Dragi forumovci
Prav lepa hvala za vse pestke, fige in želje. Vse to je pomagalo, da je vzrok za Tadejevo drisko in bruhanje “samo” bakterija. Tiste ki naju poznate vsete, da sumimo na KVČB. Okužen je z bakterijo Campylobacter jejuni, ki jo ge verjetno zaužil s slabo priprvljeno peutnino (nimam pojma kdaj in kje). Mulčka smo danes pripeljali domov in na moje veselje že leta s tastom zunaj:)))
Res ste super, prav lepo in toplo mi je bilo, ko mi je moj zvonček bral vaša sporočila, zmedena od letanja in vseh skrbi sem v sredo zaspala z mislimi, da bo že moralo biti vse OK, ko pa toliko ljudi misli na nas. Pa je res bilo tako. Hvala še enkrat vsem skupaj!!!!!!!!
PS: Primož ne vem, če mi bo ratal tole s šunko, lahko pa prideš na domačo potratno potico, že dišiiiiiiiiiiiii!!!!!!
Tanč tudi tebi hvala za informiranje tukaj in seveda vse ostalo, saj veš kaj mislim!
Lepe praznike vsem skupaj!
Pozdravljena dhkfultrftor!
Delam po receptu sesre Nikoline
Hm zdej si me pa najdla, bom vseeno poskusla napisat, toda upam, da ne bodo že jutranje ure ko bom končala, ker ura je 20 in moj podmladek še kar leta po hiši.
BISKVIT
5 jajc
20 dag sladkorja
20 dag moke
1 žlička pecilnega
1 žlica olja
5 žlic vrele vode
1 žlička kakava
PRIPRAVA
Iz beljakov stepem trd sneg, vtepem sladkor, nato rumenjake, olje, potem dodajam po žlicah vodo in zmešam. V to zmes z ročno metlico narahlo zmešam moko pomršano s pecilnim.
Polovico testa zlijem za pol prsta na debelo na namazan in pomokan pekač (jaz dam še peko papir, da se ne prime)in pečem v pečici pri 190 10 min.
V preostalo testo vmešam kakav in prav tako spečem(jaz počakam, da se speče najprej eden potem dam še drugega, ker nimam 2 enaka pekača, da potem ne pride do nesorazmerij pri polaganju…). pečen biskvit potem obrnem na leseno desko.
KVAŠENO TESTO
40 dag moke
1/2 žličke soli
1 rumenjak
2 žlici sladkorja
limonina lupina
2 žlici ruma
1,5 dag kvasa
6 dag masla
2,5 dl mleka
PRIPRAVA
Najprej v skledo vsujem moko in jo razporedim ob steno sklede, v moko dam še sol, v jamico na sredi pa limonino lupino, sladkor in rumenjak. Posebaj vzhajam kvas z malo sladkorja in 2 žlicami toplega meka.Potem v skodelici raztopim maslo. V moko prilijem polovico in z prsti mešam iz sredine navzven, nato priljiem vzhajan kvas, če je mleka premalo ga dolijem, nakoncu dodam še maslo in gnetem, cca 5 min.
testo pokrijem in pustim, da vzhaja 1 uro. Med tem lahko pripraviš nadeve.
OREHOV NADEV
40 dag orehov
15 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
cimet
limonina lupina
nožev vrh prave kave
1 dl kisle smetane
2 jajci
mleko
To vse zmešam samo sneg dodajm nazadnje.
SKUTIN NADEV
50 dag skute
sčep soli
1 vanilijev puding
2 jajci
1 dl kisle smetane
lupina in sok pol limone
Ravno tako smešam skupaj vse sestavine in na koncu vmešam trd sneg.
Posebaj pripravim 1 l ruma v pol dl vode.
Sedaj vzhajano testo ločim na 2 dela, enega malo manjšega za spodaj in enega mlo večjega za na vrh, da potem robove zavijem ob steno pekača (tukaj delam drugače kot v knjigi, ker sem enkrat naredila packarijo ne potico), vsak del posebaj razvaljam 3 mm na debelo. Z manjšim obložim namazan pekač (naj bo višji, ker potica pride zelo visoka). Najprej namažen orehov nadev in ga pokrijem z rumenim biskvitom. Tega navlažim z rumom in čezenj namažem še skutin nadev, to pokrijem s čokoladnim biskvitom, tudi tega polijem z rumom potem ga premažem s orehovim nadevom in na koncu pokrijem s tavečjim kavšenim na 3mm zvaljanim testom, robove “zatlačim” ob steno pekača.
Potica naj potem počiva 25 min, nato jo namažem z beljakom ter postavim v vročo pečico 180 in pečem 1 uro, odvisno kako debel biskvit mi rata.
Ko je pečena jo obrnem na pladenj in pustim, da se ohladi. Rezati je treba popolnoma ohlajeno!
Tako nekako delam že nekaj let in moram reč, da mi kar rata, lahko prideš probat mi jo že jemo:))))))))))))
Dober tek!!!!!!!!!!!!!
Ostalim se še enkrat zahvaljujem za lepe želje, hkrati pa želim veliko papanja dobot in čimanj pridelanih kg na ta račun:))))))
LP zvončica
Zvončica, lepo, da ste že doma in, da gre malčku na bolje.
Te potratne potice pa se res moram enkrat lotit… sem že davno slišala o njej, a je jedla še nisem… morda se ravno zato ne spravim k peki… jo moram enkrat poskusiti pri moževi teti, ki jo menda tudi peče.
Sem pa tale recept sprintala, hvala zanj tudi v mojem imenu.
Lepe praznike vam želim vsem skupaj!!
Vladka
Dobro jutro dekleta
NO dhkfultrftor kako je ratala potica?
Joj Vladka škoda, ker nisi bližje bi ti jo mal prinesla ali poslala, ker mi jo itak ostane vedno in jo potem sorodnikom dajem (moj sonček ne sme zvonček pa ne mara preveč, ker je skuta not, sama pa vse ne smem pojest, čeprav bi:)))))))
Super dhkfultrftor !
Ančka o veliko stvari ne znam, veliko več, kot jih znam:)
Pa ja ne boš v nočno hodila a si v postopku, že? Če rabiš pridi raje k meni, boš manj časa čakala:)
Hvala dsimon1!
🙂 Zvončica, hvala za prijaznost, bi jo z veseljem poskusila. Vse kar je s skuto, ne more mimo mene, pa tudi drugi pri nas doma jo imajo kar radi. Skutine ledene kocke so pri nas zelo priljubljene, zdaj iščem recept za tisto pravo “cheesecake”, po tem, ko jo je nekaj dni nazaj mož dobil od prijateljev za roj. dan. Je bila sicer iz slaščičarne, ampak res božanska… moram najti en pravi recept.
Sicer pa imam sama navado, da polovico potice kar takoj zamrznem, danes pa jo je četrt zmanjkalo, še preden se je ohladila in jo je zdaj le še pol, ko smo jo še večerjali. Tako tokrat ne bo nič za v skrinjo, je pa zanimivo, da jo je najbolj “napadala” moja skoraj 14-letnica, ki je še pred letom dni trdila, do ona orehove potice pa sploh in nikakor ne jé. Ja, ni kaj, okusi se spreminjajo…
Lepo praznovanje želim.
Vladka