Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Družboslovci pri 50ih in iskanje službe

Družboslovci pri 50ih in iskanje službe

Je kdo od vas družboslovec, star okrog 50 in išče službo?

Zanima me predvsem za tiste, ki ste recimo zgodovinarji, etnologi, geografi, filozofi in še kaj podobno slabo zaposljivega.

Jaz obupujem. Zadnjih 10 let službe v stilu kelnarjenja, tudi čiščenja. Torej daleč stran od služb, ki bi mi dale kake koristne izkušnje.

Kako iščete? Na stotine vlog poslanih, brez uspeha. Po celi Sloveniji. Pred leti sem probala celo v UK (pred Brexitom). Samo tam se nisem poglobila v zadeve. Sem se pa poglobila za Avstrijo, Nemčijo. Brez uspeha. POtem sem probala še tako, da bi začela s kakim bednim delom v Avstriji in potem iskala naprej. Na stotine vlog, velika večina ne odgovori. Če odgovorijo pa, da sem prestara (ja, to so mi govorili že pred 10imi leti, torej pri 40ih) ali pa prekvalificirana. V glavnem nič od nič. Je pa itak čudež, če dobim odgovor. Tam, kjer je za moj nivo izobrazbe pa skoraj vedno odgovorijo, vendar negativno.

Da ne omenjam številnih razgovorov v Sloveniiji, ko se je potem izkazalo, da so že imeli kandidata dosti prej.

Če v tem času nisi uspel pridobiti še kakšnih uporabnih veščin si pa res bogi. Še zmeraj si ves čas imel možnosti iti na svoje v poslovnih vodah, saj ste menda družboslovci oh in ah in full pametni.

Če ti je v tolažbo, tudi mi naravoslovci nekoliko mlajši smo na istem.

Hutch, hm, to pa dvomim. Kolikor jaz poznam, naravoslovci vsi po vrsti kar komot dobijo službe. Ne rečem, da se ravno tepejo za biologe, ampak ja, jih poznam ogromno, vsi ok službe. Kemiki, mikrobiologi, fiziki… ti pa sploh.

Ni to primerjat enega  biologa z recimo enim zgodovinarjem. Ta drugi bo 100x težje kaj dobil.

Moja kolegica je etnologinja. Stara 45 let. Še nikoli ni delala kot etnologinja. Zadnja leta je poleti turistična vodička v muzeju. Pozimi pa kelnari. Pa naredila je tečaj za učiteljico joge in občasno vodi tudi tečaje joge.

Ta druga je malce starejša, geografinja. Isto, poleti vodička v muzeju, pozimi čistilka.

Obe iščeta spodobno, redno službo. Nobenih šans.

