Drugi prilivi in kreditna sposobnost
A je kdo med vami vzel pred kratkim stanovanjski kredit in mu je banka v kreditno sposobnost vštela tudi druge prilive? Zanimajo me predvsem prilivi iz naslova najemnine?
Jaz sem zaenkrat bila samo na svoji banki. Zaposlena za NDČ, zgledno poslovanje, neto plača sicer majhna ( 800 neto – brez malice in potnih), vendar imam še priliv iz naslova oddajanja, ki pa ga nočejo upoštevat. Referentka pravi, da lahko kadarkoli preneha…Najemni posel je prijavljen Gursu in vsako leto Fursu, privarčevano imam 30 % zneska za nakup stanovanja, kredit na 25 let bi bil skoraj za polovico cenej kot imam sedaj za plačat najemnino, pa ne morem v nakup. Imam kakšne šanse na drugi banki? Porokov nimam, bi pa lahko dala pod hipoteko obe nepremičnini ( tisto ki jo oddajam in tisto, ki bi jo kupila).
Banke imajo zelo strogo pravilo, da da ti mora ostati od neto plače 600 eur, ne glede na hipoteke, premoženje itd. Najemniki ti res lahko kadarkoli prenehajo plačevati, po zakonu jih še na cesto ne moreš vreči.. kaj boš potem? Tako banka razmišlja in res je tako. Ne vem, zakaj ne prodaš tistega, ki ga oddajaš?
V kolikor je najemno razmerje ustrezno urejeno (prijavljeno FURSu) in če vam najemnik najemnino redno plačuje na račun, potem menim, da boste brez težav našli banko, ki vam bo to upoštevala pri kreditni sposobnosti. Glede na to, da imate 30% lastnih sredstev in da bi bili zastavljeni dve nepremičnini, res ne vidim težav. Ne vem katera banka vam je zavrnila kredit, vendar predlagam, da greste še na kakšno drugo banko. Zagotovo boste našli banko, ki vam bo pripravljena financirati nakup, če seveda anuiteta kredita tudi ob upoštevanju najemnine ni slučajno previsoka.
Lp