolžino vlaken.
TOREJ DALEČ PROČ OD PLASTIKE, AMPAK JE NARAVEN MATERIAL!
Pravilno opažaš, a napačno sklepaš: ne gre zato, da potem cunje iz NKD, Kika in ostalih poceni trgovin niso več dobre, ampak si ženske lahko privoščijo tudi kaj dražjega. Poleg tega se z leti slog oblačenja spreminja, kar je povezano tudi z bolj odgovorno službo, napredovanjem itd. Pa tudi s spremembo postave: je treba biti pri oblačenju veliko bolj pazljiv in izbirčen kot v dvajsetih.
Jaz kupujem sicer vsepovsod, a recimo v H&M, New Yorkerju in podobnih trgovinah ne več, ker so oblačila večinoma res slabe kvalitete. V Kiku in NKD se pa včasih najde tudi kaj pametnega, s tem, da imajo precej velikih številk, kar za nas ta suhe ni ravno, pa marsikaj je obupno zašito ali čudnih krojev. Me pa zadnje čase preseneča Pepco.
Najraje pa kupujem v S.Oliver, ki si ga s svojo plačo sedaj lahko privoščim, 10 let nazaj si ga pa še nisem mogla, čeprav mi je bil enako všeč ….
Moj najbolj srečen dan je bil, ko mi ni bilo več treba kupovat v omenjenih trgovinah. Seveda kupuješ tam, če si prisiljen, zakaj bi, če ni treba, pa pod milim bogom ne vem. V štacuni smrdi, 90 % stvari itak ni za kupit, preostalih 10 % pa je po parih pranjih samo še grda cunja. Take so moje izkušnje. Z redkimi, redkimi izjemami. Ne kupujem drago, se pa trudim kupovat dobre materiale in zadeve vsaj za dve sezoni.
Najprej napišeš temo, pol pa odgovoriš sama sebi, eh, reala je danes drugje, kot tu po monu non stop pisarit o sebi, kot delate.
[/quote]
Noup, spet te nese.
Še nikoli, odkar sem se registrirala, nisem napisala enega samega posta neprijavljena, oziroma pod drugim nickom. Tisti, ki imate po 50 alter egov , pa vam nič ne pomaga, da bi napisali kaj bolj interesantnega kot neke bedne žaljivke, to težko razumete, vem.
Viskoza: je regenerirano celulozno vlakno, kar pomeni, da je vlakno proizvedeno po kemičnem postopku iz naravne celuloze. Vlakno ima še večjo hidrofilnost od bombaža, visoke termoizolacijske lastnosti, bolj mehak otip, ima pa nižjo pretržno silo − še posebej v mokrem stanju. Proizvajajo se kot neskončne filamentne niti, ki se lahko nadalje uporabljajo (Reyon) ali pa se režejo na kratka vlakna in nato predejo v preje različnih finosti. Izdelki nudijo prijeten občutek pri nošenju.
Drugo ime za viskozo je regenerirano celulozno vlakno. Osnovne surovine za izdelavo so bombažni lintersi, koruzna slama, laneni in konopljin pazder ter lesna celuloza. Surovine morajo vsebovati čim več celuloze. Lesno celulozo pridobivajo iz lesa smreke, bora, topola, bukve in breze. Ločijo jo od drugih primesi in jo s kemičnimi postopki obdelujejo tako dolgo, da jo je mogoče raztapljati in presti vlakna. Po kemični obdelavi celuloze dobljeno predilno maso kemično predejo. Tako dobijo viskozni filament, nekakšno neskončno nit, ki jo razrežejo v vlakna različnih dolžin, in s tem dobijo viskozno predivo z določeno dolžino vlaken.
TOREJ DALEČ PROČ OD PLASTIKE, AMPAK JE NARAVEN MATERIAL!
[/quote]
Da zelo naravno :). Nej če zato lažje spiš….
Plastics are derived from natural, organic materials such as cellulose, coal, natural gas, salt and, of course, crude oil.
Na Rudniku sta bila Megaoutlet in Kik soseda in mi je bilo vedno nepojmljivo, zakaj folk ne gre najprej pogledat v Megaoutlet, kjer so včasih res divji popusti in sem kupovala kavbojke, znižane s 5o, 60, 70 evrov na 10 ali celo samo 5 evrov … torej na manj, kot stanejo v Kiku.
Ja, je razlika med kavbojkami za 100 ali za 10 evrov, enako velja za druga oblačila. Kroji, šivi, detajli, modeli … kar sem kdaj kupila v kateri od poceni trgovin, je že zdavnaj v Humani ali smeteh.
Zdaj, ko obstajajo spletne trgovine, pa še sploh ne razumem, da ljudje ne kupujejo lepih stvari po ornk znižanih cenah, ponekod tudi do 90 odstotkov. Nazadnje tako kupila šivane usnjene čevlje z usnjenim podplatom za 45 evrov, čevljar mi je nalepil gumo za 13 evrov in imam vrhunsko obutev. Tisti, ki se spoznate na obutev, znate cenit to ceno. Dolga tanka bombažna jopica, res krasna, 40 evrov. Znižana s 180 evrov. Res ne razumem, zakaj bi sploh šla v H & M po nekaj za 20 ali 30 evrov, kar ima potem za nameček še vsaka druga.
Desigual se prav tako dobi na netu precej poceni, in ima dokaj širok nabor izdelkov, nekateri so precej diskretni in niti ne veš, da so od te firme.
Govorimo recimo o kavbojkah za 700-1500 €. Ne morejo biti tako kvalitetne, da so desetkrat dražje od tistih za 70, in 100x boljše od tistih za 15 €. Plačaš samo in zgolj ime.
