drugače kot samoplačniško ni šans
seveda ja, 26.12.2024 ob 23:06
Naše zdravstvo zelo dobro funkcionira, ko so zadeve res nujne. Doživela na lastni koži.
Magnetna resonanca, takoj po njej napotnica pod zelo hitro na nevrokirurški oddelek ukc. Deset dni za tem takoj operacija.
Ničesar samoplačniško..
Tisti ki niste doživeli nujnejših zdravstvenih storitev, bodite tiho.
Vse ostalo pa ja, se čaka ali plača.
Ne laži! Svak pred nekaj meseci – materino znamenje se je začelo spreminjati, krvaveti. Čakat bi moral 3 mesece, da pride do dermatologa. Je šel samoplačniško. Soseda upokojenka lani zatipala bulico na dojki. Na biopsijo čakala 3 mesece, osebni zdravnik ji je priporočil, naj gre samoplačniško, ampak nima denarja.
Šele po pol leta je prišla do onkološke obravnave, zdaj samo čakamo kdaj bo umrla, menda je na koncu.
Tako da ne laži, preklet lažnivc. Ne, ne prideš na obravnavo tudi če je zadeva urgentna!
Hotl ste kapitalizem, imate ga. ste v Jugoslaviji tkole čakali? Ne. Vse skupaj vam ordinira ameriška zbornica, zdravstvo se mora dvakrat obrnit, tako kot v Ameriki. Naši liberalci like Svobode, Cerarji, Šarci, Pozitivne Slovenije in desnuharji pa itak samo kimajo tujemu kapitalu in biznisu v zdravstvu. Noben tega ne bo spremenil ama noben. Vsa vzhodna Evropa in Balkan imata isti problem, tako je to, ugrabli so na ne zahodno evropejci, ampak ta huj kapitalisti, k profitirajo dvakrat od zdravstva.
No ja… Zadeve,ki ogrožajo življenja,so ena stvar. Težava je pri zadevah, ki sicer ne ogrožajo življenja, vendar močno poslabšajo njegovo kakovost. Taki pacienti so pa potem podvrženi norim čakalnim dobam, ali pa postanejo poskusni zajčki za zdravila in terapije, ki se vlečejo, a ne prinesejo nujno izboljšanja.
Stara forumašica, 26.12.2024 ob 15:00
Vidiš, 26.12.2024 ob 14:54
Nikoli vas ne izuči, da se vse sesede ko greste levo.
A ko je bila JJ vlada, je bilo kaj drugače? Še do zdravnika nisi prišel, niti nisi smel, so diagnoze postavljali kar prek telefona.
Ti pa si pametna ko sto hudičev, cela Evropa je imela omejitve. Zdravnika si pa ob upoštevanju PCT dobil takoj. Delat se sprav ne pa blejat v tri krasne…
Še daljše vrste bodo, ko zdravniki ne bodo smeli delati izven javnih zavodov. Takrat še samoplačniško ne bo šlo več 🙁 Zdaj vsaj plačaš in si prej na vrsti. Zavod za zdravstveno zavarovanje bolnišnicam zaradi tega zagotovo ne bo kril več posegov na leto kot sedaj, tako da v javnem bo misija nemogoče dobit zdravnika.
Postajamo kot ZDA. Komercialno zavarovanje ali samoplačniško omogoča hitro in kakovostno obravnavo, kar je javno, pa – tu imaš Lekadol in vsaj 3 mesece čakanja za karkoli več od tega.
ZDA nima javnega sploh. Če misliš da crkuješ, pa ti je 2 meseca preveč, daj pač teh 80 € za UZ. Če bodo kaj resnega našli, če bo kakšna operacija potrebna, bo pa šlo preko javnega in bojo plačali vse, v ZDA pa 10 jurjev odkartaš
Zato pa živijo 2 leti manj kot mi v povprečju, ker imajo za drek sistem. Tudi Albanci živijo malo dlje kot v ZDA po zadnjih podatkih
robi9, 26.12.2024 ob 15:30
Vidiš, 26.12.2024 ob 15:14
Daj ne obešaj se na covid, po celem svetu je bilo enako ali hujše, samo vaši možgani tega ne sprocesirajo.
Budalo fuknjeno vidiš samo jajotovo rit.
To imaš probleme ti, jaz ga nisem nikjer omenjal. Sem politično nevtralen in zgolj opazovalec. Imam dovolj, da se mi s politiko ni potrebno ukvarjati.
Anonimno 1480, 27.12.2024 ob 04:24
Postajamo kot ZDA. Komercialno zavarovanje ali samoplačniško omogoča hitro in kakovostno obravnavo, kar je javno, pa – tu imaš Lekadol in vsaj 3 mesece čakanja za karkoli več od tega.
