Družboslovci pri 50ih in iskanje službe
Anonimno 3469 05.05.2025 ob 09:40 zadnji odgovor 05.05.2025 ob 23:36
Kje so pa ugabnice?
50druzboslovka, 05.05.2025 ob 11:15
Ja, tam, kjer je zahtevana poklicna ali pa SŠ, raje vzamejo nekoga z manj izobrazbe. To je dejstvo.
Mene vzamejo tam, kjer tudi tistih s SŠ ne dobijo, ker so slabi pogoji dela in potem vzamejo vsakega, ki je pripravljen delat. Tudi stare, izobražene, samo, da je nekdo pripravljen delat. Pogoji pa pogosto katastrofa.
Nekoč, kakih 20-25 let nazaj, nisem dobila službe, ker nisem znala nemško. Je bilo v enih toplicah. Zdaj znam nemško, sem se že ogromno naučila, mi ne pomaga niti malo. Nikogar to ne zanima. Se učim tudi italijansko pa tudi ni videt, da bi mi to pomagalo.
Kaj točno pa je tvoja nominalna stroka, 50druzboslovka?
Ne trdim, da je službo pri 50. lahko dobiti. Seveda bodo vsi rekli, da “si prestara”, ampak jaz v tem, kljub temu, da je posamezniku to seveda zoprno slišati, ne vidim neke zlobe. Mislim, da gre za čisto človeški odziv: ko pride mlada študentka prosit za službo, jo hitro vzamejo, ker nanjo gledajo kot “itak da začetnico”, mlad človek je po logiki “začetnik” in vsi ga vidijo kot neproblematičnega točno zaradi njegovega začetništva, in kar nekako “paše”, da ga zaposlijo.
Že v drugi polovici 20-ih let starosti, še bolj pa celo še v 30-ih, pa človek že deluje kot nekdo, ki sam lahko določa svoje delo in naloge, in če pride pri teh letih (celo v 30-ih, kaj šele v 40-ih in dalje!) prosit za neko začetništvo, je spontani odziv ljudi čudenje in nezaupljivost, ter, resnici na ljubo, čeprav nezavedno – prezir. Odrasel človek, ki deluje nebogljeno in “neizkušeno”, hočeš nočeš vzbuja neka odbojna čustva.
Ampak večinoma zato, ker prosi!
Kaj, če bi spremenila strategijo “pošiljanja prošenj”? Ne “prošnje”, ampak “Evo, fantki, če me rabite, vam lahko naredim to in to!”
Zakaj bi z uni. družboslovno izobrazbo iskala v trgovinah in skladiščih?? Si kdaj pomislila, da bi iskala v hotelih (najbrž si), v turističnih dejavnostih (tudi najbrž), v gledališčih (aha!), v filmskih produkcijah (boš zavila z očmi: hja, pa poznaš delo “location hunter”? Aha, evo ga! In poznam “location hunterke” za TV produkcije, krepko čez 50! Bakice, praktično! Pa jih vedno znova kličejo, naj jim zrihtajo lokacije!), v umetniških, kreativnih, modnih, estradnih poklicih?
Vzemi svojo osnovno izobrazbo in jo poskusi kalibrirati na targetirano dejavnost, recimo geografija gre zelo skupaj s turizmom (vodenjem, recimo), etnografija z muzeji, ampak vse lahko tako obrneš, da najdeš neko nišo – svetovalka za zgodovinske kostume! Psihološka profilatorka tujih turistov! Filozofija … prodaje izdelkov za neevropske potrošnike! In tako dalje!
Nočem ti pametovat. Ampak če že 20 let pišeš prošnje in ni nič, potem nekaj ni v redu s pisanjem teh prošenj, ne s tabo!
Sicer si malce pozna zaradi tega tvojega norenja okoli sezonskih del in načina: proizvodnja, fuj. Proizvodnja je vsa tekoči trak (ne, ni). Pri nas je bilo kar nekaj primerov dobre prakse, ko so ljudje začeli v proizvodnji, se izkazali z delom, značajem, pokazali znanje in sposobnost dojemanja in učenja in šli v sklopu iste firme na boljše.
Kam pa lahko napreduje nek etnolog v proizvodnji?
Eni pa res sanjate. V proizvodnji se da napredovati. Recimo, če je en strojni tehnik, lahko potem postane vodja, tehnolog in podobno.
Družboslovci pa nimajo šans. Ostane zabetonirani na minimalcu, na dnu.
Si pa težko predstavljam, da bi nek 50 letnik brez izkušenj sploh zmogel tempo v proizvodnji.
Crkovanje za minimalca je proizvodnja. Da ne omenjam, da imajo marsikje nočne izmene.
Kdor je pameten, samo stran o proizvodnje.
50družboslovka, 05.05.2025 ob 22:11
Eh ja, glede na to, da delam vedno popoldan, da vedno delam ob petkih, sobotah, nedeljah, kdaj že bi imela čas študirat? In glede na to, da je najbližji faks dobro uro vožnje stran?
