Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Drugošolci v šolo in domov sami ali v spremstvu

Drugošolci v šolo in domov sami ali v spremstvu

Ali hodijo vaši drugošolci oz. sedemletniki sami v šolo in domov? Kako uredite s ključi? Kje jih imajo?

Ah, daj no. Monovke svoje otroke spremljajo ali vozijo v šolo do 6. razreda. Da bi jih pustile v 2. razredu same v šolo in iz šole? Se hecaš, ne?

Pri nas starši vozijo vse otroke v šolo. Noro je, človek se še peš komaj prebije skozi promet. Včeraj so v šoli pri razrednih urah otrokom dopovedovali, naj hodijo kdaj tudi peš, saj se sploh več ne gibajo. Vsaj večina. Sicer pa… so starši kaj drugačni? Do vrat z avtom in še skozi njih, če bi se dalo.

Res je, Zima1. Pri naši šoli je neposredno pred vrati majhen parkirani prostor, čez cesto pa je prostora dovolj. A se vsi gnetejo pred šolo, eden čez drugega, samo da ni treba čez cesto hodit.
Sicer pa je našega drugošolca vozil mož, ko je šel v službom jaz pa sem hodila ponj, ko sem šla iz službe. V četrtem pa je začel sam hodit v šolo in domov. Ključe nosi v torbi in ga moram pohvalit, da jih še ni izgubil:-).

8-letnico-3.r vozim in hodim ponjo v šolo in je v popoldanskem bivanju. Ključev še nima, razen od šolske garderobe. Te ima na traku za ključe in privezano na vrhnem ročaju torbe, dokler je v šoli. Po šoli ga pripne na rinko za ključe, ki je že originalno v notranjosti torbe. Zaenkrat ne kaže interesa, da bi hodila sama domov.

11-letnica-6.r še vedno hodi zutraj z nami v šolo ob 7h, ker ji je tako bolj všeč. Zjutraj ji po mrazu menda ne paše peš v šolo. Glede na težo njene torbe jo kar razumem. Vsa leta je bila v popoldanskem bivanju in je hodila domov z nami, razen, kadar je sama hotela prej domov (ponavadi, kadar je imela kakšno zahtevnejšo nalogo ali učenje in kadar je šla k sošolki). Letos se je odločila, da bo hodila sama domov. No, včasih bo šla menda pomagat in delat družbo v 1. razred podaljšanega bivanja. Ključe ima od 3. razreda in jih ima vedno na traku privezane ob vrhnji ročaj torbe.

Za orientacijo – do šole imamo 600m (10 minut) in 3 prehode glavne ceste. V službo se peljeva mimo šole. Smo pa z vsako prvo leto hodili peš v šolo, potem so pa torbe postale pretežke :))

Otroci so različni. Nekateri že v prvega hodijo samostojno. Najboljše je, da zaupaš otroku in upoštevaš njegove želje.

Pri nas bo imela večinoma spremstvo še letos in drugo leto – ker ima mlajšega bratca, ki hodi v vrtec ob šoli. In ker moramo pospremiti njega, je vseeno, če tudi njo. Pa drugo leto isto, ko bo mali prvošolec.
Nato pa bosta skupaj hodila peš.
Seveda pa smo se že dogovorili, da bo šla iz šole včasih sama, da malce pridobi na samostojnosti.

Za prvi mesec smo se dogovorili, da gre domov na avtobus, na postajo pa jo bom hodila iskat. Sicer je od avtobusne do doma enih 350 m, vendar gre za “obvoznico” avtoceste, na kateri po uvedbi vinjet še vedno kraljujejo tovornjaki, vlačilci, cesta je ozka, brez pločnikov, z nepreglednim ovinkom,….

Se pa še odločamo, kako bomo naprej. Ob 14-ih itak hodim v vrtec po sina in bi lahko domov odpeljala še hči-ali pa ona prej z avtobusom-ampak avtobus pride enkrat tako, drugič tako,…
Doma pa imamo še dojenčka.

Moja je začela sama domov hoditi sredi prvega razreda (še osemletke). Ključe je imela v torbi, zaradi mojega boljšega občutka pa tudi mobitel.

