Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Družboslovci pri 50ih in iskanje službe

Družboslovci pri 50ih in iskanje službe

Sem geografinja, isto, za en drek vse skupaj. Če je služba, kjer zahtevajo samo SŠ, me nočejo, ker imam preveč izobrazbe. Na svojem področju ni šans, da dobim.

Pa ja, geografija je dosti širše področje kot okoljevarstvo (okoljevarstvo je en del geografije), ampak tudi ne gre.

Bolje ne vedeti kaj vse sem že do sedaj delala.

Študij je fajn, diploma pa nekoristna. To je to.

Ja, na geografiji je tudi smer varstvo okolja. Največ se jih odloči za to smer. No vsaj v mojih časih. So tudi nam tumbali kako je to koristno in uporabno. Ja, pa ja.

Kjer rabijo okoljevarstvenike, vzamejo biologe, kemike, mikrobiologe. Včasih pa kar kakega gradbinca.

Drugače pa so nam na informativnem dnevu tumbali tudi oh in sploh kako je naš študij super, kaka super znanja, komot zaposljivi in podobno. Bla bla bla.

Zdaj je še več smeri, še v MB pa v KP. Vedno znova tumbajo kako čudovito je vse skupaj. Ne omenijo pa, da službe so pa recimo prodaja v Mcdonaldssu in kaj podobnega.

Ti to resno? Pri 50ih bo začel en učiteljsko kariero? Najprej bi moral narediti pedagoške predmete. Kaki dve leti to traja. Starost 52. In začetek učiteljevanja?

Jao, jao kake ideje imate eni.

Drugače pa učiteljev zgodovine, geografije, filozofije ne iščejo. Etnologije pa itak, da ne.

Zgodovinarji, filozofi totalno neuporabne smeri. Redki dobijo službo na svoji smeri. Geografija malce bolje, amapk ne veliko bolje.

Jaz itak več ne računam na to, da bi dobil kaj svoji izobrazbi primerno. Ampak problem je, ker je ta izobrazba bolj minus kot plus in ne dobiš nič kolikor toliko spodobnega tudi kjer se zahteva srednja šola.

Hutch, kako pa ti guraš skozi življenje?

Jaz imam pač razne bedne službe. Pa pišem, pišem vloge, prijave na razpise. Včasih obupam in ne pošiljam več. Zdaj sem spet v fazi intenzivnega iskanja. Ker pač do penzije je še ogromno in si ne predstavljam še skoraj 20 let crkovat v takih službah.

Ampak prave ideja kako naprej pa ni. Pred leti opravila kup tečajev, izobraževanj, vsa zagnana, polna upanja, nič pomagalo. Zdaj pa iščem ideje pa ne vem kaj bi.

Ja, tam, kjer je zahtevana poklicna ali pa SŠ, raje vzamejo nekoga z manj izobrazbe. To je dejstvo.

Mene vzamejo tam, kjer tudi tistih s SŠ ne dobijo, ker so slabi pogoji dela in potem vzamejo vsakega, ki je pripravljen delat. Tudi stare, izobražene, samo, da je nekdo pripravljen delat. Pogoji pa pogosto katastrofa.

Nekoč, kakih 20-25 let nazaj, nisem dobila službe, ker nisem znala nemško. Je bilo v enih toplicah. Zdaj znam nemško, sem se že ogromno naučila, mi ne pomaga niti malo. Nikogar to ne zanima. Se učim tudi italijansko pa tudi ni videt, da bi mi to pomagalo.

Pri 50. moraš imet že toliko našparano, da odpreš svoj s.p. iz tega, kar si študirala. Prodaj svoje znanje.

50druzboslovka in Hutch – 

naštudirajta ESG zakonodajo in se poskušajta prodati v katero od slo firm, to je sedaj zelo aktualno v vseh podjetjih. Pa nujno LinkedIn profil nares in dodati ta znanja not. Samo ne pričakovati, da bosta delala samo to, pa bodita odprta za nova znanja v podjetju in se tako tudi predstavita. Ne čakat na razpise, pošiljajta ponudbe za delo. Srečno!

952, ti to resno? Imam LinkedIn,  na tisoče vlog, ponudb poslala. Nd odkrivas ravno tople vode.

Sp 173, tvoj predlog je mlatenje s tujim k. Po koprivah.

Službe res ni težko najti.

Tule gledam, celo lokalni šiptarski pek ima na vratih, da zaposluje v prodaji.

Pozabljaš nekaj: ta pek išče osebo staro 20, 30 let, po možnosti albanko. Tako, da ne bluzi.

Dajte pisati tisti, ki imate osebne, lastne izkušnje. Ne bluziti o pekih,  s.p. , učiteljih…. ko se z aviona vidi, da niste tega sprobali. Samo drugim bluzite.

Ni samo družboslovna,

Tudi poslovne vede…isti šmorn.

Nad 45+ te noben ne zaposli. Več 100 prijav, odgovorov 1/5 in to negativnih, ostali pa ne sluha ne duha od odgovora.

Se pa pojavlja goasthing, na prijave ni odgovora, pa še čez čas pojavi identičen oglas istega podjetja???

Res ne vem, zakaj se ne bi prekvalificirala. Srednje šole so relativno poceni, višje so dražje. V srednji bi ti priznali vse splošne izpite, drugje odvisno od smeri. Ok, 50 let, ampak zavedaj se, da boš morala delati še 15 let ali več. Morda boš celo podaljšala 🙂 Pa izračunaj, če se ti splača ob xy delu še malo študirat. Itak veš, da se išče v zdravstvu, razredni pouk v šolstvu, specialni pedagogi, pomoč na domu. Za drugega učitelja v 1. razredu vzamejo tudi različne smeri, tudi za podaljšano bivanje učencev.  Pedagoške, seveda. Malo razišči in takoj v akcijo.  Nimam pojma, kaj si sposobna delat ( zdravje) in kaj te, vsaj malo, veseli.