ZDA nima javnega sploh. Če misliš da crkuješ, pa ti je 2 meseca preveč, daj pač teh 80 € za UZ. Če bodo kaj resnega našli, če bo kakšna operacija potrebna, bo pa šlo preko javnega in bojo plačali vse, v ZDA pa 10 jurjev odkartaš
Zato pa živijo 2 leti manj kot mi v povprečju, ker imajo za drek sistem. Tudi Albanci živijo malo dlje kot v ZDA po zadnjih podatkih
Jaz bi popolnoma reorganizirali Slovenijo. Ukinila bi vojsko, ostala bi le civilna zaščita, ki bi bila trenirana za pomoč ob naravnih nesrečah in za pomoč policiji, ukinila bi socialne transferje za zdrave ljudi (ki v bistvu nočejo delat), odvzela velik kost kulturi, ukinila vsaj 50 % občin, odpustila polovico ljudi na Ministrstvih …, največ pa dala zdravstvu. Za vse je zdravje najvišja vrednota, delamo pa s tem zdravstvom v tej Sloveniji kot svinja z mehom. Pa zelo podroben nadzor kar se tiče javnih naročil in porabe sredstev. Ter spodbude in možnosti vpisa v zdravstvene šole in fakultete ter na medicino brez omejitev (omejitev pa na raznih družboslovnih faksih) in možnosti lažjih prehodov med šolanjem in študiji z drugih fakultet na zdravstvo in medicino. Takšna reorganizacija bi morala biti izvedena v 10 letih.
Sem padla on grozno me je bolelo koleno.
Šla na urgenco. Rtg posnetek ni pokazal nič. Počitek, hlajenje. Hoditi nisem mogla.
Po 3eh tednih ni bilo bolhe, dr mi naročila še počitek in pregled pri ortopedu. Do ortopeda sem prišla po 2eh mesecih. Ta je naročil mr. Še 1 mesec. Nato nazaj k ortopedu. Še 1 mesec.
Strgana križna, počen meniskus. Ortoped mi je predpisal fth in poslal na operacijo.
Fth sem dobila po 6ih mesecih.
Sem prišla prej na vrsto za operacijo, po 4ih mesecih, a mi križne iso rekonstruirali, ker je bila noga v tako slabem stanju. Po operaciji sem vsaj na fth prišla po 2eh mesecih. Na prvo naročilnico. Po operaciji sem okevala 9 mesecev, da je bila noga ok za novo križno.
Po operaciji križne spet nisem prišla na vrsto za fth, ampak šele po 4ih mesecih. Sedaj je od operacije 7 mesecev, jaz pa noge ne morem dobro pokrčiti, niti stegniti.
Čakam še na eno operacijo, da mi razmigajo koleno.
Bolniška bo tako več kot 2 leti.
Predvsem zaradi čakanja in ker se med čakanjem vse komplicira.
Sedaj je težava še drugo koleno, ki sem ga v tem času močno obrabila in bom morala, ko se to konča, na menjavo. Težave imam sedaj zaradi nenaravne drže s hrbetnico.
Ne bluzi budala! Ja, če si socialc tam težko preživiš, res je. Drugače pa kakor toliko spodobne službe v Ameriki imajo poleg tudi zdravstveno zavarovanje. Odvisno koliko te rabijo in kako dober kader si, lahko ti krijejo čisto vse stroške zdravljenja.
Da ne govorim o tem, da imajo zato, ker je vse privat, veliko višje plače in ne dajejo za zdravstvo četrtine plače kot mi!!! Pa smo praktično na istem. Urgence so tudi tam zastonj za vse.
Medicinc, 27.12.2024 ob 08:01
Hci nujno rabi MR kolena in ne UZ
probaj mtd v mb
@Medicinc: se ves čas sprašujem, zakaj avtorica ni poklicala mtd. Če bi se namesto pisanja na MON obrnila na njih, bi bila že zdavnaj na vrsti.
madonca546, 26.12.2024 ob 14:33
prekleti hudiči zdravniški. Hči si je prejšnji teden v šoli poškodovala (zarotirala) koleno pri telovadbi, tako da komaj stopi nanj. Sva šli na urgenco, nič ni zlomljeno, so naredili rentgen, priporočajo da se gre do osebnega zdravnika in bo on napotil dalje, če ne bo izboljšanja. In res sva šli do njene zdravnice, ki pa je dala napotnico za UZ kolena.
Zdaj pa šok. Nihče je prej kot v dveh mesecih ne sprejme na slikanje. Stanje je slabo, na koleno komaj stopi. Zjutraj še še, čez dan pa vedno slabše in na koncu obleži. Kaj hudiča, moramo samoplačniško ali kaj? Gledala, spraševala, tudi tja na Ptuj klicala, pa so rekli, da je pomota, da je čakalna doba za zelo hitro tudi dva meseca.