Ne dam za kavbolje 700 €, pa da so zlate.
[/quote]
No ja… Kavbojk za 780 evrov tipa “Disney x Gucci” si človek ne kupi zato, ker bi bile bolj kvalitetne (od drugih), ampak zato, da pokaže, da si lahko privošči več od drugih.
Funkcionalne in kakovostne kavbojke (ki vzdržijo več kot dvoje pranj in niso narejene iz ostankov niti) pa se vrtijo ponavadi v rangu okoli evrskega stotaka, malo bolj modni kosi pa tja proti 200. Ponavadi tudi nimajo nekega strašnega logotipa (npr. Paige, 7 for All, ipd.) in jih boste opazili pri bolj diskretnih ljudeh, ki prisegajo na kvaliteto.
No ja… Kavbojk za 780 evrov tipa “Disney x Gucci” si človek ne kupi zato, ker bi bile bolj kvalitetne (od drugih), ampak zato, da pokaže, da si lahko privošči več od drugih.
Funkcionalne in kakovostne kavbojke (ki vzdržijo več kot dvoje pranj in niso narejene iz ostankov niti) pa se vrtijo ponavadi v rangu okoli evrskega stotaka, malo bolj modni kosi pa tja proti 200. Ponavadi tudi nimajo nekega strašnega logotipa (npr. Paige, 7 for All, ipd.) in jih boste opazili pri bolj diskretnih ljudeh, ki prisegajo na kvaliteto.
[/quote]
No vidiš, o tem govorimo.
[/quote]
Joj, telih Guccijevih ne bi oblekla, pa če so zadnje hlače na svetu 🤦 Ampak o okusih se ne razpravlja…
Imamo denar, smo zelo premožni, lahko bi si kupila same znamke, ampak zadnje čase mi je prav lušten kakšen Primark in podobno . Včasih sem se oblačila dražje, ker ni bilo izbire. Danes sem lahko ugodno oblečena zelo lepo, izbire je ogromno. Zakaj bi nekaj preplačala? Pri znamkah plačaš samo ime in marketing. Roba pa isti drek.
Akrilni pulover iz primarka je isti ja kot recimo pulover Lori Piana 🙂
Samo ste res smešni s takimi no.
Ali pa resno čisto brez osnovnih čutil če ne občutite razlike v materialu, kroju in izdelavi.
Verjetno so ti tudi primark čevlji za 2e isti kot po meri delani in šivani usnjeni čevlji z usnjenim podplatom 🙂
Pa z Dacio se tudi vozite zato ker je čisto ista po vseh merilih kot bentley :), samo znak imata drugačen, pa marketing 😀
Živite pa v dvosobnem stanovanju na mostah iz leta 60, ker je čisto isto kot penthouse v nyc z pogledom na park 🙂
“Nothing is so difficult as not deceiving oneself.”
― Ludwig Wittgenstein, Culture and Value
NE KUPUJEŠ V Sloveniji.
Valda, kakšna elita,… a s 700 evri bo človek hodil se oblačit v tujino in še kakšne boljše čevlje kupil kot od Deichamana…
Kolk sovražim take vešče kot si ti.
Ravno elita je spravila to državo na kolena in v bedoo in revščino, lopovska elita, točna ta, ki kupuje Milano itd., ker Slovenija ni dovolj dobra. NPr. Janković elita je rekel – če vam minimalec ni dovolj, pejte drugam. KDO MU bo PA DELAL, gradil, če ne hlapček na minimalcu? Kaj in komu bi lahko toliko kradel, če ne bi imel zastonj delovne sile. Kaj bi dala, da niti en ne bi hotel za ta denar njemu gradit LJUBLJANE, samo kaj bi potem in komu kradel?
Sam pa 10 % od vsakega posla v žep….
Delavcu bi pa še te plače zamrznili, minimalca…. Najemnia v LJubljani za 2 sobno tanovanje pa 700 evrov… Za lopove, kurbbe, direktorje, mafijce je dovolj, veliko drugega pa že ostalo ne bo.
Akrilni pulover iz primarka je isti ja kot recimo pulover Lori Piana 🙂
Samo ste res smešni s takimi no.
Ali pa resno čisto brez osnovnih čutil če ne občutite razlike v materialu, kroju in izdelavi.
Verjetno so ti tudi primark čevlji za 2e isti kot po meri delani in šivani usnjeni čevlji z usnjenim podplatom 🙂
Pa z Dacio se tudi vozite zato ker je čisto ista po vseh merilih kot bentley :), samo znak imata drugačen, pa marketing 😀
Živite pa v dvosobnem stanovanju na mostah iz leta 60, ker je čisto isto kot penthouse v nyc z pogledom na park 🙂
“Nothing is so difficult as not deceiving oneself.”
― Ludwig Wittgenstein, Culture and Value
[/quote]
Kakšna sramota! New Yorčanom ne zavida penthousa s pogledom na park, ker ve, kje je kakovost življenja višja. Eni pa vidijo samo pozlato, plesni pod njo pa ne. Mimogrede, tisti, ki si lahko privoščijo pnthouse s pogledom na park na 5. Aveniji, obvladajo vsaj osnovno slovnico.
Viskoza je znana po lahkih in prijetnih poletnih oblacilih.
[/quote]
Res je. Viskoza hladi in je zato nekaj najboljšega za poleti… Je pa velika razlika v kvaliteti viskoze,to je tisto, kar je treba paziti.
Viskoza ni noben poliamid, naylon itd. in ostala plastika…. , ki ni zračna in zapira in je vroče notri… Na bluzi takoj čutiš razliko med viskozo in nekim umeti poliamidov… itd.