50druzboslovka

to vam jaz posikušam dopovedat že 20 ,let.   družboslovje je konstrukt komunizma. to je za skrajno leve fšstike, lezbačike, vodljivel uizerke z močnimi vezami v politki.  to jaz govorim že sto let. kersem probal sam. ker imam to doma. ker vem kako je.  ker je pedagoška fakulteta v mb skrajna leva ustanova. kot fse fakultete. ampak pedagoška fakulteta mb pa je res ultra komunistično.  tam se igrajo tak igirce kot naprimer. č dam primer.  bom dal primer evo.  bodoči vzgojitelji. čiti primer njihove pralnice.  pride neka tam nekai zkušena predavatlejica ki todela že 100 let, kot moja mati. skrajna leva fašsitka. in jim predava neko sranje. in grejo na travnik in pobrajo listke. in fora je da jim reče, imate 10 min.  in fsak normalen moški bi pač pobral čimveč. logično. ampak ne. fora je da imajo fsi isto število listekov.  in da se med seboj čimhitreje poedinijo. daos fsi isti. da fsi isto smrdijo.  da se živčno cepetajo in gledajo, kolko jih imaš ti, kolko ti, kake barve so, da so fsi isti. ja?  take igrice, prpalnice se gredo. da jih operejo v poslušnost, ubogljivost, psrejemanje ukazov brez dvoma. da samo delajo kto jim komunisti rečejo. in kdor ima preveč listekov nabarnih mu dfa še malo časa da se poenoti.  to je sam primer ene od pralnice. in ti ljduje res ne razumejo, da tudi če razumejo da je prlanica, še vednoso so oprani dadelajo po navodilih. jaz nesmem niti diplmirat na eni fakulteti, kerm i ne dovolijo. resno. ker nisme vodljiv, ker nisem skrajni levičar.  jaz to govorim že 100let. če nimaš doma res ateka mamice, ki sta skrjana komunista in želita da si ti uspešna, ne da si drigo rojenka. ker prvo rojence pač razvajajo drugo rojenci pa bi naj bili za mamicem ali klužeki večnodoma.  in tebe je mamica tko uničila, kot mojo sestro tudi. ki ej tudi uni prof . luzerka.  nafukaliso te.  nič ne znaš. odvisna si od polike in države. to so hoteli. se boriš neki ja. jaz tudi. in neboš dobila nič. nimaš koga tožit. v ameriki ej trump sedaj rekel da bo uvedel, za take fakse univerze ki producirajo nesposoben nezapsoljiv kader ki en dobi sluzbe in samo pobirajo denar od njih, da jim bo uknil državno pomopč in bodo moral ivnrit denar študentom ki so jih nafukali.  pri na so fse fakulete komunistične, feminsitične. vidiš kako sote nafukali.  reči, hvala mamica da si mi lagala. hvala mamica pizda msrldjiva. prasica levuhraska.  hvala da si em nafukala o fsem. reči, hvala mami leva prasica. skrajna feministka. hval ada si mi uničila življenje.  a ne?  tko ej resnica.  zdaj apsi poglej da si moški. pa te nobena ne pogleda ker nimajo denarja. pa bi rad imel iotroke in druzino. ampak poglej sebe. tudi ti nisi želela imetdelavca. si želela bolj izobraženega o ebe z več dnarja. pa si sam komi 3ka.  združboslovno fakulteto si lahko obrišeš ritko. kern i vredna nikjernič. če bi šla za šiviljo, fizerko, kuharco, bi že imela 30 let delovne dobe. in nkoe relativno uredu delo. kaj pa boš sedaj?  z gimanzijo ničvredno?  kaj boš? stara si že 50. zdravstveni problemi, pod nivojem ti je delat, ne zmoreš delat, ni ti zadelat, neboš motivirana, nekam lada debelajsa ugabna te bo bulala.  v pizd si.  in kaj boš naredila, šla boš spet po pomoč k točno tem lojudem ki so teuničili. v socijalno sluzbo jokat, na zavod jokat, delala se boš bolano, nemočno revico, da bi se te nek levičar usmilil.  in če bi imelalsuzbo na recimo nekem minsitrstvu, občini, banki, pač neki dostojenga pa ne bi niti sekundo pisala tukaj kako ni fer. ampak bispet bilafeminsitka naprej.   ko daš moškemu dena in sluzbo si ustvari druzino in poroči in ima otorke. kodaš žensk isluzbo in denar postane feminsitka in samsotojna neodvisna. ker vam to zabijajo v glavo. ločenek mamice in feminsitične šole.  kruta resnica pa je to kar si ti.   in če ti dajo sluzbo na nekem minsitstvu, in ti rečejo dasem oraš cepit za covid seboš morala pač cepit in seboš. kerdruge opcije ne boš imela.  če pa bi bila frizerka z 2 letno šolo pa bi bilamala podejtnica, samsotojna oseba, sama odločala o fsem, vedno imela posel. povsod dobia posel takoj.  bi šlalahko živet na morje. vzela v najem umivlanik in bi stirgla. če bi znaladobro b imela posla kolokor želiš. bi delala 4 dn ian teden po 10h. 3 dni fraj. bi imela dnarja da se ne bi ven videla.  sedaj pa si drek. ničvredna za drćžavo, zase ina šenajbolj ničvredna za moškega. ker sisprana v feminizem. in fsak moški ve, da čim boš dobila denar, boš spet prasica. fsi vejo da si prasica. feminizem je najhuj dorga za žensko. kise je nikoi ne pozdravi. in to moški vejo.

žal si adijo. ponudili ti bodo avtanazijo in to je to.  mislia pa si kako boš ti harala, kako boš dobila nek ofino sluzbo, kako boš potovala imla špsotavnga bogatgea uspešnega moža.  bla bla bla . lepo so te nafukali. kot večino fseh

Naravoslvoci komot dobijo službo. Eni težje, drugi lažje, amapk vsi naravoslovci dobijo neko normalno službo.

Nek zgdovinar, etnolog, geograf… e to pa ne gre. Sploh, če si 50? Ni šans.

Pametni so šli pri 30ih delat kak drug faks ali pa SŠ. Pri 50ih je pa to že davno prepozno. Harat naprej fizična dela, druge ni.

V pisarne bodo raje vzeli vsakega, ki ima samo SŠ ekonomske smeri ali pa samo maturo. Ne bodo vzeli enega z diplomo ene bedne smeri. Tako pač je.

Pri 50ih je pač že davno prepozno za novo kariero.

