državna štipendija
Iz osnovne sole v srednjo trgovsko, zrihta si drzavno stipendijo ponavlja prvi letnik, zopet ga ne naredi in potem se presola na drugo šolo in konča končno prvi letni sedaj gre v drugi. Vrgel stran dve leti in kaj bo zdej s stipendijo. Sem prosila za odpis a po enem letu nism nic dobila nobenega odgovora. So mi odpisali dolg?
Dolg odpišejo le v izjemnih primerih, in sicer če je družina res na psu z dohodki (beri: brez dohodkov). Upoštevajo pa dohodke vseh družinskih članov, pa najbrž še premoženje in tiste njihove FIKTIVNE dohodke. Skratka, malo verjetno, da bodo dolg odpisali.
Dokler pa ne dobiš odločbe, da je dolg odpisan, zagotovo ni. Mi smo zaprosili za obročno odplačevanje dolga, pa nam 3 leta niso odgovorili. Medtem smo vseeno plačali nekaj obrokov, na polovici pa odnehali, ker nismo prejeli nobenega odgovora. Čez 3 leta pa smo dobili opomin, da dolgujemo štipendijo, in smo morali vrniti še preostali del.
pri nas enako
jaz bom zaprosila kr za odlog, tudi če oni men nić ne pišejo, tko kot vam niso
potem, enkrat opa za odpis.
drugač pa je dolg od mulca, pa naj si ga vrača, vsak pri nam bo tko, če bodo hotl nazaj
ko bo polnoleten in dobi službo, mu bojo trgal
moj dolg to ni
in tudi tvoj dolg draga mati
tok jim še pomagiva okoli teh odlogov, ker se nič ne znajdejo
to itak delava zaradi naju oz jaz zaradi sebe
potem pa kar bo bo
jaz se pa strinjam s tem, da v večini primerov ne odpišejo dolga. To pa zato, ker v štipendijskem razmerju točno piše, da se štipendija dodeli za eno leto, za en letnik in pika. Ok, razumem, da ima nekdo zdravstvene težave ali družinske težave… ne razumem pa tega, da nekdo dve leti ne izdela letnika, se prepiše na drugo šolo in potem naredi prvi letnik na tej drugi šoli in pride ves hepi na CSD in pove: “sem naredil prvi letnik in mi ni potrebno vrniti denarja”. Aha, malo morgen.
Nekateri štipendisti se prav zafrkavajo s tem, ko mislijo, da jim itak ne bo treba vračat neupravičeno prejete štipendije, a zapomnite si: kar država da, to tudi vzame. Sploh v teh časih, ko je potrebno še kako “šparati”, da lahko preživimo.
Glede na to, da je državna štipendija namenjena pomoči pri pokrivanju stroškov šolanja (vsaj zdi se mi, da je tako), saj jo dobivajo le dijaki in študentje iz socialno šibkejših družin, ne bi smeli zahtevati vračila, saj tudi stroškov šolanja, ki ni dokončano, nihče ne vrne. Če želi država zahtevati vračilo, naj štipendija ne bo pogojena s socialnim statusom, ampak naj jo dobijo vsi. Šele nato naj jo vrnejo tisti, ki šolanja ne dokončajo. V tem primeru bi bil namen štipendije nagrada tistim, ki šolanje končajo, ne pa pomoč pri pokrivanju stroškov šolanja otrok iz socialno šibkejših družin.
verjemite, da vem, da štipendij ne dobivajo samo otroci iz socialno šibkejših družin… dobivajo jo tudi otroci “pametnih”, ki so vse svoje premoženje prepisali na starše ali ostale sorodnike, denar pobrali iz banke, se razvezali samo “na papirju” in dejansko živijo skupaj v gospodinjstvu…
Naj povem tudi, da sem živela v družini, v kateri je bila samo mama zaposlena, oče nikoli ni skrbel za nas in živi v drugi družini, v družini je poleg mene še mlajša sestra, imela sem starega očeta alkoholika… in ni bilo lahko v taki družini, ko še za šolsko torbo in zvezke ni bilo denarja, pa sem bila vsa leta v šoli odlična oz. prav dobra. In štipendijo sem jemala tudi kot neko motivacijo za učenje.. saj, če sem imela prav dober oz. odličen uspeh, sem prejela dodatek na uspeh… in se trudila izdelati letnik, da mi ni bilo potrebno vračati štipendije, sedaj pa vidim, da veliko dijakov in študentov “zabušava” in si mislijo “ah, saj smo revni in nam ne bo treba vrniti štipendije, ker nam itak nimajo kaj vzet”. Tako prepričanje se mi zdi zgrešeno.
@druga stran,
državne štipendije niso tako visoke, da bi nekdo večno študiral zato, da bi se preživljal s štipendijo. Konec koncev že sam študij (dijaški ali študentski dom, potni stroški, pripomočki za učenje…) stane veliko več kot znaša štipendija, tako da tisti, ki zabušava, zagotovo ne zabušava zaradi štipendije.