Ja, to je kar standard, da ni odgovora.

Ali pa svež oglas, isti dan pošljem ali pa kličem in rečejo, da nič nd iščejo.

Ker na maile večinoma ni odziva, sem se lotila klicanja ba kontakt, ki ga dajo, so me že kar nahrulili, da kaj kličem ali pa rekli, da nič ne iščejo ali pa da sem prestara

Eh jaj, novopečena učiteljica pri 55ih? Ali raje medicinska sestra pri 50ih? Začetnica? Eni pa res nabijate na polno.

Čist konkretno in iz prve roke: V šoli imamo trenutno zaposlenih polno druzboslovcev (nepedagoška smer), ker se z ustrezno izobrazbo nihce ne javi na razpise. Tako lahko zgodovinarji, geografi, antropologi … učijo slovenščino, delajo v Rap-u ipd. In, ja, kar nekaj je starejših od 40 let, ki prvic učijo.

Koliko imate pa 50 letnikov, ki prvič učijo?

Kako nek 50 letnik, ki pojma nima o pedagogiki začne učiti?

Kako sploh ve kako se zadeve lotiti?

Drugič jamrate kaj vse mora učitelj pripraviti, zdaj lahko pa kar vsak uči? Kako bo naredil priprave, če sploh ne fe kaj to pomeni?

Odgovor na objavo uporabnika
50druzboslovka, 05.05.2025 ob 09:14

Je kdo od vas družboslovec, star okrog 50 in išče službo?

Zanima me predvsem za tiste, ki ste recimo zgodovinarji, etnologi, geografi, filozofi in še kaj podobno slabo zaposljivega.

Jaz obupujem. Zadnjih 10 let službe v stilu kelnarjenja, tudi čiščenja. Torej daleč stran od služb, ki bi mi dale kake koristne izkušnje.

Kako iščete? Na stotine vlog poslanih, brez uspeha. Po celi Sloveniji. Pred leti sem probala celo v UK (pred Brexitom). Samo tam se nisem poglobila v zadeve. Sem se pa poglobila za Avstrijo, Nemčijo. Brez uspeha. POtem sem probala še tako, da bi začela s kakim bednim delom v Avstriji in potem iskala naprej. Na stotine vlog, velika večina ne odgovori. Če odgovorijo pa, da sem prestara (ja, to so mi govorili že pred 10imi leti, torej pri 40ih) ali pa prekvalificirana. V glavnem nič od nič. Je pa itak čudež, če dobim odgovor. Tam, kjer je za moj nivo izobrazbe pa skoraj vedno odgovorijo, vendar negativno.

Da ne omenjam številnih razgovorov v Sloveniiji, ko se je potem izkazalo, da so že imeli kandidata dosti prej.

Enako. Pri 53 dobim samo sem in tja kako službo za nekaj mesecev v prodaji za poddajalko s 4 stopnjo izobrazbe.

Prej sem 30 let le malo manj delala v medijih in to 25 let prekarno.

Odgovor na objavo uporabnika
Taajo, 05.05.2025 ob 16:07

Koliko imate pa 50 letnikov, ki prvič učijo?

Kako nek 50 letnik, ki pojma nima o pedagogiki začne učiti?

Kako sploh ve kako se zadeve lotiti?

Drugič jamrate kaj vse mora učitelj pripraviti, zdaj lahko pa kar vsak uči? Kako bo naredil priprave, če sploh ne fe kaj to pomeni?

Imamo aktive, kjer jim kolegi pomagamo. Razložimo, kaj so priprave, kaj easistent … Da je treba na začetku veliko popoldanskih ur nameniti pripravam … Na začetku ne 25- ne 50-letnik nimata pojma. Potem je pa od človeka do človeka (ne pa od starosti) odvisno, kako bo šlo naprej.

Je pa trenutno res grozno, ker poučujejo ljudje, ki nimajo pojma ne o pedagogiki ne o stroki. Učenci se mi včasih prav smilijo. A žal nimamo kaj: vem, da nekateri ne verjamete, a res se nihče ne prijavi na razpise.

25 letniki so končali pedagoško smer, imajo neke osnove, so imeli par predmetov v to smer. Pa tudi svežo snov imajo še v glavi. Tudi ni tako daleč od njihovih šolskih časov.

50 letnik pa nima ne pedagoških predmetov, niti mu stroka ni več blizu, daleč od šolskih let. Si ne predstavljam, da daš enega takega v razred.

Ne vem, ampak eni res mislite, da je 50 letnik sposoben kar naenkrat učiti otroke? Po možnosti, da nadvse sovraži pedagoški poklic. Verjetno bi se tega že lotil davno prej, če bi ga mikalo?

Na žalost so pri 50. možnosti za boljšo službo skoraj neobstoječe, razen če imate zveze.

Ja, pri 40ih že poslušala, da sem prestara. Zdaj pri 50ih me čaka še skoraj 20 let delovne dobe. No, itak upam, da bom lahko starostno šla v službo, ker 40 let ne bom skupaj spravila.

Ampak za vse sem prestara? Naj crkujem skoraj 20 let?

Od šol sem jaz vedno dobil odgovor, da je za učitelja potrebno imeti vse pogoje, ki jih zahteva zakon.

Hutch, to za učiteljevanje itak ne verjeti monkljam. Ni res, da vzamejo vse. Daleč od tega. Monklje pač gobezdajo kar tako v tri dni, ker pač nimajo pojma.

Tudi nakladanje o s.p.jih je značilno za tiste, ki nimajo pojma. Blebetajo, same pa nič od tega.

New Report

Close