Pa kelnarjenje in podobno: totalno nekoristne izkušnje. Če to napišeš v CV bo prej odbijajoče kot koristno.

Odgovor na objavo uporabnika
50druzboslovka, 05.05.2025 ob 09:26

Hutch, hm, to pa dvomim. Kolikor jaz poznam, naravoslovci vsi po vrsti kar komot dobijo službe. Ne rečem, da se ravno tepejo za biologe, ampak ja, jih poznam ogromno, vsi ok službe. Kemiki, mikrobiologi, fiziki… ti pa sploh.

Ni to primerjat enega  biologa z recimo enim zgodovinarjem. Ta drugi bo 100x težje kaj dobil.

Ni razloga, da bi lagal. Kot da jaz ne bi vesel, če bi lahko dobil. Ampak problem je veliko večji, saj se ne dobi nobena kolikor toliko spodobna služba, tudi na nivoju srednje izobrazbe. Kandidatov je vedno veliko, da ne govorimo o nepotizmu. Dobijo se res samo tista najslabša dela, ki jih nihče noče.

pa to sta obe s sestro, ki sili na sezonska dela v Avstriji, taki? Imate to v družini?

Hutch, katera smer to?

Sorry, tudi jaz ti ne verjamem, da kot naravoslovec in to celo moški, ne najdeš službe? Pa očitno celo mlad?

To ti jaz ne verjamem.

Sodrga ala 3469, jebemti sidra, ja in vam podobni: dajte preskočiti to temo. Vem, da ste vsi motenci brez službe, da visite tu non stop, ampak dajte vsaj kako temo preskočiti. Ali pa se naročite pod nujno k psihiatru, mogoče kar direkt na urgenco.

Okoljevarstvo. Pa sredi štiridesetih, brez izkušenj na tem področju, saj nikoli nisem dobil priložnosti. Pa verjela ali ne.

Okoljevarstvo, to ti pa verjamem. To pa ni neka prava naravoslovna smer. Ne rečem, da je družboslovje, ampak ni pa pravo naravoslovje. Ni biologija, ni kemije, ni fizika… je kar bolj tako nekja kot recimo geografija. Pa varstvo narave in podobno. To ni pravo naravoslovje.

Ko iščejo naravoslovce, kar je pogosto, pričakujejo diplomo iz biologije, kemije, gozdarstvva ali kaj podobnega.

okoljevarstvo so si izmislili pametni ravnatelji kmetijskih šol, ko se v srednjo kmetijsko šolo ni hotel noben otrok več prijaviti, ker biti kmet pa ni fensi. Potem pa so starše in njihov podmladek začeli farbati z okoljevarstvom, ki je nujno potrebno v sodobni družbi saj vključuje različne pristope in to celostne pri upravljanju s podeželjem in bla bla bla. Pa so naivneže namamili, da nimajo čisto praznih razredov. Služb, kjer bi izključno mlatili prazno slamo, pa ni.

Tole varstvo okolja je podobno kot varstvo narave, varstvo naravne dediščine.

Tole varstvo naravne dediščine je doktorski študij oz je vsaj bil. Nekoristno, nezaposljivo.

Varstvo okolja je tudi marsikje kot doktorski študij. To je šele nekoristno. Že oni z diplomami ne dobijo službe, z doktoratom še toliko težje.

Te smeri niso pravo naravoslovje. Na te podiplomce se vpišejo družboslovci in potem nekaj lapajo. Daleč od narvoslovja.

Ne vem kako je dodiplomski študij teh smeri, veerjtno ista beda kot podiplomc. S tem, da z diplomo vseeno lažje dobiš službo kot z doktoratom.

Aja, sem družboslovc z diplomo in varstvo narave podiplomc. Zato iz lastnih izkušenj, da je oboje drek.

50druzboslovka, 05.05.2025 ob 09:51

Sodrga ala 3469, jebemti sidra, ja in vam podobni: dajte preskočiti to temo. Vem, da ste vsi motenci brez službe, da visite tu non stop, ampak dajte vsaj kako temo preskočiti. Ali pa se naročite pod nujno k psihiatru, mogoče kar direkt na urgenco.

👍👍👍👍

Te naštete smeri so še slabše kot upravna šola. Poznam nekaj žensk, ki so delale visoko upravno šolo. Veliko let so gurale kot prodajalke po Lidlih in podobno. Ampak večini je tam pri 35ih, 40ih vseeno uspelo priti  v kako pisarno ali pa za kako poslovodkinjo v trgovini. Tako, da ja, tale filofaks pa je adijo. Logično, da v neko pisarno raje vzamejo neko z upravno diplomo ali pa ekonomskega tehnika kot neko zgodovinarko, etnologinjo. One prve imajo vsaj kaj pojma, kaj bo pa FF v neki pisarni?

