Drobilnik vej – izkusnje
Podatek o 40mm zmogljivosti je teoretičen. Drži namreč le, če boš vse veje predhodno porezale v obliko posameznih “ravnih” paličic. kar je zelo zamudno in utrujajoče. Ker pa so veje v resnici razraščene v vse smeri, bo imela veja premera 40mm iz strani kup tanjših, a še vedno debelih poganjkov. Ki jih boš izredno težko stlačila v ustje drobilnika, saj niso mehki, da bi se stisnili. Pa tudi skupna debelina bo krepko prekašala 40mm. Stroji ki goltajo cele veje imajo precej več kilowatov moči in zelo široko ustje, v katerega se da stlačiti celo vejo. Največkrat so narejeni kot priključek traktorja. Ti mali vrtni drobilniki pa so uporabni predvsem za mletje ravnega šibja okrasnih grmov in mletje debelejših zelenih poganjkov – za namen kompostiranja.
Imaš pa dve vrsti drobilnikov. Eni imajo ravno rezilo (kot nekakšen propeler), še najbolj podobno rezilu vrtne kosilnice. Vejo seka na kose, kot bi rezal salamo. Ti drobilniki so načeloma cenejši, rezilo je zelo enostavno nabrusiti. Težava je, da ko rineš v drobilnik tršo in debelejšo vejo, jo rotirajoče rezilo dejansko odbija tebi nazaj. Zato zna biti takšno mletje dokaj naporno. Druga vrsta drobilnikov ima rezilo v obliki velikega zobnika. Ta se počasi bočno vrti, z ostrimi zobmi zgrabi vejo in jo sam vleče vase, pri tem pa drobi. Za uporabo bistveno lažji, je pa rezilo dražje in ni ga tako enostavno kvalitetno nabrusiti.
kot je nesramen napisal, če že kupujete, kupite tisti stroj, ki ima valjasto rezilo – (zobnik), ker je največja prednost pred ostalimi stroji, da sam vleče veje v stroj. pri ta drugih strojčkih s ploščatim rezilom obupaš, če imaš 1 ali 2 kubika vejevja za sesekat.
najcenejša opcija je spravit na kup in za prvi maj zakurit…..to je dan, ko nihče ne preveč teži, če se kje kuri….pa še porcijo čevapov in liter piva in je večer skoraj popoln.
Nesramen ti je povedal že vse bistvene pluse in minuse.
Še uporabniška izkušnja: pri nas doma imamo enega takega iz bavbava in se ga sicer da porabit za one ravne šibe, ki jih drevo požene čez leto, kake bolj vegaste in razraščene veje pa niti slučajno ne spraviš skozi. Pri nas tako tisto šibje porežemo stran in zmeljemo za zastirko okoli rastlin in za na vrt, kar je bolj krevljastega in debelejšega, pa pustimo, da se malo posuši in ob priliki pokurimo.
Imam malo močnejšega iz bavbava, ki vleče veje notri. Dobro seklja tanjše veje, najboljše tiste med en in 2 cm debeline. Tanjše šibe ne prereže čisto dobro, da se koščki držijo skupaj. Pri debelejših pa se ustavi. ampak večino pa čisto dobro seseklja in imam dovolj materiala za kompost.
Zakaj bi onesnaževala zrak s kurjenjem, ko sekance lahko koristno uporabim na vrtu.
Pa še to – podatek o tem, kakšno največjo debelino še prereže, velja za les mehkih listavcev npr. vrbe, že leske take debeline ne zmore. Jaz malo debelejše veje ročno s sekiro presekam napol, potem pa gre skozi.
Sesekljam vse vrtne ostanke, od obrezovanja dreves, tudi od okrasnega grmovja.