Drugošolko in tretješolca zjutraj mimogrede dostavimo, domov prideta sama. Sta pa že proti koncu prejšnjega leta, večkrat prišla sama domov.
Ključi ju čakajo na dogovorjenem mestu.

V Postojni je trenutno kup gradbišč in je še odrasle strah hodit po mestu, zato drugošolko peljemo v šolo in jo pridemo iskat. Pravzaprav jo ne peljemo, ker gremo peš 🙂

Otroci,ki hodijo v 1. razred, so stari šele 6 let!!! Se vam res zdi primerno,da sami hodijo v šolo?!? Ravno zadnjič sem namreč slišala, da je po zakonu obvezno spremljati prvošolca v šolo (za naprej ne vem). Jaz bi (bom) tudi drugo in tretjošolca spremljala v šolo in domov,saj je tako bolj varno.

Ne me kregat, ampak zakaj imam v spominu, da morajo starši spremljati otroka v in iz šole v celi prvi triadi devetletke? Po zakonu, mislim. Se mar motim?

Obvezno je spremstvo v 1. razredu, potem ne več. Moja hodita sama v in iz šole od prvega dne 2. razreda, pa imata do šole 1,5 km. Ključ imata v torbi. Trenutno sta 6 in 4 razred, kjuč imata še vedno isti. Res pa da doma potem nista sama, ker sta doma moja starša. In kadar je kakšen hud dež ali kaj posebnega, ju peljeta do šole ali domov.
LP

Od sredine drugega razreda prihaja v šolo in domov sama.
Res je, veliko otrok sploh ne zna več pešačiti ali kolesariti.
Povsod z avtom – to se že pozna.
Na športnih dnevih ti otroci komaj kam prilezejo – pa ne govorim o pretirano debelih otrocih!

Aha, hvala za pojasnilo. Nisem vedela.

Spremstvo ni odvisno od razreda ampak od starosti otroka. Do 7. leta rabi spremstvo.

Kako pa urediš spremstvo, če sta oba starša v službi? Zjutraj ni problem, problem je spremstvo iz šole. Oba v službi do 17h, pol ure vožnje stran od šole, stari starši še v službi.

http://www.radlje.si/varnostni_sosvet_novice/148

Naša drugošolka bo domov hodila sama, zjutraj pa jo bom vozila jaz, saj tako ali tako peljem še mulčka v vrtec ob šoli. Zjutraj bo pol ure v jutranjem varstvu (ki je sicer namenjeno prvošolčkom). Še ključ ji damo, pa lahko začne hoditi sama. Res pa je, da na poti ne prečka nobene glavne ceste.

LP

---------------------------------------- Nisem volila teh volov!

Pri nas je tako, da jih je treba spremljati v 1. in 2. razredu. Sem pa morala za sina, ki je v 3. razredu, napisati obvestilo učiteljici, da lahko hodi domov sam.

Podpisat je treba, da lahko hodi otrok sam domov.
Ni pa jih treba spremljati v 2. razredu. Zakonsko določeno je samo za 1. razred. Tudi pri nas so govorili v šoli, da v 2. razredu ne smejo sami hodit, potem je pa na svetu staršev ena vprašala, kje to piše in je bil odgovor, da ni obvezno, je pa zaželeno.

Ta zakon je veljal že, ko je bila še osemletka in so v prvi razred hodili leto dni starejši otroci kot pa v devetletko. Smiselno je, da imajo otroci spremstvo tudi v drugem razredu, ni pa obvezno.

Zakon o varnosti cestnega prometa

91. člen

Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki oziroma mladoletnice (v nadaljnjem besedilu: mladoletniki), če to dovolijo starši, posvojitelji oziroma posvojiteljice (v nadaljnjem besedilu: posvojitelji), skrbniki oziroma skrbnice (v nadaljnjem besedilu: skrbniki) oziroma rejniki oziroma rejnice (v nadaljnjem besedilu: rejniki) otroka. Otroci, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole, lahko prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva, če to dovolijo starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki.

New Report

Close