Dodiplomski varstvo okolja je neka mešanica med naravoslovjem in družboslovjem, pa vendarle bolj naravoslovje. Ampak vseeno je očitno neuporabno.

50druzboslovka

zgnji z rakom prasica smrdljiva.  pa idi liat kučanu posrano rit. mogoče se te bo usmilil. in boš lahko čistila wcje.  hahaha poglej se. ločenka, al pa nikoli poročena. ti rabiš psihiatra , ti prasica ena.  ničvredna. fsaka dostojna komunsitka ima službo od pondo pet. za 6h na dan za 3000. haha tko je.  luzerka si. in karama teje dobila in še te bo.  te bo karma porihtala.

Ja, res je to z okoljevarstvom. Ni prava naravoslovna smer. Imam par znancev s tem faksom. Sploh tisto v Velenju ni ravno uporabno. Žal.

Kolega je pa delal podiplomca v tej smeri, v Novi Gorici, pa dobil na inštitutu službo. Samo službo je imel pred doktoratom. V bistvu so mu plačali doktorat. Mladi raziskovalec. Ampak redkim uspe.

Oglasilo se vas je nekaj, ki poznate koga s podobnimi problemi, kaj pa kak primer dobre prakse?

Res nikomur ni uspelo?

To prijavljanje na razpise ne obrodi sadov. Dodatna izobraževanja, izpiti, tudi ne. Prostovoljno delo še manj.

jah pri 50ih moraš počasi razmišljat kdaj bo penzija saj moraš imeti za seboj 30 let dela (fakse, magisterije, doktorate si itak naredil vmes med delom). Pri 50ih se iskat službeno je zgolj loterija, če se ti slučajno poklopi. Pri izbiri izobrazbe ste pač falili, da greš študirat eno ozko področje in imaš skrajno omejeno možnosti cel lajf. Greš klasika na ekonomijo ali strojništvo in si zaposljiv kjerkoli kadarkoli. Ampak kar je je. Okoljevarstvo bi moralo biti zaposljivo, saj danes ima vsaka malo večja firma oddelek, ki se kao s tem ukvarja zraven, da so kao družbeno odgovorni. No potem je pa druga stran medalje, da katerakoli izobrazba ti ne olajša bistveno možnosti v praksi, pri 50ih. Takrat je bolj pomembno koga poznaš. In kako se ti poklopijo zadeve. Potem ko ti uspe, se je pa lepo hvalit, da ni problem dobit službe…

50druzboslovka, 05.05.2025 ob 10:24

Oglasilo se vas je nekaj, ki poznate koga s podobnimi problemi, kaj pa kak primer dobre prakse?

Res nikomur ni uspelo?

To prijavljanje na razpise ne obrodi sadov. Dodatna izobraževanja, izpiti, tudi ne. Prostovoljno delo še manj.

Kaj pa politika, če poznaš koga od strankarskih, ti je lahko marsikaj olajšano.

Naključnik, 05.05.2025 ob 10:24

jah pri 50ih moraš počasi razmišljat kdaj bo penzija saj moraš imeti za seboj 30 let dela (fakse, magisterije, doktorate si itak naredil vmes med delom). Pri 50ih se iskat službeno je zgolj loterija, če se ti slučajno poklopi. Pri izbiri izobrazbe ste pač falili, da greš študirat eno ozko področje in imaš skrajno omejeno možnosti cel lajf. Greš klasika na ekonomijo ali strojništvo in si zaposljiv kjerkoli kadarkoli. Ampak kar je je. Okoljevarstvo bi moralo biti zaposljivo, saj danes ima vsaka malo večja firma oddelek, ki se kao s tem ukvarja zraven, da so kao družbeno odgovorni. No potem je pa druga stran medalje, da katerakoli izobrazba ti ne olajša bistveno možnosti v praksi, pri 50ih. Takrat je bolj pomembno koga poznaš. In kako se ti poklopijo zadeve. Potem ko ti uspe, se je pa lepo hvalit, da ni problem dobit službe…

Točno tako je. Obljubljali so, da bo vsako podjetje potrebovalo okoljevarstvenika, potem pa v podjetjih rečejo, da oni že imajo nekoga za te zadeve, pa ne vedo niti katero izobrazbo ima.

A niso govorili, da je v šolah pomanjkanje učiteljev in da jemljejo tudi nepedagoške smeri?

New Report

Close