Družbena omrežja pomembnejša od lastnih otrok
Najraje bi vpila, saj sem danes med mamicami z vozički, ki sem jih srečala na sprehodu z mojo drugorojenko, opazila le eno, ki se je dejansko posvečala svojemu dojenčku. Vse druge so bile zatopljene v telefone, z eno roko so potiskale voziček, z drugo pa drsele po ekranu, ali klepetale po telefonu, popolnoma odtujene od otroka pred seboj.
Bila sem tako šokirana, da se sprašujem, ali je to postalo nekaj običajnega. Ali je sprehod z vozičkom danes namenjen opazovanju tujega sveta na družbenih omrežjih namesto povezovanju z lastnim otrokom? Kako je mogoče, da nas digitalni svet kliče glasneje kot bitje, s katerim smo naravno sinhronizirani na toliko ravneh? Kakšne generacije otrok bodo odraščale v takšnem okolju? In kakšne mamice, če vem iz lastne izkušnje, da je prav čutenje in povezovanje z dojenčkom tisto, kar daje materinstvu samozavest in notranji mir?
Upam, da je še vedno več tistih mamic, ki jih bolj kot zaslon pritegnejo otroški pogledi, čebljanje in radovedno raziskovanje sveta.
skrb813, 06.02.2025 ob 23:44
Včasih so otroke še bistveno manj animirali kot danes, zato jim ne bo nič hudega.
včasih so nas animirali z delom in nam to ni prav nič škodilo.
Zakaj imamo danes take mame? Kot sem prebrala par dni nazaj na monu, ženske rojevajo otroke še samo zaradi visoke empatije do nas upokojencev, za pokojnine in brisanje naših riti.
Mame, ki imajo dojenčke v vozičku, so običajno na porodniški. To pomeni, da so z otrokom non stop ukvarjajo, ga parkrat na dan uspavajo, mu kuhajo, pojejo, z njim igrajo … Ko grejo na sprehod z vozičkom, otrok opazuje okolico ali spi, mama pa je končno malo frej. Ene to izkoristijo za tišino in odklop, druge takrat pokličejo prijateljico in malo poklepetajo z njo po telefonu, ene malo posrfajo po internetu. Zakaj tudi ne? Nič napačnega v tem.
Vrtci in sole imajo težave z otroci, ki zaradi pomanjakanj očesnega stika in odzivnostin ter skonektanosti z materjo v prvih mesecih in letih življenja trpijo za pomanjšano stopnjo empatije ter anksioznostjo. Dodaj še starše, ki ne samo, da so sami na telefonih cel dan, še otrokom ga potisnejo v roke že pred 1 letom pa si tam.
Pojdi na igrišče in poskusi vzpostavit očesni stik z otrokom, čigar mati sedi na klopci in bulji v telefon. Stavim da bo težko.
No, važno, da jo bodo gasilci izvlekli iz vode, kot tisto dr***o od matere, ki so jo pred leti reševali iz Ljubljanice, ker je počela to kar ti opisuješ. Za bolnike, ki se dušijo in koncu zadušijo itak ni ne gasilcev, ne reševalcev naj bodo s kombijem ali helikopterjem ali skirojem, samo za take pr***ce so pa vsi. Zakaj imajo te, nimam izraza zanje sploh otroke, saj jim do njih sploh ni. Samo imidž si popravljajo z vozički. Naj dajo not plastične dojenčke pa bo za vse v redu.
V vozičku, 07.02.2025 ob 12:04
Mame, ki imajo dojenčke v vozičku, so običajno na porodniški. To pomeni, da so z otrokom non stop ukvarjajo, ga parkrat na dan uspavajo, mu kuhajo, pojejo, z njim igrajo … Ko grejo na sprehod z vozičkom, otrok opazuje okolico ali spi, mama pa je končno malo frej. Ene to izkoristijo za tišino in odklop, druge takrat pokličejo prijateljico in malo poklepetajo z njo po telefonu, ene malo posrfajo po internetu. Zakaj tudi ne? Nič napačnega v tem.
Nekatere pa pokličejo ljubimca
A včasih, 07.02.2025 ob 15:28
A včasih so se pa bolj ukvarjali? Dali so jih ob njivo, mama je plela ali sadila, otroci so se pa igrali z zemljo in kamenčki. Pa smo vsi zrastli. Meni se zdi da se ljudje že preveč ukvarjajo z otroci.
Re A včasih
Točno tako. Tisoč neomejenih možnosti razvoja v neokrnjeni naravi, šola za samostojno življenje. Srce se mi para, ko grem mimo vrtca, kjer se na mali goli zelenici brez enega samega grmicka ali rože, preriva skupina otrok. Kje je tu možnost za individualni razvoj? Nekaj se lovijo in preganjajo in to je to.
Sicer pa ne mislite, da sem mladim mamam fous, bila sem v nekem odboru, v katerem smo se borili za današnji enoletni porodniški dopust. Mislim, da bi moral le ta trajati 3 leta, a ne na način, da bodo otroci končali v varstvu starih mam, one bodo pa furale po svoje. Zdav stik z materjo v najneznejsem obdobju je ena največjih naložb za zivljenje.