Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dragi gospod Golob, Mesec and co.

Dragi gospod Golob, Mesec and co.

Prosim, za vse zgarane, izmučene, s številnimi poklicnimi boleznimi…

sedanji sistem jih prisiljuje delat 41-42 let. Imajo delovno dobo, niso dovolj stari. Ne bit tako nesocialni, nehumani, da jim podaljšate garanje na 44 let! Ker ni fer, ni etično, da se izživlja na tistih, ki so skromno in ponižno delali od ranih let za najnižje mezde! Vrnite jim dostojanstvo!

Nič ne bo. Enakopravnost v številkah. Zgaranost je subjektivna.

enakopravni bomo, ko bo cigan delal vsaj 4 mesece primerjalno z reveži, ki garajo 42 let. Niti delavcev več ne morete dobit, ko se bo pa ljudem skeglalo, bo šla tudi vaša varnost, kot je že v Franciji

Vas ćisto razumem, tudi sama delam od 20-leta, sem pač študirala ob delu. Ampak upokojitev pred 65 letom je utopija. Življanska doba je 80+ let torej je to še 15+ let upokoja. Časov ko so šli v pokoj pred 50 letom je konec.

kaj je tu treba razumet? Kdor dela 40 let, naj gre, saj to so obljubljali! Kje so še časi, ko je še kdo imel zdrav razum!

SNS: Niti slučajno ne mislimo tako. Zagovarjamo stališče, da bi moralo biti merilo za polno upokojitev zgolj dopolnjena delovna doba v višini 40 let, lahko tudi nekoliko višja, starost pri upokojitvi pa ne bi smela igrati nobene vloge. V primeru neizpolnjevanja pogoja dopolnjene delovne dobe v višini 40 let pa je treba kot merilo za upokojitev upoštevati starost delavca in skupno delovno dobo. Vendar pa je treba istočasno ustvarjati nova delovna mesta, da bodo ljudje sploh lahko delali. Prispevke namreč plačujejo zaposleni, če pa ljudje ne delajo, pomeni, da v pokojninski sklad ne odvajajo prispevkov, kar spet pomeni, da ni denarja za pokojnine. Izvedba ustrezne pokojninske reforme bo nujna in se je bo morala lotiti katerakoli vlada oziroma koalicija po volitvah. Pomembno pa je, da se najprej tudi dosledno izterjajo vsi neplačani socialni prispevki, ker se v njih skrivajo zelo velike finančne rezerve.

ehhh, kdo je navajen delat, bo delal itak dokler bo kolikor toliko zdrav prostovoljno, pa čeprav bi imel recimo visoko penzijo vsaj tja do 63 leta.., tud fizikalci. Poznam modele, ki imajo 40/60 in več, še bonifikacija, torej vse pogoje pa ne pomislijo da grejo v penzijo..

uf, mi imamo tri take zgarane delavce, fizične radnike, ki so že izpolnili pogoje za penzijo, vsi so prek 60 in vsi imajo preko 40 let delovne dobe. mehaniki po poklicu in delovnem mestu.

aaaaaampak, ker po zakonu lahko delajo tudi po nastopu pogojev za penzijo in tako dobivajo hkrati plačo in še 40% penzije, ugani, koliko se jih je dejansko upokojilo?

nihče

Odgovor na objavo uporabnika
Maja V, 25.01.2023 ob 08:47

Vas ćisto razumem, tudi sama delam od 20-leta, sem pač študirala ob delu. Ampak upokojitev pred 65 letom je utopija. Življanska doba je 80+ let torej je to še 15+ let upokoja. Časov ko so šli v pokoj pred 50 letom je konec.

Maja V, nihče ne govori o odhodu v penzijo pred 50. letom, ampak o tem, da naj bodo ljudje obravnavani ENAKO! Zakaj bo nekdo, ki ima 40 let delovne dobe, KAZNOVAN zaradi tega, ker je začel delati, ko je bil star 18, 19 ali 20 let? Na kakšni podlagi?