Ampak ja, monovske perle bi to zmogle. Saj ne, da so to sprobale, ampak one bi to zmogle. Pa te iste perle, ki mene žalijo, bi tudi zmogle pri se it pripravništvo pri krepko nad 50. V nekem novem poklicu. Seveda tega niso sprobale, bi pa zmogle, a ne.
E babe trapaste.
Ja, pol pa nič, ne? Če so vsi predlogi zanič, delaj še naprej tako kot do zdaj. Najbrž bo uspešno.
Nekih novih znanj ne moreš dosegat, ker nimaš časa, si polno zasedena z bedno službo, za začetnika ne boš šla, ker si prestara, kaj bi torej rada tukaj?
A veš, kaj delodajalci najprej pomislijo, ko nekdo pri 50+ želi na novo začeti nekje? Najprej pomislijo, da je verjetno precej konfliktna oseba, da ga do zdaj niso nikjer obdržali in nudili možnosti napredka. Nima veze al si zgodovinar al etnolog al geograf, obilo teh dela na čisto drugih področjih in prosperirajo v firmah. Ker so timski delavci, se ne bojijo usvajati nova znanja, delajo na tem, da v firmi napredujejo. Ti nisi naredila nič od tega. Še vedno stagniraš na najnižjih delovnih mestih in menjaš firme. Glede na tvoje zapise, bi rekla, da si konfliktna oseba, delaš štalo, ne znaš delati timsko, mogoče si veliko po bolniških…. skratka, da pri teh letih nisi nikjer uspela splezati po lestvici navzgor, pove veliko predvsem o tebi. Pri tebi je nekaj narobe. Tako kot se tukaj otepaš vseh predlogov, se verjetno tudi v firmah otepaš vsega.
Recimo moja kariera. Začela sem nizko v hierarhiji, potem pa sem videla, da se odpira nova možnost in doštudirala še nekaj ob delu, z malimi otroki, učenje petke in svetke, nobenega prostega časa tri leta. Ampak potem sem napredovala višje in na boljše delovno mesto. Pri 50-tih sem šla še na nek dvoletni tečaj in še izboljšala svoje znanje ter priplezala še višje. Ampak moraš biti pripravljen nekaj žrtvovati, moraš se zagrebsti, delati, hoteti priti do novih znanj znotraj firme, tisto pač, kar oni potrebujejo. Brez vseh vez in poznanstev. Kaj si pa ti počela? Se ti ni dalo prisluhniti, kaj firma rabi? Nisi dovolj sposobna, da bi poleg dela še kaj doštudirala, šla na razne seminarje, tečaje…? Se ti ni dalo? Te niso videli na višjem delovnem mestu, ker si osebnostno zadrta in tečna, prepirljiva, vsiljiva… Nekaj mora biti, ker oprosti, ne glede na izobrazbo, če 30 let stagniraš na istem mestu, je s teboj nekaj narobe, pa kakorkoli to zanikaš.
Anima636, 05.05.2025 ob 21:06
Anonimno 1434, 05.05.2025 ob 20:59
Anonimno 3469, 05.05.2025 ob 09:40
50druzboslovka
to vam jaz posikušam dopovedat že 20 ,let. družboslovje je konstrukt komunizma. to je za skrajno leve fšstike, lezbačike, vodljivel uizerke z močnimi vezami v politki. to jaz govorim že sto let. kersem probal sam. ker imam to doma. ker vem kako je. ker je pedagoška fakulteta v mb skrajna leva ustanova. kot fse fakultete. ampak pedagoška fakulteta mb pa je res ultra komunistično. tam se igrajo tak igirce kot naprimer. č dam primer. bom dal primer evo. bodoči vzgojitelji. čiti primer njihove pralnice. pride neka tam nekai zkušena predavatlejica ki todela že 100 let, kot moja mati. skrajna leva fašsitka. in jim predava neko sranje. in grejo na travnik in pobrajo listke. in fora je da jim reče, imate 10 min. in fsak normalen moški bi pač pobral čimveč. logično. ampak ne. fora je da imajo fsi isto število listekov. in da se med seboj čimhitreje poedinijo. daos fsi isti. da fsi isto smrdijo. da se živčno cepetajo in gledajo, kolko jih imaš ti, kolko ti, kake barve so, da so fsi isti. ja? take igrice, prpalnice se gredo. da jih operejo v poslušnost, ubogljivost, psrejemanje ukazov brez dvoma. da samo delajo kto jim komunisti rečejo. in kdor ima preveč listekov nabarnih mu dfa še malo časa da se poenoti. to je sam primer ene od pralnice. in ti ljduje res ne razumejo, da tudi če razumejo da je prlanica, še vednoso so oprani dadelajo po navodilih. jaz nesmem niti diplmirat na eni fakulteti, kerm i ne dovolijo. resno. ker nisme vodljiv, ker nisem skrajni levičar. jaz to govorim že 100let. če nimaš doma res ateka mamice, ki sta skrjana komunista