Kam je prišlo naše zdravstvo??? Čisto vse moramo plačati, zakaj zaboga nam trgajo od plač? Kaj to mi plačujemo? Sem obupana popolnoma.
https://www.cakalnedobe.si/storitve/ultrazvok-skeletno-misicnega-sistema/uz-sklepa/
Meni je hči našla ultrazvok, MR in ortopeda v enem dnevu in to na napotnico! Torej googlaj! Se bo pa treba malo naokoli peljati! Ljubljana ni zakon!
točno to, 27.12.2024 ob 09:54
@Medicinc: se ves čas sprašujem, zakaj avtorica ni poklicala mtd. Če bi se namesto pisanja na MON obrnila na njih, bi bila že zdavnaj na vrsti.
Kakšen MTD? Nič ne vem o tem, smo z Obale.
Sem gledala magnetno resonanco, ampak to je samoplačniško več kot 250 €, preveč za nas.
moira734, 26.12.2024 ob 23:18
Ne laži! Svak pred nekaj meseci – materino znamenje se je začelo spreminjati, krvaveti. Čakat bi moral 3 mesece, da pride do dermatologa. Je šel samoplačniško. Soseda upokojenka lani zatipala bulico na dojki. Na biopsijo čakala 3 mesece, osebni zdravnik ji je priporočil, naj gre samoplačniško, ampak nima denarja.
Šele po pol leta je prišla do onkološke obravnave, zdaj samo čakamo kdaj bo umrla, menda je na koncu.
Tako da ne laži, preklet lažnivc. Ne, ne prideš na obravnavo tudi če je zadeva urgentna!
Moira 734 tole z bulico pa bolj težko drži.Vem sem šla čez ves proces zdravljenja.17.9.23 sem najdla bulico,21in 22.9 opravila v centru za bolezni dojk mamografijo in punkcijo,26.9 zdravnica klicala,da je bulica rakasta,6.10 bila na konziliju na onko,naredili so UZ debeloigelno punkcijo ,30.10 imela UZ srca,7.11 prvič pri onkologinji in 8.11 štartala z kemoterapijo.Zdravljenje sem končala letos v oktobru.Tudi vse soborke s katerimi sem govorila niso niti slučajno čakale tako dolgo,da so prišle do punkicije.Vem le za eno,ki pa je potem,ko si je bulico najdla čakala 6,7 mesecev,da je šla do zdravnika.To pa je njena odločitev ni krivo zdravstvo.
kot prvo, je MDT in ne mtd, ja? In kot drugo, UZ tam izvajajo izključno samoplačniško, torej se ji ne rabi vozit v MB, najbrž imajo na obali tudi kaj samoplačniškega. in ja, ker je ceneje, dajo napotnico za UZ, če se ti kaj s kolenom zgodi, pa ni zlom. Šele če UZ ne pokaže nič, ti dajo napotnico za MR. taka je procedura.
kaj naj bi torej počela na MDT?
Pupa mala, 27.12.2024 ob 10:05
Moira 734 tole z bulico pa bolj težko drži.Vem sem šla čez ves proces zdravljenja.17.9.23 sem najdla bulico,21in 22.9 opravila v centru za bolezni dojk mamografijo in punkcijo,26.9 zdravnica klicala,da je bulica rakasta,6.10 bila na konziliju na onko,naredili so UZ debeloigelno punkcijo ,30.10 imela UZ srca,7.11 prvič pri onkologinji in 8.11 štartala z kemoterapijo.Zdravljenje sem končala letos v oktobru.Tudi vse soborke s katerimi sem govorila niso niti slučajno čakale tako dolgo,da so prišle do punkicije.Vem le za eno,ki pa je potem,ko si je bulico najdla čakala 6,7 mesecev,da je šla do zdravnika.To pa je njena odločitev ni krivo zdravstvo.
Saj si lahko ogledaš čakalne dobe za pregled dojke pri stopnji nujnosti zelo hitro. Samo v Murski Soboti in Mariboru prideš na vrsto v prvi polovici januarja (pa še to piše, da točnega termina žal ne morejo povedati, lahko bo kasneje), vse ostalo je kasneje. Na obali recimo šele aprila.
V Ljubljani na Metelkovi, tja kjer si ti bila, je prvi termin za zelo hitro 30. 1. pri Maji Berčič, pa še to piše, da je samo okvirni datum in da je lahko pregled kasneje, pri ostalih zdravnikih šele od marca 2025 dalje.
Stanje se rapidno slabša tudi pri nujnih posegih, verjemi. Vsak mesec je slabše!
Slovenija je tako mala, da tudi če se pelješ na drug konec države na pregled, to ne traja več kot 2 uri, si pa lahko na vrsti občutno prej. Na napotnico.
Sem iskala kako leto nazaj za en pregled za mamo, isti pregled najkrajša čakalna doba 3 tedni, najdaljša je bila več kot eno leto. Bolnišnici manj kot 50 km razdalje.