Merilo za odhod v penzijo bi moralo biti število let delovne dobe. Tu se popolnona strinjam z mnenjem stranke SNS, ki je zapisano zgoraj, pa čeprav se s stališči te stranke v glavnem ne strinjam.

Delovna doba naj bo pogoj, ne pa starost! Naj država stimulira daljše ostajanje v službi kot to počne že zdaj in naj ljudje, ki se počutijo sposobne, ostajajo še naprej v službi, dobivajo 100% plačo plus 40% pokojnine.

Ampak, naj se ne kaznuje tistih, ki se ne počutijo več sposobne za delo po tem, ko so oddelali svojih 40 let in naj se jim ne nabija malusov!! Zaslužijo si polno penzijo. Vlada, držite obljube, ki ste jih dali pred volitvami!!!

Študij do 30 in potem bi šli v pokoj s 40/60?

Kako?

Že tisti, ki študirajo do 24,leta in se potem takoj zaposlijo, so stari 64, ko napolnijo 40 let delovne dobe!

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine mora zavarovanec (moški in ženska) hkrati izpolnjevati pogoja starosti in pokojninske dobe, kot je razvidno iz naslednje preglednice

Starost 
 Pokojninska doba

60 let
 40 let pokojninske dobe brez dokupa

65 let
 najmanj 15 let zavarovalne dobe

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti. Nekatere od predpisanih starosti je mogoče znižati zaradi:

– skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima državljanstvo Republike Slovenije, če ni z mednarodnim sporazumom drugače določeno, in sicer se starostna meja zniža za 6 mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva otroka, za 26 mesecev za tri otroke, za 36 mesecev za štiri otroke in za 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva,
    – služenja obveznega vojaškega roka, in sicer za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja, in
    – vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Tudi jaz sem pres 3 leti ob upokojitvi imela 41 let del. dobe, ker sem čakala starost in še to, da so mi na SPIZ Trbovlje narobe izračunali in sem šla posledično 1 leto kasneje v penzijo in  to mi je izračunala prijazna referentka iz SPIZ Maribor, ki me je klicala domov.

Ko se upokojujete bodite pozorni na prav vse( leta, otroci…..). Moj novi izračun je bil za 127,80 € višji kot so mi ga prvotno izračunali.

Glede upoštevanja najugodnejših let izplačil je bil tudi drugačen in meni v korist.

Sicer pa sem tudi jaz višjo izobrazbo delala ob delu.

Odgovor na objavo uporabnika
My opinion, 25.01.2023 ob 09:10

Maja V, nihče ne govori o odhodu v penzijo pred 50. letom, ampak o tem, da naj bodo ljudje obravnavani ENAKO! Zakaj bo nekdo, ki ima 40 let delovne dobe, KAZNOVAN zaradi tega, ker je začel delati, ko je bil star 18, 19 ali 20 let? Na kakšni podlagi?

Merilo za odhod v penzijo bi moralo biti število let delovne dobe. Tu se popolnona strinjam z mnenjem stranke SNS, ki je zapisano zgoraj, pa čeprav se s stališči te stranke v glavnem ne strinjam.

Delovna doba naj bo pogoj, ne pa starost! Naj država stimulira daljše ostajanje v službi kot to počne že zdaj in naj ljudje, ki se počutijo sposobne, ostajajo še naprej v službi, dobivajo 100% plačo plus 40% pokojnine.

Ampak, naj se ne kaznuje tistih, ki se ne počutijo več sposobne za delo po tem, ko so oddelali svojih 40 let in naj se jim ne nabija malusov!! Zaslužijo si polno penzijo. Vlada, držite obljube, ki ste jih dali pred volitvami!!!

hvala za realno, pošteno napisano mnenje. Kaznujejo delavce, podpirajo nedelo in goljufije! Tak sistem bo narava izvrgla, pa saj gre že vse v propad, od cen in narave ter vojn naprej

New Report

Close