in želita da si ti uspešna, ne da si drigo rojenka. ker prvo rojence pač razvajajo drugo rojenci pa bi naj bili za mamicem ali klužeki večnodoma. in tebe je mamica tko uničila, kot mojo sestro tudi. ki ej tudi uni prof . luzerka. nafukaliso te. nič ne znaš. odvisna si od polike in države. to so hoteli. se boriš neki ja. jaz tudi. in neboš dobila nič. nimaš koga tožit. v ameriki ej trump sedaj rekel da bo uvedel, za take fakse univerze ki producirajo nesposoben nezapsoljiv kader ki en dobi sluzbe in samo pobirajo denar od njih, da jim bo uknil državno pomopč in bodo moral ivnrit denar študentom ki so jih nafukali. pri na so fse fakulete komunistične, feminsitične. vidiš kako sote nafukali. reči, hvala mamica da si mi lagala. hvala mamica pizda msrldjiva. prasica levuhraska. hvala da si em nafukala o fsem. reči, hvala mami leva prasica. skrajna feministka. hval ada si mi uničila življenje. a ne? tko ej resnica. zdaj apsi poglej da si moški. pa te nobena ne pogleda ker nimajo denarja. pa bi rad imel iotroke in druzino. ampak poglej sebe. tudi ti nisi želela imetdelavca. si želela bolj izobraženega o ebe z več dnarja. pa si sam komi 3ka. združboslovno fakulteto si lahko obrišeš ritko. kern i vredna nikjernič. če bi šla za šiviljo, fizerko, kuharco, bi že imela 30 let delovne dobe. in nkoe relativno uredu delo. kaj pa boš sedaj? z gimanzijo ničvredno? kaj boš? stara si že 50. zdravstveni problemi, pod nivojem ti je delat, ne zmoreš delat, ni ti zadelat, neboš motivirana, nekam lada debelajsa ugabna te bo bulala. v pizd si. in kaj boš naredila, šla boš spet po pomoč k točno tem lojudem ki so teuničili. v socijalno sluzbo jokat, na zavod jokat, delala se boš bolano, nemočno revico, da bi se te nek levičar usmilil. in če bi imelalsuzbo na recimo nekem minsitrstvu, občini, banki, pač neki dostojenga pa ne bi niti sekundo pisala tukaj kako ni fer. ampak bispet bilafeminsitka naprej. ko daš moškemu dena in sluzbo si ustvari druzino in poroči in ima otorke. kodaš žensk isluzbo in denar postane feminsitka in samsotojna neodvisna. ker vam to zabijajo v glavo. ločenek mamice in feminsitične šole. kruta resnica pa je to kar si ti. in če ti dajo sluzbo na nekem minsitstvu, in ti rečejo dasem oraš cepit za covid seboš morala pač cepit in seboš. kerdruge opcije ne boš imela. če pa bi bila frizerka z 2 letno šolo pa bi bilamala podejtnica, samsotojna oseba, sama odločala o fsem, vedno imela posel. povsod dobia posel takoj. bi šlalahko živet na morje. vzela v najem umivlanik in bi stirgla. če bi znaladobro b imela posla kolokor želiš. bi delala 4 dn ian teden po 10h. 3 dni fraj. bi imela dnarja da se ne bi ven videla. sedaj pa si drek. ničvredna za drćžavo, zase ina šenajbolj ničvredna za moškega. ker sisprana v feminizem. in fsak moški ve, da čim boš dobila denar, boš spet prasica. fsi vejo da si prasica. feminizem je najhuj dorga za žensko. kise je nikoi ne pozdravi. in to moški vejo.
žal si adijo. ponudili ti bodo avtanazijo in to je to. mislia pa si kako boš ti harala, kako boš dobila nek ofino sluzbo, kako boš potovala imla špsotavnga bogatgea uspešnega moža. bla bla bla . lepo so te nafukali. kot večino fseh
Točno tako je. Ženska je uc.ed. Vsestranska. Za nič. In ravno zaradi feminizma. Samo kaj ko resnice ne prenese.
Kako lahko žalite ljudi? Pa naj gre na bencinsko črpalko, ali v trgovino. Tam bo dobila službo . Administracijo pa ne bo dobila ker je ogromno povpraševanja. Zajebano je in ne vem zakaj se rabite se ljudje dodatno izzivljati nad stisko ljudi.
Gre le za to, da je ženska nazoren primer osebe, ki je slepo sledila še pa še LAŽEM, od feminističnih nebuloz pa do neumnosti, da naj študira nekaj kar jo veseli. V tem duhu pa je tudi nadaljevala. In prišla v 50ta brez vsakih znanj, nekonkurenčna mladim in nezanimiva za moške. In tako kot ni realnosti prenesla, ko je bila mlada, jo ne prenese niti sedaj.
pol pa nič, 06.05.2025 ob 06:17
Ja, pol pa nič, ne? Če so vsi predlogi zanič, delaj še naprej tako kot do zdaj. Najbrž bo uspešno.
Nekih novih znanj ne moreš dosegat, ker nimaš časa, si polno zasedena z bedno službo, za začetnika ne boš šla, ker si prestara, kaj bi torej rada tukaj?
A veš, kaj delodajalci najprej pomislijo, ko nekdo pri 50+ želi na novo začeti nekje? Najprej pomislijo, da je verjetno precej konfliktna oseba, da ga do zdaj niso nikjer obdržali in nudili možnosti napredka. Nima veze al si zgodovinar al etnolog al geograf, obilo teh dela na čisto drugih področjih in prosperirajo v firmah. Ker so timski delavci, se ne bojijo usvajati nova znanja, delajo na tem, da v firmi napredujejo. Ti nisi naredila nič od tega. Še vedno stagniraš na najnižjih delovnih mestih in menjaš firme. Glede na tvoje zapise, bi rekla, da si konfliktna oseba, delaš štalo, ne znaš delati timsko, mogoče si veliko po bolniških…. skratka, da pri teh letih nisi nikjer uspela splezati po lestvici navzgor, pove veliko predvsem o tebi. Pri tebi je nekaj narobe. Tako kot se tukaj otepaš vseh predlogov, se verjetno tudi v firmah otepaš vsega.
Recimo moja kariera. Začela sem nizko v hierarhiji, potem pa sem videla, da se odpira nova možnost in doštudirala še nekaj ob delu, z malimi otroki, učenje petke in svetke, nobenega prostega časa tri leta. Ampak potem sem napredovala višje in na boljše delovno mesto. Pri 50-tih sem šla še na nek dvoletni tečaj in še izboljšala svoje znanje ter priplezala še višje. Ampak moraš biti pripravljen nekaj žrtvovati, moraš se zagrebsti, delati, hoteti priti do novih znanj znotraj firme, tisto pač, kar oni potrebujejo. Brez vseh vez in poznanstev. Kaj si pa ti počela? Se ti ni dalo prisluhniti, kaj firma rabi? Nisi dovolj sposobna, da bi poleg dela še kaj doštudirala, šla na razne seminarje, tečaje…? Se ti ni dalo? Te niso videli na višjem delovnem mestu, ker si osebnostno zadrta in tečna, prepirljiva, vsiljiva… Nekaj mora biti, ker oprosti, ne glede na izobrazbo, če 30 let stagniraš na istem mestu, je s teboj nekaj narobe, pa kakorkoli to zanikaš.
Podpis pod tole, “pol pa nič”!
Točno tako je. Če je še vedno na začetniški plači z znanji, ki bi jih lahko nadomestil vsak drug mladec ki komaj vstopa v delovno razmerje, je nekaj narobe z njo. Verjetno se je z vsemi štirimi branila vsakršnega dela ki ga terja neko napredovanje v firmi. kot se tu brani vseh predlogov, vse je pretežko, preveč novo, se ne da…
A veš koliko nas je z diplomo nekega družboslovnega faksa, ki smo se zaposlili na čisto drugem področju. Firma hoče videti, da si zagnan, da si želiš novih znanj, da ti je mar, to je vse. Večini delodajalcev v gospodarstvu dol maha, kakšno izobrazbo imaš, če se tega dela da priučiti in se dodatno izobraževati med delom. Navaden zidar z osnovno šolo pride do tega, da postane izvrsten električar ob delu. Če se sam priuči, dela pri mojstru, ki v njem vidi potencial, nima veze, kakšno šolo ima prej, če sploh kakšno. Glavna je zavzetost za delo, želja po novih znanjih. Če tega ni, ima lahko človek ne vem kakšno izobrazbo, pa bo povsod stagniral. In avtorica je en tak primer. Ostala na nivoju 25-letnega začetnika, ki se mu nič ne ljubi in išče izgovore, zakaj on ne bi. Kdo bo takega zaposlil za dlje časa?
Uf, ste se razpisali. Pa pametnega nič.
Ajooj,
daj ti meni povej kam lahko napreduješ, če delaš kot natakar? Me resno zanima?
Branim se vseh predlogov? Misliš bebavih predlogov kot je ona zgoraj, ki nori, ker mi ni všeč delo v proizvodnji? Hud predlog Pa kaj je še bil predlog? Aja, da grem za učiteljico. Bravo. Še kakšen drug predlog? Verjetno to, da naj postanem električar ali kako, če te prav razumem? No, če si tako pametna, še razloži kakšna naj bo moja pot do električarja?
Vidim pa, da si ženska, ki rada veliko blebeče, ne zna pa brati. Že nekajkrat v tej temi sem napissala, da sem opravila veliko dodatnih tečajev, izobraževanj, izpitov. Ti pa blebečeš kakor, da si ti edina, ki je to počela. Torej?
Drugače povedano, veliko si napisala, pa nič pametnega, nič koristnega,nobenega nasveta pa dokazala, da niti brati ne znaš. Še kaj?
9hntf, torej tvoj predlog kaj it študirat pri 50ih in da bo možno, če delaš ob vseh vikendih, petkih, vse popoldneve in je prvi faks dobro uro vožnje stran? Me zanima kakšni so to faksi? To sem že večkrat spraševala. Pa ni bilo še nobenega odgovora. Samo blebetanje o študiju. Lahko pa zase poveš kaj si šla pri 50ih študirat. Sem radovedna.
Pol pa nič, hudo si se razpisala, a niti enega pametnega predloga, samo hvalisanje kako si ti oh in sploh super. Da bi pa napisala kak nasvet, to pa ne. Ker vidim, da tudi ti ne znaš brati, še enkrat posebej zate: šla sem na številne tečaje, izobraževanja, opravila številne licence. Večkrat napisano. Tako, da je res bedno kar naprej ponavljat tistim, ki ste uh in sploh uspešni pa niti brati ne znate. Bebavo izpadeš, ko se prideš hvalisat, ne napišeš pa niti enega samega odgovora na vprašanja, nasveta ali kaj takega.
Kam pa napreduje, hja ne vem, mogoče je mislila, da začneš štancat ene izdelke, potem pa štancaš druge izdelke? Pa, da začneš pri minimalcu, čez deset let imaš pa 10€ več kot minimalca?
Ti si pa, ja to je pa res.
Anonimno 5140, uf sanjski predlog: it za minimalca v proizvodnjo štancat. Kaj bi brez takih super predlogov?
Kaj pa če, sicer je že nekdo omenil, ampak bom še jaz. Ti že desetletja nisi iskal službe, a ne? Namreč prošenj se pa že res desetletja ne piše. Tako, da :). Sem delala tudi v raznih tajništvih in večkrat videla vloge, ki jih pošiljajo drugi. Nihče ne pošilja prošenj. Vsi ponudbe,če ni razpisa. Če pa je razpis pa prijava oz vloga.
Ja, sem večkrat študirala kaj narediti, da bodo moji CVji, prijave boljši. Čekirala kako drugi pišejo. Iskala ideje na netu. Večkrat šla h kakim svetovalcem. Nazadnje letos. Mi je potem profijka dodelala CV, rekla, da mora biti drugačna fotka, grafično dodelala obliko, opise. Mi pripravila tudi eno prijavo na razpis. Točno za tja, kjer je ona nekoč delala in osebno poznala delodajalca. Tako, da je res vedela kako in kaj. In sem poslala, odgovora seveda ni bilo.
To, da nočejo ostarelih začetnikov pa mi je itak jasno. Kaj pri 50ih, že 40 letnikov nočejo. Tako, da ja, tako pač je. Večkrat sprobano.
Smisla za umetnost, modo nimam. Tako, da tam pa res nisem iskala. Se mi pa zdi, da malce romantično ti gledaš na te zadeve. Recimo, ko pišeš o turizmu. Ja, imam izkušnje s turizmom, hoteli, gostinstvom, muzeji. Ti zelo romantično gledaš na to področje. Realnost je pa taka, da si večina ljudi želi zbežati od tam. Recimo delovni pogoji: delaš takrat, ko so drugi prosti. Torej popoldan, zvečer, ob praznikih, vikendih in ja, celo poletje. Dopust je recimo novembra. Zdaj delam samo popoldan. Prej sem imela pa delovnik od 8:30 do 18:30. Si predstavljaš tako življenje? To je realnost turizma. Plače pa ponavadi okrog minimalca ali pa kak evro več. Tako, da ja, je razlog, da si želim stran od tega. Ni tako romantično kot si ti predstavljaš. Aja, ponavadi je tudi tako, da imajo poletno ali zimsko sezono. Torej si adijo, ko je sezone konec. Eni imajo obe sezoni, ampak po vsaki sezoni si adijo. Vmes ni službe. To je kruta realnost turizma. Redki imajo 12 mesecev na leto.
Aja, da ne pozabim. Eni tule predlagate učiteljevanje. Na monu pa polno bruhanja po učiteljih, ki nimajo primerne izobrazbe, znanj, izkušenj in kako vaši sončki trpijo. A tule pametujete kako naj grem jaz učiti :).
Pametujete o s.p., a niti en ni napisal, da je imel meni podobno izobrazbo in da je nek s.p. odprl. Hm. Torej nobenih izkušenj, ampak drugim svetujete?
Bebavih nasvetov v stilu it v proizvonjo itak nima smisla komentirat.
Eni pametujete, da naj grem študirat. Hkrati pa na monu številne teme, kjer (verjetno isti ljudje) drugim pišete kako je neumno it pri 40ih študirat. A pri 50ih je pa kar naenkrat ok. Res, pa, da ni nihče napisal, da je pa on bil prej zgodovinar, pri 50ih pa šel študirat recimo elektro smer in pri 55ih iskal službo kot svež električar. Hm. Spet eni predlogi, ki so kar nekaj.
Sem pred časom spraševala na monu za ideje za izobraževanja, po netu, ker pač v času službe ne morem hoditi na tečaje, izobraževanja in vsa izobraževanja so ob vikendih oz med tednom popoldan. Niti ene same ideje. Ampak blejat pa znate kako naj se izobražujem. Ideje pa nobene.
Potem boste na veliko pisarili kako ne upoštevam vaših predlogov. Ja, res, jagodni izbor nasvetov.
50družboslovka, 06.05.2025 ob 08:27
Aja, da ne pozabim. Eni tule predlagate učiteljevanje. Na monu pa polno bruhanja po učiteljih, ki nimajo primerne izobrazbe, znanj, izkušenj in kako vaši sončki trpijo. A tule pametujete kako naj grem jaz učiti :).
Pametujete o s.p., a niti en ni napisal, da je imel meni podobno izobrazbo in da je nek s.p. odprl. Hm. Torej nobenih izkušenj, ampak drugim svetujete?
Bebavih nasvetov v stilu it v proizvonjo itak nima smisla komentirat.
Eni pametujete, da naj grem študirat. Hkrati pa na monu številne teme, kjer (verjetno isti ljudje) drugim pišete kako je neumno it pri 40ih študirat. A pri 50ih je pa kar naenkrat ok. Res, pa, da ni nihče napisal, da je pa on bil prej zgodovinar, pri 50ih pa šel študirat recimo elektro smer in pri 55ih iskal službo kot svež električar. Hm. Spet eni predlogi, ki so kar nekaj.
Sem pred časom spraševala na monu za ideje za izobraževanja, po netu, ker pač v času službe ne morem hoditi na tečaje, izobraževanja in vsa izobraževanja so ob vikendih oz med tednom popoldan. Niti ene same ideje. Ampak blejat pa znate kako naj se izobražujem. Ideje pa nobene.
Potem boste na veliko pisarili kako ne upoštevam vaših predlogov. Ja, res, jagodni izbor nasvetov.
Dej bedakinja nehaj srat. Napisala si tudi, da si praktično invalid in očitno nič ne znaš. Torej ne, nič se ne bo zate našlo, žal boš životarila do konca “kariere”. Je to tisto, kar hočeš slišat?
Nečak začel kot natakar v eni restavraciji. Kmalu je postal vodja strežbe, nabavljal vse v restavraciji, kar je bilo potrebno, postal vodja nabave, zadeva je pod njim odlično tekla, vmes so mu večkrat dvignili plačo. Snubile so ga še druge gostilne in ponujale višjo plačo. Je ostal v tej in tam dobil oreng povišico. Praktično je vse teklo pod njegovim vodstvom. Potem je vzel v najem eno gostilno in iz povprečne oštarije naredil super zadevo, plača v nebo. Pred dvema letoma, star komaj 35 let je kupil svojo zadevo in jo postavil na noge. Če bi povedala, katera gostilna je to, bi večina vedela zanjo.
Se da, če imaš ambicije, želje in vizijo. Ti nimaš nič od tega. Ostani kjer si, bo še najbolje za vse.
Dijana, he he, spet ena, ki piše o tujih izkušnjah. Imaš ti slučajno kakšno svojo izkušnjo? Daj napiši svoje izkušnje. Jaz tudi lahko napišem, da je ena nemška pravnica pustila službo in šla v ZDA z volkovi delat in je sedaj uspešna raziskovalka in pisateljica (tudi v slovenščini je veliko njenih del). Tako izpade tvoj zapis.
Drugače pa realnost naše restavracije. Par natakarjev, poleti malce več, spomladi manj. Nadrejena jim je ena oseba: šefica, ki je hkrati lastnica. Torej ni osnovnih šans, da kam napredujejo.
Kjer je delam. Podobno. Moja dva nadrejena sta mož in žena, lastnika. Verjetno ne bosta meni prepustila šefovstva, a ne?
Res smešno izpade, ko pišete o enih drugih ljudeh. Pišite svoje izkušnje.
Drugače pa večina natakarjev, ne napreduje nikamor. Sploh tisti ne, ki so po sili razmer v gostilnah. Torej brez izobrazbe v smeri gostinstva.
dijana641, 06.05.2025 ob 09:27
Nečak začel kot natakar v eni restavraciji. Kmalu je postal vodja strežbe, nabavljal vse v restavraciji, kar je bilo potrebno, postal vodja nabave, zadeva je pod njim odlično tekla, vmes so mu večkrat dvignili plačo. Snubile so ga še druge gostilne in ponujale višjo plačo. Je ostal v tej in tam dobil oreng povišico. Praktično je vse teklo pod njegovim vodstvom. Potem je vzel v najem eno gostilno in iz povprečne oštarije naredil super zadevo, plača v nebo. Pred dvema letoma, star komaj 35 let je kupil svojo zadevo in jo postavil na noge. Če bi povedala, katera gostilna je to, bi večina vedela zanjo.
Se da, če imaš ambicije, želje in vizijo. Ti nimaš nič od tega. Ostani kjer si, bo še najbolje za vse.
Poznam kar nekaj takih s poklicno natakarsko al pa čist eno brezvezno srednjo, ki imajo zdaj svoje gostilne. Nihče od njih ni imel že prej keša. Iz nič ni nič. Lahko se zagrebeš in delaš, lahko pa 25 let isto počneš in nimaš ambicij za nič več. in si natakar cel lajf. al pa čistilka al pa zidar al pa skladiščnik….
He, he, monklje zelo rade pišete o drugih :). A da bi pa katera sama o sebi napisala kako je super uspela pa ne.
Aja, soseda ima gostilno. Z možem sta pač vodila ves čas gostilno. Kako zgleda njeno življenje? Celo življenje le po en dan na teden prosta, ko je bilo potrebno pač opraviti nabavo, pripraviti za naprej. 6 dni na teden je bila gostilna odprta. Za dve osebi hudo veliko dela.
Zdaj je stara 70, še kar dela v gostilni, kup zdravstvenih težav.
Tako sanjsko je to gostilniško delo. Celo življenje pa na nogah cele dneve. Potem operacija kolkov, težave s krčnimi žilami, sklepi, hrbtenico.
Sanjsko je imet gostilno.
Imata več otrok, nihče noče delat v gostilni. Tudi vnuki ne. Pa imajo vse pripravljeno. Objekt,, sobe, prostori, naprave. Raje harajo drugje v bednih službah, ampak imajo vsaj kaj prostega časa.
50druzboslovka, 06.05.2025 ob 09:35
Dijana, he he, spet ena, ki piše o tujih izkušnjah. Imaš ti slučajno kakšno svojo izkušnjo? Daj napiši svoje izkušnje. Jaz tudi lahko napišem, da je ena nemška pravnica pustila službo in šla v ZDA z volkovi delat in je sedaj uspešna raziskovalka in pisateljica (tudi v slovenščini je veliko njenih del). Tako izpade tvoj zapis.
Drugače pa realnost naše restavracije. Par natakarjev, poleti malce več, spomladi manj. Nadrejena jim je ena oseba: šefica, ki je hkrati lastnica. Torej ni osnovnih šans, da kam napredujejo.
Kjer je delam. Podobno. Moja dva nadrejena sta mož in žena, lastnika. Verjetno ne bosta meni prepustila šefovstva, a ne?
Res smešno izpade, ko pišete o enih drugih ljudeh. Pišite svoje izkušnje.
Drugače pa večina natakarjev, ne napreduje nikamor. Sploh tisti ne, ki so po sili razmer v gostilnah. Torej brez izobrazbe v smeri gostinstva.
Odgovarjam ti na to, da praviš, da ne verjameš da lahko napreduješ kot natakar. Lahko, in to fejst.
Moje izkušnje? Začela delat v firmi s srednjo ekonomsko na nekem slabo plačanem delovnem mestu. Ker s tem nisem bila zadovoljna, sem ob delu doštudirala ekonomijo in šla v drugi sektor. Učenje non stop, družina je bila na stranskem tiru. Nove zadolžitve, kjer sem se zagrizla v delo, marsikdaj delala sobote in nedelje in popoldneve, da sem “not prišla”. Hvala bogu za moža in starše, ki so večkrat prevzeli vajeti pri otrocih. Ampak plača odlična potem, zadeve, ki so me res zanimale. Zdaj sem vodja nekega sektorja, ponudba je bila za šefico več sektorjev. Nisem sprejela, ker bi bile obremenitve in stres prevelike. Sem zadovoljna tukaj, kjer sem. Lahko bi pa šla še višje. To je popolnoma moja zgodba. Misliš, da je edina taka?
Ti si obtičala očitno na dnu. Vse je bilo preveč, vse pretežko. In to lajno nadaljuješ dalje. Tvoja odločitev, samo pravim, da nas je ogromno, ki smo stisnili zobe in šli naprej v karieri. Tebi se ni ljubilo, torej sprejmi to, da si sama kriva, nihče drug ni odgovoren za tvoj fiasko.
Eh, dijana, torej si ultra uspešna, najboljša in oh in sploh super in si se prišla v to temo hvalisat in se naslajat nad mano, ki mi pa ne gre?
In tvoj doprinos k tej temi? Misliš resno, da mi tvoje hvalisanje koristi, da komu drugemu tvoje hvalisanje koristi?
Zgrešila si bistvo te teme. Preberi si še enkrat o čem naj bi šla ta tema in razmisli, če lahko kaj koristnega dobrineseš k tej temi. Mislim, da ne.
50družboslovka, 06.05.2025 ob 09:46
He, he, monklje zelo rade pišete o drugih :). A da bi pa katera sama o sebi napisala kako je super uspela pa ne.
Aja, soseda ima gostilno. Z možem sta pač vodila ves čas gostilno. Kako zgleda njeno življenje? Celo življenje le po en dan na teden prosta, ko je bilo potrebno pač opraviti nabavo, pripraviti za naprej. 6 dni na teden je bila gostilna odprta. Za dve osebi hudo veliko dela.
Zdaj je stara 70, še kar dela v gostilni, kup zdravstvenih težav.
Tako sanjsko je to gostilniško delo. Celo življenje pa na nogah cele dneve. Potem operacija kolkov, težave s krčnimi žilami, sklepi, hrbtenico.
Sanjsko je imet gostilno.
Imata več otrok, nihče noče delat v gostilni. Tudi vnuki ne. Pa imajo vse pripravljeno. Objekt,, sobe, prostori, naprave. Raje harajo drugje v bednih službah, ampak imajo vsaj kaj prostega časa.
Kako je pa s teboj? Oni imajo vsaj keš, predvidevam. Ti pa tudi delaš, praviš petke in svetke, sobote in nedelje, nimaš časa za učenje in za nič, pa si na minimalcu. Prišla nikamor. Nekateri od nas smo takrat, ko je bil čas, stisnili zobe in se posvetili karieri za določen čas, zato da imamo danes dobro plačo, smo zadovoljni s službo in smo fraj med vikendi in prazniki. Kaj pa ti?
Dajte tisti, ki se radi hvalisate v tej temi, temo preskočiti.
Tema je namenjena tistim, ki imate kak nasvet, LASTNO izkušnjo, kako naprej pri 50ih, če imaš diplomo iz omenjenih smeri.
Ne se mi hvalisat kako ste pri 30ih bili super in fajn. Za take hvale si odprite svojo temo.
Tole temo pa pustite tistim, ki jo razumejo in imajo kak uporaben nasvet in predvsem LASTNE izkušnje.
50druzboslovka, 06.05.2025 ob 09:52
Eh, dijana, torej si ultra uspešna, najboljša in oh in sploh super in si se prišla v to temo hvalisat in se naslajat nad mano, ki mi pa ne gre?
In tvoj doprinos k tej temi? Misliš resno, da mi tvoje hvalisanje koristi, da komu drugemu tvoje hvalisanje koristi?
Zgrešila si bistvo te teme. Preberi si še enkrat o čem naj bi šla ta tema in razmisli, če lahko kaj koristnega dobrineseš k tej temi. Mislim, da ne.
Nisem tu, da bi se hvalisala, sama si me vprašala po moji zgodbi. Zato sem ti jo povedala, drugače je ne bi.
Pravim ti samo, da si celo življenje v fazi zanikanja, da si sama kriva za situacijo, v kateri si. Napredovala nisi samo zato, ker je bilo vse preveč, vse pretežko. Celo življenje si stagnirala na mestu, zato si tu, kjer si. Sprejmi ali pa ne, tvoja odločitev. In ker ne boš tega sprejela, je vseeno, kaj ti pišemo, sprememb ne bo. Ti bi čarobno palčko, ne pa da kaj pri sebi spremeniš.
diajana, res si mi ti precej uboga na umu. Keš imajo, zdravja in prostega časa pa ne. Tebi je keš bolj pomemben kot zdravje? Verjamem. Meni pač ne. Pa, da v celem življenju delajo, delajo, delajo pa nobenega prostega časa? Verjamem, da je tebi smisel življenja, da garaš do starosti in nimaš nič drugega v lajfu kot nalivanje alkota pijancem v rit. Zanimivo življenje. Čudno, da so vsi otroci in vnuki bežali stran od tega?
Jaz sploh nisem napisala kakšno plačo imam. Tako, da ne vem od kje ti veš kako plačo imam? Aja, ne veš. Si si pač malce namislila. Petke in svetke, da delam? Jao, ženska, delam 40 ur na teden, 5 dni na teden. Razumeš? TO ni petek in svetek, je petek, to pa.
Ja, si super uspešna, najboljša in kaj vem kaj še vse.
Tvoj hobi pa je, da visiš dopoldan med tednom na monu in se hvalisaš kako si super in daješ v nič osebe, ki jim ne gre tako super.
Je pa zanimivo, da praviš, da si ob vikendih prosta. Ampak med tednom dopoldan si pa očitno tudi prosta, da se imaš čas hvalisat na monu?
Taka je ta pridnost ja. Monanje je super služba. To se strinjam. Res si ultra uspešna.
Samo uspešnim je hobi to, da se znašajo nad manj uspešnimi?
Tvoj šef ve kako pridna si na monu?
50druzboslovka, 06.05.2025 ob 09:54
Dajte tisti, ki se radi hvalisate v tej temi, temo preskočiti.
Tema je namenjena tistim, ki imate kak nasvet, LASTNO izkušnjo, kako naprej pri 50ih, če imaš diplomo iz omenjenih smeri.
Ne se mi hvalisat kako ste pri 30ih bili super in fajn. Za take hvale si odprite svojo temo.
Tole temo pa pustite tistim, ki jo razumejo in imajo kak uporaben nasvet in predvsem LASTNE izkušnje.
provociraš ljudi, naj povejo svojo zgodbo, ko jo pa povejo pa praviš, da se hvalisajo?!
Neverjetna si. Si kar točno tam, kamor spadaš.
Ti nočeš, da ti ljudje povedo kaj lahko spremeniš. Hočeš, da jamrajo skupaj s teboj, kako je svet krut in nepravičen, to je vse.